שתף קטע נבחר

הרווח הנקי של תנובה ב-2010: 517 מיליון שקל

החברה הרוויחה ב-2010 19% יותר מ-2009, הכנסותיה הסתכמו ב-7.2 מיליארד שקל. לפי החברה, ההחלטה לפרסם את הדו"חות נבעה מתוך כבוד לוועדת טרכטנברג. לא פורסמו נתוני שכר בכירים. החברה מודה כי מחירי מוצריה המשיכו לעלות גם בזמן שהתייקרות חומרי הגלם בתחום המזון נבלמה

יומיים לאחר הטלטלה בענקית המזון תנובה עם התפטרותה של היו"ר זהבית כהן, מפרסמת היום החברה את דו"חותיה הכספיים, לפיהם בשנת 2010 הרווח הנקי שלה עמד על 517 מיליון שקל. מהדו"חות עולה כי תנובה רווחית - אך לא באופן חריג.

 

 

לראשונה ב-85 שנות קיומה מפרסמת הקבוצה את דו"חותיה מהם עולה כי הרווח הנקי אשתקד מהווה גידול של 19% לעומת שנת 2009. הדו"חות שפורסמו כוללים נתונים עד סוף שנת 2010 בלבד ואין בהם כלל נתונים לגבי שנת 2011.

 

הסכום שהרוויחה החברה היווה 7.1% מהכנסות הקבוצה.מחזור המכירות של הקבוצה עמד על 7.2 מיליארד שקל - גידול של 7% לעומת שנת 2009. הרווח הגולמי עמד על 2.1 מיליארד שקל והיווה 29.2% מהכנסות הקבוצה.

 

החברה מציינת כי הגידול ברווח נובע מרכישת חברת הוד חפר, מהתייעלות בייצור ובהפצה וכן ממה שהחברה מגדירה כ"ירידה במחירי חומרים שנרכשו". במלים אחרות, תנובה מודה כי מחירי מוצריה המשיכו לעלות גם בזמן שהתייקרות חומרי הגלם בתחום המזון נבלמה וכנראה שהמחירים של חומרי הגלם אף ירדו.

 

בשנת 2009 עמד הרווח הנקי של הקבוצה על 433 מיליון שקל - גדול של 47% לעומת שנת 2008, ועמד על 6.1% מהכנסות הקבוצה. שכר הבכירים בקבוצה, אגב, כלל לא מוזכר בדו"חות. גורם בתנובה מסביר לגבי אי כתיבת שכר הבכירים: "שכר הבכירים נמוך משמעותית מאשר בחברות גדולות אחרות במשק. רואי החשבון שלנו לא מצרפצים זאת לדו"חות כיוון שאנחנו לא חברה שנסחרת בבורסה ואין צורך לדווח על כך".

 

יש לציין שההכנסות בדו"ח אינן כוללות את מכירת השוק הסיטונאי, שהתבצעה ב-2011 ועדיין לא באה לידי ביטוי.

 

לגבי שיעור הרווחיות - הרווח הנקי מתוך ההכנסה - זה כאמור עמד על 7.1%. בחברה מנופפים בעובדה שמדובר בשיעור רווחיות נמוך לעומת חברות מזון אחרות, כמו אסם, ואף מזו של ענקיות מזון מחו"ל כמו יוניליבר ודנונה. יש לציין שרווחיותה של תנובה יותר מכפולה מזו של שטראוס (3%) ושדנונה ויוניליבר מסתייעות בייצור במדינות עולם שלישי שבהן השכר והמסים נמוכים בהרבה מאשר בארץ.  

 

"גאים ליישם המלצות ועדת טרכטנברג"

אריק שור, מנכ"ל תנובה, מסר היום כי "אנו גאים להיות הראשונים ליישם את המלצת ועדת טרכטנברג להגברת השקיפות של חברות ישראליות פרטיות. התוצאות שלנו מראים ששיעורי הרווח שהשגנו הם מידתיים ודומים לאלה של חברות מזון בארץ ובחו"ל".

 

שור הוסיף, כי "אין ספק שאירועי החודשים האחרונים שינו מהותית את מצבה הכספי של הקבוצה. השינויים במשק הישראלי וכן הוזלות המחירים לטווח הארוך שעליהן הודענו לאחרונה ישתקפו ברווחיות של הקבוצה בתוצאות הכספיות של 2011 ואילך. ואילך. אני מזמין את הציבור לעיין בדו"חות שלנו ולהיווכח בכך בעצמו".

  

בהודעת החברה נכתב: "הפרסום הוא על מנת להגביר את שקיפותה. אי פרסום דו"חות תנובה עד היום נבע מהצורך הלגיטימי לשמור על סודותיה המסחריים".

 

מראשי מחאת הקוטג' נמסר: "דו"חות תנובה חושפים התנהלות מונופול אופיינית. בעוד סך מכירות החברה כמעט אינו עולה הרווחים מזנקים ב-17% בגלל עליית המחירים. תנובה כמונופול מעדיפה לתת לציבור מבצע ישראלי: "שלם יותר, קבל פחות" - וזאת כדי להגיע לנקודת מקסימום הרווח.

 

הטעות של תנובה - זו שכעת תווסף לספרי הלימוד של מנהלי אייפקס, היא שלציבור נמאס להיות פראייר: צמצמנו את קניית מוצרי תנובה (לא רק בחלב) כאשר גילינו שהכוח הצרכני הוא בידיים שלנו".

 

אורי רשטיק, יו"ר אגודת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב: "הדו"חות הכספיים של חברת תנובה אינם מפרטים את רווחי החברות הבנות שלה, ובפרט את רווחיה של תשלובת החלב. עובדה זו חשובה במיוחד כיוון שתנובה הוזילה רק חלק ממוצרי החלב שלה, הוזלה של עד 15%. הדוחות הכספיים מגלים לכל הציבור כי, כפי שאמרנו, ניתן להוריד את מחירי המוצרים באופן קבוע באמצעות קיצוץ ברווחיה, ומבלי לפגוע בעובדי החברה או ברפתנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריק שור מנכ"ל תנובה
צילום: דנה קופל
זהבית כהן
צילום: שאול גולן
מומלצים