שתף קטע נבחר

צילום: AP, נועם מושקוביץ

אבו מאזן ביקש הכרה וזכה לתשואות באו"ם

הלחץ לא הכניע את הנשיא הפלסטיני, שעשה את הצעד ההיסטורי והגיש בקשה למזכ"ל האו"ם. בנאום בפני העצרת הכללית הוא אמר שהגיע הזמן ל"אביב פלסטיני", תקף את ממשלת ישראל ואת ההתנחלויות - אך הבהיר שהוא עדיין מעוניין במו"מ. רה"מ נתניהו לא נכח באולם, ושר החוץ ליברמן נטש

שיאה של הדרמה באו"ם: אחרי שהגיש למזכ"ל האו"ם את הבקשה הפלסטינית להכרה במדינה עצמאית, התייצב הערב (יום ו') הנשיא הפלסטיני אבו מאזן על בימת הנאומים בעצרת הכללית של האו"ם וזכה לתשואות רמות כאשר הסביר לעולם כולו מדוע פלסטין צריכה להיות המדינה ה-194 בארגון. 

 

הקרב על ההכרה - הכותרות האחרונות: 

 

אבו מאזן תקף בנאומו את ממשלת נתניהו, אך קרא לחידוש המשא ומתן והבהיר שאינו רוצה לבודד את ישראל. מהנאום נעדר ראש הממשלה בנימין נתניהו, והשרים אביגדור ליברמן ויולי אדלשטיין נטשו את האולם.

 

אבו מאזן זוכה לתשואות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אבו מאזן זוכה לתשואות(צילום: EPA)

 

"באתי אליכם עכשיו מארץ הקודש", אמר אבו מאזן, "אדמת הנביאים, מן המקום שבו היו הנביא מוחמד וישו. אחרי 63 שנים, אחרי הנכבה - מספיק, די, די, די". הוא הוסיף כי הגיע הזמן ל"אביב פלסטיני" - רמז ל"אביב הערבי" ששינה את פני המזרח התיכון בשנה האחרונה. למרות הווטו האמריקני הצפוי, הוא ביקש ממועצת הביטחון להצביע בעד צירוף פלסטין לאו"ם: "התמיכה של מדינות במהלך שלנו פירושו ניצחון הצדק, החירות והחוק - וזה ייתן דחיפה עצומה לדרך השלום למען הצלחת המשא ומתן".

 

"הבאתי את המסר של עם אמיץ"

"תמיכתכם בכינונה של מדינה פלסטינית וקבלתה לאו"ם היא הסיוע הגדול ביותר שאתם יכולים להושיט למען השלום במזרח התיכון ובעולם כולו", הוסיף אבו מאזן. "הבאתי את המסר של עם אמיץ. פלסטין מתעוררת מחדש. הבה ויהיו כל עמי העולם עם העם הפלסטיני לקראת פגישתו ההיסטורית עם החירות והדמוקרטיה. הבה לא נצטרך לחכות זמן ממושך". 
 
 
אבו מאזן הבהיר כי אינו מבקש לבודד את ישראל וקרא לחידוש המשא ומתן הישיר. עם זאת, הוא הדגיש כי יתעקש על הקפאת הבנייה בהתנחלויות ועל מדינה פלסטינית בגבולות 1967 שבירתה מזרח ירושלים, הכוללת את כל שטחי הגדה המערבית ורצועת עזה. לגבי הפליטים, הבהיר כי ידרוש "הסכם צודק ומוסכם" בהתאם להחלטה 194 של עצרת האו"ם. כמו כן, הוא קרא לישראל לשחרר את "כל העצורים הפוליטיים הפלסטינים".
 

"הבה נבנה גשרים של דו-שיח במקום מחסומים"

"אנחנו מושיטים את ידינו לממשלת ישראל ולעם הישראלי כדי לעשות שלום ואנחנו אומרים להם - הבה נבנה עתיד לילדינו, שייהנו מחירות ובטחון ושגשוג", אמר, "נבנה גשרים של דו-שיח במקום מחסומים. הבה נבנה יחסים של שיתוף פעולה, שוויוניים, בין שתי מדינות שכנות, פלסטין וישראל במקום מדיניות הכיבוש וההתנחלות והלחימה וביטול האחר".
 
אבו מאזן מגיש את הבקשה הפלסטינית לבאן (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן מגיש את הבקשה הפלסטינית לבאן(צילום: AP)
 
אבו מאזן גינה את האלימות והטרור, אך הזהיר: "לא ניתן עוד לחסום את אופק השלום באותם אמצעים שנוסו ונכשלו בשנים האחרונות. המשבר חריף ועמוק יותר ואין להתעלם ממנו. המשבר מסוכן מדי מכדי שניתן יהיה לעקוף אותו או למנוע את הפיצוץ שנגזר בבואו".  
 
