שתף קטע נבחר

פורט על הנימים: הכל על פורט ויין מחוזק

משקה המלכים או משקה התחמנים - איך שלא תקראו לו, הפורט הוא המשקה הכי מפוספס בארון שלכם. רועי ירושלמי משרטט קווים לדמותו של היין המחוזק מפורטוגל ומכתיר 10 בקבוקים, מפורטו ומישראל, ששווים לגימה, בלי או עם קרח

פורט הוא משקה שנולד מכורח נסיבות, בתקופה של חרמות ואיסורים. הוא מזוהה לאורך השנים עם מבריחי-סחורות תחמנים, אדמירלים סמוקי לחיים וגם עם חצרות מלוכה ואריסטוקרטיה בריטית. עם זאת ולמרות המורשת ההיסטורית העשירה שלו, כיום פורט נהנה, שלא בצדק, מסקס אפיל של חוג ברידג' גריאטרי במתנ"ס.

 

עוד בערוץ האוכל:

- ביקור בארץ הפורט: פורטוגל על קצה המזלג

- שוט באלפייה: סיור קולינרי מושחת בצרפת

- סמי ופרדו: כך מכינים מקפא אלגנטי בצ'יק צ'ק

 

חבל. למרות הדעה הקדומה והדימוי המשמים, יין מחוזק הוא משקה מורכב מחד ונגיש מאד בטעם מאידך, שמתלבש כמו כפפה על מי שלא משתגע על יינות בימים כהרגלם.

 

ובכלל, כשהוא טוב - פורט הוא משקה מעולה, עמוק ומעניין. בזכות הברנדי שהוא מכיל, הוא גם משתמר היטב, אפילו חודשיים אחרי פתיחת הבקבוק, ומאפשר למתוח את ההנאה מבקבוק על זמן יחסית ממושך, לטובת הלגמנים האיטיים.

 

יפה שם. מחוז דוארו והעיר פורטו (צילום: mct) (צילום: mct)
יפה שם. מחוז דוארו והעיר פורטו(צילום: mct)

 

בניגוד להמלצות המסורתיות לשתות אותו כדז'סטיף ולקינוח, גם למי שתופס מעצמו אנין ומבין כדאי לתת לפורט צ'אנס דווקא כאפריטיף לפני האוכל, מצונן היטב או אפילו בליווי קוביית קרח או שתיים. ההנאה מובטחת.

 

ריבאונד לקוניאק

הפורט נוצר בשלהי המאה ה-17, בעטייה של מלחמת הירושה הספרדית שהתנהלה אז בין צרפת ובנות בריתה לבין אנגליה. הצרפתים הטילו חרם על ייצוא סחורה לאי הבריטי וסגרו את מרבית חופי אירופה שבשליטת בנות בריתם לייצוא, מפאתי פלנדריה ועד ספרד.

 

בצר להם, הבריטים נאלצו לזנוח את יינות בורדו ואת הקוניאק שאהבו כל כך, והחלו לייבא יינות ממחוז דוארו שבצפון פורטוגל.

 

עץ זה טוני, נירוסטה - רובי. חבית יין (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון) (צילום: יוסף (ג'קסי) ג'קסון)
עץ זה טוני, נירוסטה - רובי. חבית יין

 

הדרך הארוכה לאנגליה והיעדר תנאי אחסון נאותים בספינות גרמו לכך שחביות רבות הגיעו למעוז חפצן פגומות ובלתי שמישות. על מנת לחזק את עמידותו במסע, החליטו הסוחרים להוסיף ליין בחביות ברנדי.

 

מה שלא ידעו הנפשות המעורבות הוא שמלחמת הירושה הספרדית תהפוך אט-אט למלחמת מאה השנים השנייה, תקופה ארוכה שבה לאנגליה היה צורך מתמיד ביינות פורטוגל ובסופו של דבר, הצורך הפך לביקוש. 

 

חביב המלכה

בתחילת המאה ה-19, אחרי ירידתו של נפוליאון מהבמה ההיסטורית, בוטל סופית גם החרם היבשתי של צרפת על אנגליה. עם זאת, הרגלים ישנים כבר היה קשה לשנות ועל אף שעמדו כעת לרשות האנגלים יינות טובים ומשובחים, רבים מהם ביכרו להמשיך וללגום פורט.

