שתף קטע נבחר

האם למנוע מהסב להיות סנדק כי הוא איש רע?

שאלה:

 

בשעה טובה נולד לנו בן בכור. הבעל רוצה מאוד לכבד את אביו להיות הסנדק, אלא שמדובר באדם בעל מידות רעות מאוד - שנוטה לכעס קיצוני ואינו נותן כבוד לבריות, ובטח שלא לבני ביתו. האם לאישה מותר להתנגד? הרי ידוע שהסנדק משרה את רוחו ונשמתו על התינוק, וחשוב שהוא יהיה אדם בעל מידות טובות וירא שמיים. (דפנה, צפון)

 

תשובה:

 

ראשית, מזל טוב ללידה.

 

איני יודע מניין לקחת שהסנדק משרה רוחו על התינוק. אנו יודעים כי הסנדק, הוא המחזיק את התינוק הנימול על ברכיו, נחשב כאחד השותפים למצוות המילה. נוהגים שהסנדק יהיה אדם מכובד וצדיק, מכיוון שאליהו הנביא נמצא על-פי המסורת בזמן המילה, ויושב עם הסנדק על הכסא.

 

על פי המסורת, מצווה זו מביאה לסנדק ברכה, לכן יש מקפידים שלא לתת לאדם אחד להיות סנדק אצל שני אחים, כדי להרבות את הברכה לאנשים נוספים (שולחן ערוך יורה דעה סימן רסה, יא).

 

אף כי המצווה של הסנדקאות היא חשובה, ומביאה ברכה לעוסקים בה – אין בזה השפעה על התינוק, מעבר לעובדה שכדאי שמעשה מצווה ייעשה על-ידי אנשים טובים, ישרים וצדיקים ככל הניתן. התינוק יגדל לאיש, לפי התכונות

הקיימות בו שהורישו לו אביו ואמו, על-פי החינוך שיקבל בעתיד, על-פי מה שילמד בעצמו, ועל-פי החברה שבתוכה יגדל.

 

מכיוון שהבעל רוצה לכבד את אביו, אף על פי שיש לאבא גם תכונות שליליות, יש בזה לימוד גדול לכבד הורים, גם כאשר הדבר אינו נעשה בשמחה. דווקא התנהגות כזו יכולה להביא ברכה לתינוק, שיהיה גם הוא מכבד הורים. כי כאמור, ההשפעה הגדולה על הילדים היא החינוך והתנהגות ההורים, ולא סגולות למיניהן (אם כי אין לזלזל גם בזה).

 

מכל מקום, חשוב שתהיה הסכמה בין ההורים של התינוק, כדי שהכנסתו בברית תהיה מתוך שמחה שלמה.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים