שתף קטע נבחר

הסיוט החדש של אנשי עסקים ביפן: לימודי אנגלית

בעיות בשוק המקומי והתחזקות הין מאלצות חברות יפניות רבות להרחיב את פעילותן הבינלאומית. אלא שהיפנים, הידועים באנגלית הקלוקלת שלהם, מפחדים לאבד את משרתם, ונאלצים לפנות לדבר הנורא מכל מבחינתם - לימוד אנגלית. "כולם מרגישים שהם עומדים בפני מצב של 'אין אנגלית - אין עבודה'"

שמונה בבוקר בבניין משרדים בטוקיו, תריסר אנשי עסקים יפניים בני 40 ומשהו, יושבים בתאים קטנים ומזיעים בניסיון לדבר אנגלית עם המדריכים שעומדים מולם. "אני מקווה שאשתי תבין את התחביב שלי", אמר אחד מהתלמידים, תוך ניסיון להגות מילה באנגלית, ללא הצלחה יתרה.

 

 

הוא ואנשי עסקים רבים ביפן, מתקשים לשחזר את לימודי האנגלית שהותירו מאחוריהם בתיכון, על רקע החששות הגוברים סביב המאמצים של חברות יפניות להרחיב את פעילותן הבינלאומית, מה שיוביל לעתיד עגום מצידם של העובדים שלא מסוגלים לדבר באנגלית.

 

הדבר נכון במיוחד בימים אלו, על רקע התחזקותו של מטבע הין היפני ושוק מקומי בעייתי שמוביל יותר ויותר חברות לחפש הזדמנויות מעבר לים, כדי לשפר את סך ההכנסות הנקי שלהם.

 

ילדים ביפן. אנגלית קלוקלת גם אחרי לימודים בתיכון (צילום: Gettyimages Imagebank) (צילום: Gettyimages Imagebank)
ילדים ביפן. אנגלית קלוקלת גם אחרי לימודים בתיכון(צילום: Gettyimages Imagebank)

 

"הייתי בנסיעת עסקים לאסמטרדם בשנה שעברה, וזו היתה משימה קשה מאוד. הבוס שלי לא דיבר אנגלית, והייתי צריך לדבר אנגלית לראשונה מזה 10 שנים", אמר מאסאיד טאצ'יבה, מפתח תוכנה בן 39. טאצ'יבה מתעורר בחמש בבוקר כדי להגיע לשיעורי הבוקר בסניף טוקיו של בית הספר לאנגלית Gaba. "תמיד רציתי לצחצח את האנגלית שלי והנסיעה הזו עוררה את השאיפות שלי", אמר טאצ'יבה.

 

יפן: עסקים טובה, אנגלית רעה 

יפן, למרות היותה הכלכלה השלישית בגודלה בעולם ויצואנית משמעותית, ידועה באנגלית הקלוקלת של עובדיה, גם לאחר שש שנים של לימודי אנגלית בחטיבת הביניים ובתיכון.

 

הציון הממוצע של המדינה ב-2010 במבחן ה-TOFEL, מבחן אנגלית ממוחשב למדינות דוברות שפות אחרות, הציב אותה במקום ה-27 מתוך 30 מדינות באסיה שביצעו את המבחן. בין המדינות שקיבלו ציון טוב מהיפנים: מונגוליה וטורקמיניסטן.

 

רק 9% מתוך כלל עובדי הצווארון הלבן שלקחו חלק בסקר של חברת גיוס העובדים RA, טוענים כי הם מסוגלים לתקשר באנגלית. רבים מהם הגדירו את יכולת הדיבור וההבנה שלהם תחת ההגדרה "מספיק בקושי". אך המצב עומד להשתנות, על רקע תחושת הדחיפות בנוגע להמשך ההעסקה של העובדים.

 

אין אנגלית, אין עבודה?

הסימנים הראשונים הגיעו מההחלטה של הקמעונאית המקוונת Rakuten משנת 2010 להפוך את האנגלית לשפה רשמית בחברה. Fast Retailing, המפעילה של רשת האופנה uniqlo, רוצה גם היא להפוך את האנגלית לשפה רשמית עד שנת 2012, והיא בוחנת את יכולות האנגלית של עובדיה.

 

"ההחלטה של Rakuten עוררה גל הדף שהתפשט אל חברות אחרות, במיוחד חברות ייצור, משום שהן נמצאות תחת לחץ להתרחב אל מדינות אחרות, לאור ההתכווצות בשוק המקומי", אמרה יוריקו טסורמאקי, דוברת מטעם חברת RA. 

 

לא לכל היפנים יש עסקים מעבר לים לעת עתה, אך היפניים חולקים בתחושת המשבר בנושא. נכון לעכשיו, מחצית מהחברות היפניות מתכננות שהעובדים החדשים ידעו "אנגלית עסקית" - לעומת 16% בלבד מהחברות בחודש יולי 2009, לדבריה.

 

חלק מהייצור של חברות כמו Murata, יצרנית חלקים של מכשירים סלולריים ומחשבים, עובר כעת למפעלים מעבר לים בעקבות הין הנוסק. השער החזק של הין מוביל חברות לרכוש חברות זרות על מנת לבנות את בסיס ההכנסות שלהן, כמו חברת Itochu שקנתה לאחרונה את חברת Kwik Fit הבריטית בתמורה למיליארד דולר.

 

כתוצאה מכך, שוק לימודי האנגלית ביפן נמצא בצמיחה מסחררת, בעקבות הרצון הגובר של התלמידים להוציא כספים על שיעורים, כותרי DVD ולימודים באינטרנט.

 

ענף לימודי האנגלית צמח ב-1.6% לשיעור של 9.8 מיליארד דולר בשנת 2010 לעומת השנה הקודמת לכן, לדברי מכון המחקר יאנו, והוא צפוי לצמוח ב-1.8% השנה, מה שמצבי אותו כאחת מנקודות האור הבודדות בצריכה הפרטית ביפן.

 

"זו רק ההתחלה של הגלובליזציה האמיתית של יפן. כולם מרגישים שהם עומדים בפני מצב של 'אין אנגלית - אין עבודה'", אמר נשיא Gaba קנג'י קאמיאמה.

 

על פי הנתונים של חברת Rosetta Stone, המספקת תכונה ללימוד שפות, ההכנסות מהתוכנה ללימוד אנגלית שילשו את עצמן לעומת הנתונים של שנה שעברה. "משבר האנגלית משקף את הסביבה המשתנה מולה עומדות החברות היפניות. רוב אנשי העסקים היפניים, במשך זמן רב, נמנעו מסביבה דוברת-אנגלית", לדברי קאמיאמה מ-Gaba. "אבל עכשיו הם יודעים שהם לא יכולים להישאר במצב הזה. מדובר בחדשות מאוד לא נעימות, מבחינתם". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יפן. שוק האנגלית נמצא בצמיחה מסחררת
צילום: איי פי
מומלצים