 

גם כיום הפורט נחשב לאחד המשקאות האהובים באי האנגלי ובפרט בחצר המלוכה הבריטי. הוא מכונה "משקה המלכים" בחצי-צחוק, מוגש דרך קבע בארוחות ערב רשמיות של המלכה אליזבת' (למשל: בזו שנערכה לרגל ביקורו בלונדון של נשיא ארה"ב ברק אובמה) ומהווה את המשקה הרשמי עמו משיקים כוסיות בצבא האנגלי לחיי המלכה.

 

מרימים לחייה תמיד כוס פורט, גם כשאובמה בא לביקור. המלכה אליזבת (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מרימים לחייה תמיד כוס פורט, גם כשאובמה בא לביקור. המלכה אליזבת(צילום: MCT)

 

רובי וטוני

מבחינה משפטית, פורט הוא מחוז היין הוותיק בעולם. העיגון החוקי מתייחס למקור הגיאוגרפי של הכרמים אך הרכב הענבים שבפורט משתנה בין יצרן ליצרן ומורכב על פי רוב מבלנדים של זני הענבים טֵמפּרַניוֹ וטוריגה נסיונל.

 

בתי הפורט הגדולים והמפורסמים בעולם נוסדו על ידי ייננים אנגליים, חלקם לפני כבר יותר מ-250 שנה. המוכרים והגדולים שבמותגים הם וואר'ז (Warre's), טיילור (Taylor), גראהם (Graham), פונסקה (Fonseca), קוקברנ'ז (Cockburn's) וכמובן סנדמן (Sandeman), יצרנית הפורט והשרי הנושאים את לוגו הדון עטוף הגלימה הפורטוגלית, מאייקוני האלכוהול המפורסמים בעולם.

 

בית מוביל. וואר'ז רזרב (צילום: שיר אדיבי) (צילום: שיר אדיבי)
בית מוביל. וואר'ז רזרב(צילום: שיר אדיבי)

 

את הפורטים מחלקים למספר יחסית גבוה של תתי קטגוריות. המשמעותיות בהן הן טוני (Tawny) ורובי (Ruby). הקטגוריה הראשונה מתייחסת לבלנד של יינות שיושנו בחביות עץ, ובהתאם לכך ניחנות טעם מורכב ועמוק יותר. סינגל פורט של טוני נקרא קולטה (Colheta).

 

רובי מצדו הוא פורט שלא יושן בחביות, אלא על פי רוב במיכלי נירוסטה. טעמו פירותי וטבעי יותר משל הטוני.

 

קטגוריות היוקרה של הפורט הן רזרב (רובי מיושן), וינטג' פורט, שמעיד על בציר משנה איכותית במיוחד, ו-LBV (Late Bottled Vintage), פורטים שלא היה להם ביקוש בזמן אמת, נשארו ביקב והתיישנו בחבית יותר זמן מהצפוי.

 

וכעת: 10 יינות הפורט שהכי כדאי לכם להכיר

למרבה השמחה, יינות הפורט תפסו בשנים האחרונות מקום בלבבות רבים מהישראלים. על כך תעיד העלייה בצריכה וגם ההיצע במסעדות; עד לפני חמש שנים היה קשה למצוא בתפריטים יותר מבקבוק אחד של פורט, אך כיום מרבית המסעדות האיכותיות מחזיקות מבחר נאה של יינות בַּסגנון ולעתים קרובות גם מציעות אותו בכוס.

 

בנוסף, יצרנים מקומיים רבים מתנסים בייצור יינות מחוזקים בסגנון פורט. האיכות לא אחידה, היישון קצר ולעיתים קרובות התוצרת מתומחרת הרבה מעל ההגיון. ובכל זאת, יש כמה כוכבים נוצצים ומבריקים.

 

רגע לפני שממליצים, נזכיר שבשל העיגון המשפטי, יינות מחוזקים בסגנון פורט המיוצרים מחוץ לאזור דוארו, לא רשאים להיקרא בשם זה מבחינה רשמית. כלל זה תקף גם ליינות המחוזקים המיוצרים בארץ.

