שתף קטע נבחר

"דו"ח טרכטנברג - החשוב ביותר משנות ה-70"

יורם גבאי, הממונה על הכנסות המדינה לשעבר וחבר בוועדת טרכטנברג, ענה היום למתנגדי הדו"ח וניסה להסביר את ההיגיון החבוי בו: "החלטנו לא להמליץ על הטבות לסקטור ספציפי אלא לכל מי שעובד, מגדל ילדים ולא ממש עשיר". עוד קבע: "לא השתוללנו לשום כיוון"

"ועדת טרכטנברג היא הוועדה הכי חשובה מאז שנות ה-70" -  כך אמר היום (ה') חבר הוועדה, ד"ר יורם גבאי, בפגישה עם ראשי איגוד לשכות המסחר בתל-אביב. גבאי, יו"ר חברת פעילים ששימש בעבר כממונה על הכנסות המדינה במשרד האוצר, הגיע ללשכת המסחר - שרבים מחבריה חוששים מהמלצות הוועדה - וניסה להסביר את ההיגיון בהמלצות ולענות לביקורת הקשה שהתעוררה סביבם בתקשורת ובמערכת הפוליטית.

 

"האוצר קבר ועדות קודמות אבל הפעם הוא בעדנו"

"המלצנו להגדיל את התקציבים החברתיים בהמון המון כסף", אומר גבאי. "אני יודע שיש ועדה נגדית (ועדת המומחים של ראשי המחאה בראשות פרופסור ספיבק - ת"ג), שטוענת שההמלצות שלנו לא מספיקות ודורשת לחרוג ממסגרת התקציב.

 

"הם דורשים לקחת סיכון: כשאיטליה וצרפת, שהן מדינות עם חוב חיצוני סביר, כמו ישראל, חורגות טיפ-טיפה מהתקציב שלהן, שוקי ההון מזדעזעים ומעלים להן בצורה חדה את הריבית על ההלוואות. לא רצינו להמליץ לישראל להיקלע למצב כזה. אפשר לא להסכים איתנו על כך, זאת דילמה לגיטימית". 

 

חלק מנציגי המגזר העסקי הפנו לגבאי טענה הפוכה: הם התלוננו על כך שהוועדה ממליצה להעלות מסים, מה שיקשה עליהם, לטענתם, לתפקד, ויפגע בצמיחה במשק. גבאי השיב: "הורדת מסים טובה לצמיחה אבל יש לה מחיר. אם מורידים יותר מדי, קופת המדינה מתרוקנת, וזה מה שקרה בארץ, ממסים גבוהים מדי עברנו למסים נמוכים מדי. המדינה צמצמה את ההוצאות, ואז האזרחים משלמים יותר על שירותים חיוניים כמו בריאות, חינוך ודלק. לכן, המלצנו להעלות מסים רק לעשירים וגם זה בצורה מידתית וזהירה. לא השתוללנו לשום כיוון". 

 

גבאי התייחס לביקורת נפוצה נוספת על המלצות הוועדה: העובדה שרובן כבר נכללו בהמלצות של ועדות קודמות שלא יושמו, כמו ועדת דברת לחינוך, ועדת בן בסט למיסוי, מתווה ברודט לתקציב הביטחון ותוכנית נתניהו לדיור, ואף בחוקים ישנים שאינם מיושמים כמו חוק חינוך חינם מגיל 3. לדברי גבאי: "הרבה ועדות קודמות לא יושמו בגלל שהאוצר התנגד ולא היה מימון תקציבי. עכשיו זה מקרה נדיר שועדה שממליצה על המון טובים דברים יחד ואגף התקציבים תומך ונותן מימון. זאת הזדמנות אדירה. אם אישור ההמלצות יתעכב, הן יתמסמסו וזה יהיה חבל נורא".