הוא תקף את המתנחלים ביהודה ושומרון ואמר כי הגיע הזמן שהפלסטינים יוכלו לחיות "בלי להיות חשופים למתנחלים ולכלבים שלהם". הוא הוסיף כי המתנחלים בונים את בתיהם על אדמות פלסטיניות ועוקרים את עצי הזית "בני מאות השנים".
 

"המתנחלים מקבלים גיבוי מצבא הכיבוש"

"בשנים האחרונות התגבר התפקיד הנפשע שממלאות המיליציות של המתנחלים", ציין, "והם מקבלים גיבוי של צבא הכיבוש בפגיעה בבתים, בבתי ספר, באוניברסיטאות, במסגדים, במטעים. היום הרגו מפגין פלסטיני בכפר קוסרא. חרף האזהרות החוזרות ונשנות שלנו, השלטונות הישראלים לא עושים דבר כדי להפסיק את ההתקפות ההאלה של המתנחלים. לכן, ישראל נושאת באחריות מלאה לפשעי המתנחלים".
 
אבו מאזן נואם. "מושיטים את ידינו לממשלת ישראל" (צילום: AP) (צילום: AP)
אבו מאזן נואם. "מושיטים את ידינו לממשלת ישראל"(צילום: AP)
 
"מדיניות ההתנחלות הישראלית", טען הנשיא הפלסטיני, "היא האחראית לכישלון החוזר ונשנה של תהליך השלום. מדיניות זו תחריב את סיכויי מימוש רעיון שתי המדינות שסביבו יש קונצנזוס בינלאומי. אני מזהיר ובקול גבוה - מדיניות ההתנחלות הישראלית מכוונת לפגוע בתשתית של הרשות הפלסטינית ואפילו לחסל אותה לגמרי". הוא גם טען שישראל מנסה לשנות את המפה הדמוגרפית, מבצעת "טיהור גזעי" במזרח ירושלים ונוקטת צעדים חד-צדדים על מנת "לבסס את הכיבוש".
 
חגיגות ברמאללה בזמן נאום הנשיא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
חגיגות ברמאללה בזמן נאום הנשיא(צילום: גיל יוחנן)
 
אבו מאזן הזכיר את המשא ומתן שהחל לפני שנה בוושינגטון אך הופסק תוך שבועות ספורים ואת כל יתר המאמצים של הפלסטינים להביא להקמת מדינה עצמאית: "אין דלת שלא נקשנו עליה. אין צינור שלא השתמשנו בו. אין דרך שלא הלכנו בה. אין גורם שלא פנינו אליו כדי להשפיע למען חידוש המשא ומתן". הוא הוסיף כי הפלסטינים פעלו באופן "חיובי" מול כול היוזמות וההצעות שהוצגו בפניה על-ידי הקהילה הבינלאומית.
 
מבט מלמעלה. הפלסטינים ברמאללה חוגגים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבט מלמעלה. הפלסטינים ברמאללה חוגגים(צילום: גיל יוחנן)
 
"אבל כל המאמצים האלה", אמר הנשיא הפלסטיני, "כל הנסיונות הכנים התנפצו על סלע עמדותיה של ממשלת ישראל, שתמיד ניפצה את התקוות שמקורן היה ספטמבר שעבר. הממשלה הישראלית מסרבת לקבוע מקור סמכות לשיחות בהתאם לחוק הבינלאומי. ממשלת ישראל ממשיכה באופן נסער בבניית ההתנחלויות על אדמות מדינת פלסטין העתידית".
 
בישראל תקפו את נאומו של הנשיא הפלסטיני. שר החוץ אביגדור ליברמן, שנטש כאמור את האולם, טען כי מדובר ב"נאום הסתה". בפמלייתו ליברמן אמרו כי "אבו מאזן הגיע לאו"ם כחלק ממהלך מתריס נגד ישראל". גם מזכיר הממשלה, צביקה האוזר, הגיב לדברי הנשיא הפלסטיני: "זהו נאום של האתמול. חבל שאבו מאזן אינו מסתכל קדימה ומבהיר שיש תקווה לשלום ונכונות פלסטינית למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים".
 
צלמי השידור החי מכל המוקדים: יהונתן צור, אמיר לוי, סמי חמיד

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עושה היסטוריה. אבו מאזן
צילום: AP
ילד פלסטיני חוגג ברמאללה
צילום: גיל יוחנן
נתניהו בניו יורק
צילום: AP
התפרעויות בקלנדיה
צילום: בן קלמר
מומלצים