שתף קטע נבחר

פרס במסגד השרוף: "סליחה על המעשה הנורא"

נשיא המדינה ביקר במסגד שהוצת בכפר טובא זנגריה שבגליל כדי לחזק את ידי התושבים והביע זעזוע עמוק. "אני מלא בושה וחרפה", אמר פרס, "לא נשלים עם זה". הרב עמאר הוסיף: "הם פגעו בכולנו. מעשים כאלה הם טרור". ראש אגף המבצעים במשטרה הורה להגביר את הסיורים סביב מסגדים ברחבי הארץ

"אני מזועזע עד עמקי נשמתי, אני מלא בושה וחרפה לראות מה שחוללו למסגד הזה". נשיא המדינה, שמעון פרס, ביקר אחר-הצהריים (יום ב') במסגד בכפר טובא זנגריה בגליל שהוצת לפנות בוקר. פרס גינה את המעשה והבטיח כי האחראים לו ייתפסו ויועמדו לדין.

 

"תג מחיר " - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

"אני מזועזע עד עמקי נשמתי, אני מלא בושה וחרפה לראות מה שחוללו למסגד הזה", אמר פרס בזעם בתחילת דבריו, "לא נשלים עם זה. אין ישראלי אחד שלא מתבייש. לא ננוח ולא נשקוט עד שכל אדם יוכל להתפלל כאוות לבו, "שכל אדם יכבד את המקומות הקדושים לכל בני האדם".

 

הנשיא והרבנים הראשיים הגיעו לטובא זנגריה  (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הנשיא והרבנים הראשיים הגיעו לטובא זנגריה (צילום: אביהו שפירא)

 

הנשיא הוסיף: "אני באתי מתוך זעזוע עמוק ממה שקרה כאן. זה לא רק בניגוד לחוק, זה בניגוד לאמונה. בניגוד ליהדות, בניגוד למוסר, בניגוד לרוח. אנחנו רוצים בארץ הזו לחיות כולנו כאזרחים שווי זכויות, כל אחד לפי דתו ואמונתו. חובתנו להגן על המקומות האלה, להבטיח שדבר כזה לא יקרה".

 

עוד בערוץ החדשות:

 

לדבריו, "אנחנו באנו היום להזדהות עם הכפר הזה, שהוא כפר טוב. באנו להגיד בשם האמונה שמחברת את כולנו, בשם אלוהים בשמיים ואברהם אבינו לבקש שביום הכיפורים ייסלחו מעשים נוראיים כאלה".

 

מלבד הרבנים הראשיים, שלמה עמאר ויונה מצגר, הצטרפו לביקור הנשיא במקום, שהועבר בשידור חי ב-ynet, גם מנהיגי הציבור המוסלמי, הנוצרי והדרוזי בישראל. "עצם נוכחותם כאן מייצגת את האמונה היהודית", הודה פרס לרבנים שהצטרפו לביקורו במסגד. "הצער ממלא את כולנו אבל לא מספיק צער. אני באתי לכאן להגיד בשם המדינה שלא ננוח ולא נשקוט עד שמעשים כאלה יעברו על פני אדמת הקודש של אדמת ישראל".

 

הנשיא המשיך: "אתם גמרתם את הרמדאן, לנו יש את יום הכיפורים, לנוצרים יש את החג שלהם. בכל החגים הגדולים אנחנו מבקשים סליחה על מעשים". לאחר מכן, החל פרס לדבר באנגלית ואמר: "הבה נתפלל לשלום, להבנה, להתחלה של האנשים של המקום הכה נחמד הזה, טובא זנגריה הוא מקום נחמד כל כך".

 

"הם פגעו בלב של כולנו", הדגיש הרב עמאר, "אנחנו פונים פה לכל המנהיגים לדבר נגד הטרור, נגד מעשים כאלה שגם הם טרור, נגד שנאה, לדבר בעד סבלנות, בעד סובלנות, לשמוע איש את רעהו, להבין איש את רעהו, לקבל במאור פנים ובאות האהבה ובידידות".

 

"כולנו אחים במזרח התיכון"

מוקדם יותר, בתום הערכת הערכת מצב שקיימה צמרת המשטרה, בראשות המפכ"ל, רב-ניצב יוחנן דנינו, הנחה ראש אגף המבצעים ניצב ניסים מור את מחוזות המשטרה לקיים הערכות מצב על בסיס מידע מודיעני ולערוך מיפוי של האזורים הרגישים. כמו כן, הונחו המחוזות להגביר את הסיורים באזורים בעלי זיקה לאיסלאם ובנקודות חיכוך, לאבטח מסגדים וסמלי דת איסלאמיים, ולהקצות כוחות לאירועי "תג מחיר" והפרות סדר.