 

עם זאת, ולאור העובדה כי בתוך עמנו אנו יושבים, נסקור גם כמה יינות מוצלחים בסגנון פורט מתוצרת כחול לבן ואפילו יין קינוח אחד.

 

אוטימה 10

חלוץ מהפכת הפורט. לפני כעשור הושק האוטימה 10 בבקבוק מודרני ומינימליסטי שכולו שיק. במקום לשתות את המשקה בכוס קטנה מקריסטל ובטמפרטורת החדר, הומלץ ללגום אותו - שומו שמיים - מצונן היטב, או אפילו עם קרח. 

 

תגידו שהוא לא חתיך. אוטימה 10 (צילום: שיר אדיבי) (צילום: שיר אדיבי)
תגידו שהוא לא חתיך. אוטימה 10(צילום: שיר אדיבי)

 

המהלך הנועז של בית וואר'ז הוכתר במהרה בהצלחה ועורר את השוק כולו. אוטימה 10 נחשב כיום לאחד הפורטים הנמכרים בעולם ולא בכדי - טעמו עמוק ומעניין, וניתן לזהות בו תווים של קרם קרמל ופירות יבשים. הוא ישמח אתכם מאד כאפרטיף צונן, בבית או בבילוי בחוץ על הבר. הגריי גוס של הפורט. תענוג צרוף.

 

וואר'ז אוטימה 10. 109 שקלים ל-500 מ"ל

 

סנדמן פאונדר'ז רזרב

נציג הסדרה העילית של סנדמן מאייש בקלילות את תפקיד הילד הבוגר בחבורה. זהו פורט נון וינטג' צעיר ונגיש, שמפתיע בהרמוניות שלו ומצדיק לגמרי את מחירו הכמעט סמלי. על אף הפז"מ המועט, טעמו מאופק משהו ומלא חן, עם סיומת ארוכה ולא-שגרתית לז'אנר, של פירות יער. מלך קטגוריית התמורה לכסף.

 

סנדמן פאונד'רז רזרב. 84 שקלים

 

מתי הספקת להיות כל כך בוגר? סנדמן רזרב (צילום: יגאל עמר) (צילום: יגאל עמר)
מתי הספקת להיות כל כך בוגר? סנדמן רזרב(צילום: יגאל עמר)

 

קוקברנ'ז 1991

וואו, איזה משקה. הצבע העכור, שאופייני לפורטים מבוגרים, טומן בחובו קסמים שרק משקאות שישבו שבוזים 20 שנה בפינה של מרתף פורטוגלי יכולים כנראה לבטא.

 

הטעם מרגיש כאילו המיסו גוש חמאה במחבת ברזל כבדה, קלו בה אגוזי לוז, הוסיפו הרבה קוניאק ולקינוח גם השתין בפנים מלאך. בקיצור - הנאה שאין כדוגמתה, עם סיומת ארוכה ועם טעם שמזכיר ריבת חבושים וניחן בחריפות כהל מודגשת. דוז פואה, וכל מילה מיותרת.

 

קוקברנ'ז קווינטה דוש קאנאס וינטג' פורט 1991. 320 שקלים (ניתן להזמין גם ב-61 שקלים לכוסית במסעדת קלואליס )

 

קרוז פינק

בואו נשים את הקלפים על השולחן: פורט הרוזה של קרוז הוא לא המוצלח שברשימה. אבל - וזה אבל גדול - הוא חדשני, טעמו באמת יוצא דופן והוא כיפי להחריד.

 

במקום מרטיני רוסו. קרוז פינק (צילום: Port Cruz) (צילום: Port Cruz)
במקום מרטיני רוסו. קרוז פינק

 

הטעמים מודגשים ומתוקים מאד וניחנים בתו פרחוני מודגש. במפתיע, גם מי שמחפש עומק בתוך כל הזר הזה לא יתאכזב, וימצא אותו בסיומת הכבדה והמפתיעה. המלצה שלנו לחובבי וחובבות המרטיני: תנו לו צ'אנס, חמים או קריר, כדרינק קליל בצהרי שישי חמים ולא תתחרטו. באנו בגלל הצבע, נשארנו בזכות הסיומת.