 

"לא ניסינו להיות פוליטיקלי קורקט"

גבאי עבר על ההמלצות אחת-אחת וענה לביקורת שהושמעה על כל אחת מהן. "ניסינו להיות פרקטיים וקונקרטיים ולא להיות פוליטיקלי-קורקט", הוא אומר, "אם היינו ממליצים להוסיף נקודות זכות במס לאמהות זה היה נשמע נפלא, אבל אנחנו בחרנו להוסיף נקודות דווקא לאבות, כי הם מרוויחים יותר ולכן ההטבה תהיה יותר אפקטיבית. לאמהות המלצנו לעזור במה שאפקטיבי בשבילן: במס הכנסה שלילי". 

 

"אני יודע שיש נושאים שהתעלמנו מהם", הודה גבאי. "התעלמנו מההשכלה הגבוהה ומהחינוך בתיכון, כי שם נעשו לאחרונה רפורמות גדולות, והתמקדנו בחינוך היסודי ובגנים, ששם הרבה זמן לא נעשה כלום ויש בעיה אקוטית. התעלמנו מהבריאות כי שם יש עכשיו מחלוקת חריפה, והתעלמנו מהפנסיות דווקא בגלל שזה נושא חשוב שמצריך טיפול נפרד".

 

"התעלמנו מדיור ציבורי למרות שאנחנו בעד דיור ציבורי, כי יש מחסור בדירות ציבוריות, ולא יעזור שנמליץ שוב לבנות אותן. התמקדנו בדרך העיקרית להורדת מחירי הדירות: פעולות שהממשלה צריכה לעשות כדי להגדיל את ההיצע. אני יודע שהמפגינים לא מסכימים אתי בנקודה הזאת, וזה בסדר".

 

"אנחנו לא דופקים מחירים"

"אנחנו גם לא מסכימים עם המפגינים, או חלק מהם, שקוראים להטיל פיקוח מחירים. אי אפשר לפקח על המחירים במדינה שבכל סופר נמכרים אלפי מוצרים שונים. זה לא רציני. אני מאמין שהדרך להוריד מחירים היא תחרות, ולכן הוועדה ממליצה על תחרות איפה שרק אפשר. אני יודע שבוועדי העובדים ובהסתדרות לא מתים על ההמלצות שלנו: גם אני לא הייתי שמחר שמישהו מערער על המונופול שלי". 

 

בנקודה הזאת, התעמת אתו יואל פרצ'וק, מנכ"ל מפעל המלט נשר, שהוועדה המליצה לחשוף אותו לתחרות מול יבוא מלט מחו"ל. "אנחנו לא העלנו מחירים כבר שלוש שנים", אמר פרצ'וק, "למה לפגוע לנו בפרנסה אם אנחנו לא דופקים מחירים? רק בשביל שתהיה תחרות?" גבאי ענה לו בכנות: "כן. תחרות היא דבר טוב באופן עקרוני, ואיפה שראינו שאפשר להגדיל את התחרות המלצנו על כך, גם אם לא היו לנו נתונים על כך שהמונופול גורם נזק".

 

בכלל, נראה כי גבאי מודע לכך שלא כולם מרוצים מהמלצות הוועדה - ואפילו שמח על כך. גבאי השווה את הוועדה לוועדת כץ, שכונסה בשנות ה-70 לדון במחאת הפנתרים השחורים והביאה להגדלת תשלומי הרווחה. גבאי: "ועדת כץ המליצה להגדיל את השירותים החברתיים ב-3%, בערך, וגם אנחנו. כמו ועדת כץ, גם אנחנו החלטנו לא להמליץ על הטבות לסקטור ספציפי אלא לכל מי שעובד, מגדל ילדים ולא ממש עשיר. מי שדואג לסקטור מסויים כמו עניים שלא עובדים או אזורי פיתוח, לא צריך לתמוך בוועדה הזאת, אבל מי שרוצה שרוב החברה הישראלית תקבל יותר צריך לברך על ההמלצות שלנו". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר יורם גבאי. חבר ועדת טרכטנברג
מומלצים