 

אהרונוביץ' במסגד השרוף. "הם גורמים לנו נזק למרקם החיים" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
אהרונוביץ' במסגד השרוף. "הם גורמים לנו נזק למרקם החיים"(צילום: אביהו שפירא)

 

המפכ"ל הורה להמשיך בפעילות האכיפה בנחישות ולנהוג באפס סובלנות כלפי הפרות סדר ופגיעה בחוק, תוך כדי המשך ההידברות עם המנהיגות להרגעת הרוחות.

 

גם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ' ביקר במסגד והביע זעזוע מנזקי השריפה. "אני יותר מאופטימי שנתפוס את האחראים", אמר השר, "הם גורמים לנו נזק למרקם החיים. כולנו אחים במזרח התיכון. מקרה כזה לא יקלקל לנו את מערכת היחסים". השר פנה לקהל ולנכבדי הכפר ואמר: "אתם אנשים יקרים ואהובים, ואל תתנו לאנשים פושעים להוביל אתכם. התפקיד שלי זה לתפוס אותם ולהעמיד אותם לדין. עזבתי ישיבת ממשלה כדי להגיע ולהזדהות איתכם".

 

"אנשים ביישוב משרתים בצבא"

באסיפה שהתקיימה בצהריים ליד המסגד שהוצת הביעו תושבי הכפר הבדואי כעס על הצתת המסגד. "זה יישוב של יותר מ-300 אנשים שמשרתים בצבא. הרחוב הראשי כאן נקרא 'דרך יגאל אלון'", אמרו התושבים שהביעו מרמור מהתנהלותו של ראש המועצה מטעם הוועדה הקרואה, צביקה פוגל. מטעמי ביטחון הוא נמנע עד כה מלבקר במקום.

 

המסגד בטובא זנגריה לאחר שהוצת. "כולנו מגנים"  (צילום: alarab.net) (צילום: alarab.net)
המסגד בטובא זנגריה לאחר שהוצת. "כולנו מגנים" (צילום: alarab.net)

 

למקום הגיעו פוליטיקאים מקומיים, אנשי דת מוסלמים ואף נציגים יהודים שהגיעו להביע הזדהות. "הגעתי לכאן מכנס מעלות לחיים משותפים שנערך הבוקר. כולנו מגנים, אף אחד לא מוכן שיפגעו במקום קדוש", ראש עיריית יוקנעם, סימון אלפסי.

 

תושבים רבים הפנו אצבע מאשימה לקבוצת אנשים מצפת, ובראשה רב העיר הגורמים לטענתם, לליבוי המתיחות. "זה חינוך של הרב של צפת, זאת עבריינות. ככה הם רוצים שכנות טובה?", אמר שייח' מוחמד מדבוריה.

 

"טובא זה סמל לדו קיום" (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
"טובא זה סמל לדו קיום"(צילום: אביהו שפירא)

 

ד״ר אורנה שמחון - מנהלת מחוז הצפון במשדר החינוך ואשתו של השר שלום שמחון - אמרה באסיפה כי "חשוב לחנך את הדור הצעיר לחיים משותפים. טובא זה סמל לדו קיום". כאשר אמר אחד השייחים כי שיפוץ המסגד ייעשה ללא עזרה מגורמים זרים, הוא זכה למחיאות כפיים סוערות ולקריאות "אללה אכבר".

 

הלילה הציתו אלמונים את המסגד בכניסה לכפר שבאזור צפת וריססו עליו כתובות "תג מחיר", "נקמה", ו"פלמר", שם משפחתם של נרצחי הפיגוע ליד חברון. בעקבות המעשה העלתה המשטרה את הכוננות במחוז הצפוני. כעבור כמה שעות נעצרו מספר חשודים במעשה.

 

לאחר מכן יצאו תושבי הכפר להפגנת מחאה על כביש מספר 90,

הבעירו צמיגים וקראו קריאות "אללה אכבר". שוטרי יס"מ ירו רימוני הלם וגז מדמיע בניסיון לפזר את המפגינים.

 

בעקבות האירוע פורסמו גינויים מקיר לקיר. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר כי הוא "מזועזע" מהצתת המסגד. בהודעה שפרסמה לשכת רה"מ נמסר כי ראש הממשלה "רתח מזעם כשראה את התמונות וציין כי מדובר בפעולה הנוגדת את ערכיה של מדינת ישראל, לפיהם חופש הדת וחופש הפולחן הם ערכים עליונים".

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבעירים צמיגים מחוץ לכפר
צילום: אתר פאנט
המסגד שהוצת
צילום: אסמאעיל אל-הייב
אהרונוביץ'. "נתפוס את האחראים"
צילום: אביהו שפירא
מומלצים