 

פורט קרוז פינק. 159 שקלים

 

פונסקה 1985

כשפתחנו את הוינטג' פורט הוותיק הזה, הרגשנו כאילו הערנו ענק משנתו. זהו יין מורכב ועמוק, שינעם במיוחד למי שכבר מכיר ומוקיר פורטים. הטעמים קלים יחסית לגיל המתקדם ויתלבשו נהדר על קינוחים או פלטת גבינות.

 

יכול להתיישן בנחת גם עוד 26 שנה. פונסקה 1985 (צילום: אמיתי שמואלי) (צילום: אמיתי שמואלי)
יכול להתיישן בנחת גם עוד 26 שנה. פונסקה 1985(צילום: אמיתי שמואלי)

 

שתו עכשיו או יותר טוב - תנו לו עוד כמה שנים טובות במקרר היינות, שיחשוב קצת על מעללי שנות העשרים שלו ועל החיים בכלל, ופתחו אותו, בשל ועסיסי הרבה יותר, בעשור הבא.

 

פונסקה וינטג' פורט 1985. 340 שקלים

 

תשבי מחוזק 2006

רבים השתעשעו בהכנת יין מחוזק ישראלי, אך מעטים הצליחו גם לשעשע אותנו. יקב תשבי היה ממעטי המעט שפשוט הדהימו אותנו.  

 

אוף, כמה שאתה טעים. תשבי מחוזק 2006 (צילום: מוטי פישביין) (צילום: מוטי פישביין)
אוף, כמה שאתה טעים. תשבי מחוזק 2006(צילום: מוטי פישביין)

 

היין המחוזק שיצרו בוגר ומתפקע מטעמים דומיננטיים של פירות יער, שכה אופיינים ליינות ישראליים. הוא לא מזכיר במאום את חבריו מפורטוגל ועדיין - חובבי הז'אנר לא יוכלו להפסיק ללגום ממנו.

 

מהיין הזה, שמתבסס על ענבי ברברה וזינפנדל, נוצרו כמה אלפי בקבוקים וכיום לא בטוח שנותרה בשוק אפילו עשירית מהכמות, ולא בכדי. אל תירתעו מהמחיר הגבוה יחסית לתוצרת מקומית - מי שיודע מה טוב לו יצטייד בזוג בקבוקים, ויפה שעה אחת קודם.

 

תשבי מחוזק 2006. 190 שקלים

 

גלאי סוויטי

אסף גלאי הוא היינן של יקב גראז' קטנטן הנושא את שמו בצפון הנגב. יינות היקב מוצלחים באופן בלתי ורגיל ונוטים להיות אלגנטיים מחד אך עזים ופירותיים מאד בטעמם מאידך. סוויטי, היין שייצרו כאן בסגנון פורט, הוא מהיינות המחוזקים הטובים שטעמנו בשנים האחרונות. טעמו נגיש מאד, מתוק במידה ויתחבב גם על מי שלא אוהב בדרך כלל יינות בסגנון.

 

הפרסים הרבים בו זכה היין בתחרויות טרה וינו ואשכול הזהב, העלו בשנים האחרונות את מחירו למאות שקלים וכמות הבקבוקים שנותרה כעת מזערית ממש, אם בכלל. אם יתמזל מזלכם וגלאי עוד מחזיק בבקבוק או שניים במלאי (ההזמנה מהיקב טלפונית, כשהמשלוח מגיע עד הבית) - אל תהססו, הזמינו לפחות בקבוק אחד וברכו על מזלכם הטוב.

 

גלאי סוויטי 2004. מעל 200 שקלים. הזמנה טלפונית בלבד ב-054.2166321

 

ויתקין

אחד היקבים הטובים והאהובים בארץ לא מפספס גם בגזרת המחוזקים ומנפק יין קינוח בסגנון פורט לא שגרתי, בהרכב סופר ישראלי של קריניאן, פטיט סירה וקברנה סוביניון.

 

 (צילום: שיר אדיבי) (צילום: שיר אדיבי)
(צילום: שיר אדיבי)

 

מי שאוהב יינות שמטיחים את טעמיהם ישר לפנים - זהו יין הקינוח שלהם, עם טעם לא-מתחנף ולא מתלטף וקורטוב של טעמי פירות יער ודבש. יקנח באופן אידאלי ארוחת בשרים.

 

ויתקין מחוזק NV 2005. 140 שקלים

 

טוליפ אספרנזה

יין הקינוח מיוצר כבר יותר מספר דו-ספרתי של שנים ונהנה מקהל יציב ונאמן של מעריצים. הוא מתיישן בחביות רמי מרטן, שאכלסו לפניו קוניאק XO.

 

תקווה 2007. אספרנזה של טוליפ (צילום: אייל קרן) (צילום: אייל קרן)
תקווה 2007. אספרנזה של טוליפ(צילום: אייל קרן)

 

השהייה מדגישה באופן מעודן ומענג את העובדה הזו, ומלבד ניחוחות וטעמים של קוניאק, בווינטג' 2007 ניתן להרגיש גם בארומה פרחונית ובמתיקות יחסית מעודנת לז'אנר. קזו'אל במיטבו.

 

טוליפ אספרנזה 2007. 140 שקלים

 

כרמל וינטג' 2004

אי אפשר לטעות - היין בסגנון פורט של כרמל נברא בצלמם של היינות הנפלאים שמשחרר היקב בשנים האחרונות. אופיו נוח וטעמו סולידי ואלגנטי, כיאה ליין המתבסס בעיקר על ענבי פטיט סירה והטעם.

 

אריזה יפה, יין סולידי. כרמל וינטג' (צילום: יקיס קדרון) (צילום: יקיס קדרון)
אריזה יפה, יין סולידי. כרמל וינטג'(צילום: יקיס קדרון)

 

האריזה האלגנטית ופקק השעם הרב-פעמי שמצורף בתוכה מוסיפים לחוויה ולתחושה שמדובר בתוספת חגיגית לשולחן ערב שישי, אחרי צלי לבבי ולצד הקינוח. מתנה נפלאה לפיינשמייקרים שיש להם כבר הכל.

 

כרמל וינטג' 2004. 160 שקלים

 

ושני יינות קינוח לא רגילים לקינוח: מסחה ויקב בוטיק הגליל

פורט הרימונים של "יקב בוטיק הגליל" הוא פשוט חגיגה של טעמים עזים של רימון. נכון, בינו לבין פורט אין דבר וחצי דבר - אבל הטעם החמצמץ הרענן שווה את האזכור. פתחו עם חברים בקבוק צונן ותהנו מכל רגע.

 

פורט רימונים של יקב בוטיק גליל. 80 שקלים

האריזה עושה עוול ליין הנפלא הזה. פורט רימונים של יקב הגליל (צילום: באדיבות "יקב בוטיק הגליל") (צילום: באדיבות
האריזה עושה עוול ליין הנפלא הזה. פורט רימונים של יקב הגליל

 

באופן מצחיק, יין הקינוח הישראלי שהכי מזכיר פורט, לא מנסה בכלל לטעון שהוא יין בסגנון פורט. מסחה קינוח אדום 2005 של תבור הוא בקבוק זעיר (375 מ"ל) בטעם ענק, שמתבסס על ענבי קברנה סוביניון ונהנה מהעומק המודגש של מלך הזנים. שווה כל שקל מ-60 השקלים שתשלמו עליו.

 

מסחה קינוח אדום 2005 של יקב תבור. 60 שקלים ל-375 מ"ל

גמד, אבל עם ביצים. מסחה קינוח אדום 2005 של תבור (צילום: רני לוריא) (צילום: רני לוריא)
גמד, אבל עם ביצים. מסחה קינוח אדום 2005 של תבור(צילום: רני לוריא)

 


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בשבילה פורט לבן. מלכת אנגליה, אליזבת' השנייה
צילום: AFP
צילום: ירון ברנר
רועי ירושלמי
צילום: ירון ברנר
מומלצים