שתף קטע נבחר

מצטייני דיקן: קמפוסים בעולם ששווים טיול

המבנים העתיקים, בתי הקפה הקטנים והבוגרים המפורסמים: בטיול הבא שלכם לחו"ל, אל תוותרו על ביקור באוניברסיטה המקומית. פורסם ב"מסלול" של "ידיעות אחרונות"

>>> ים המלח - פלא עולמי: בואו להצביע ולהשפיע

 

הסטודנטים מכתיבים את האווירה, הם והאופניים שלהם נראים בכל מקום, בתי הקפה והמסעדות מתאימים את התפריטים והמחירים, חנויות הבגדים והנעליים מציגות מוצרים שמתאימים לגיל הממוצע של הקונים. ובמרכז הערים האלה, עומדת האוניברסיטה. לעיתים מוסד עתיק עד ימי-ביניימי, המשמש אתר עלייה לרגל בגלל גילו ויופיו, ולעיתים מוסד צעיר יותר, אבל עדיין מושך מבקרים בגלל טובי המוחות שלמדו בו (לרוב בהצטיינות יתרה‭.(‬

 

תהיו בטוחים שיש מה לראות שם, ולא רק בגלל המוסד המפואר, אלא בגלל שבדרך כלל צמודה אליו ספרייה עתיקה, מוזיאון, שרידים ארכיאולוגיים ועוד אטרקציות, שחלקן צמחו דווקא בשנים האחרונות, עת הפכו המקומות הללו לאתרי הסרטה מבוקשים של סדרות טלוויזיה וסרטי קולנוע רבים. לאלו ערים אוניברסיטאיות כדאי להגיע במיוחד? ומה תוכלו לעשות עוד, אם אתם כבר בסביבה? הנה פרטים מהשנתון.

 

אוקספורד | אנגליה  

מכלול של 39 קולג'ים מרכיבים את המוסד המפואר שנקרא אוניברסיטת אוקספורד, אחת הטוענות לתואר העתיקה בעולם. ברובם אפשר לבקר, וזו רק סיבה אחת להגיע לעיר האוניברסיטאית אוקספורד ולהקדיש לה יום אחד, לפחות.

 

העיר הזו עתיקה (נוסדה ב‭,(1096-‬ יש בה מוזיאונים להיסטוריה ולטבע, ספריות, ואת הגנים הבוטניים העשירים באנגליה כולה, וגם אטרקציות לילדים, כמו חנות הממתקים של אליס בארץ הפלאות (שהייתה השראה ללואיס קרול‭,(‬ ואולם האוכל של כרייסט קולג‭,'‬ בו צולמו צילומי הפנים של חדר האוכל הגדול של הוגוורת'ס, בית הספר של הארי פוטר. יש סיורים רגליים מודרכים היוצאים ממרכז המידע לתיירים שבמרכז העיר.


אחד הקולג'ים של אוניברסיטת אוקספורד (צילומים: Gettyimages)

 

בוגרים מפורסמים: ראש ממשלת בריטניה, דייוויד קמרון, עבדאללה ה‭2-‬ מלך ירדן, רואן אטקינסון, ישעיה ברלין, סטיבן הוקינג ועוד רבים.

 

מה עוד עושים בסביבה? נוסעים לקיימברידג‭,'‬ אבל ביום אחר.

 

צאו לסיור וירטואלי באוקספורד

  

קיימברידג' | אנגליה  

קבוצה של פורשי אוקספורד ייסדה ב‭1209- ‬ את קיימברידג‭,'‬ ואף היא עתירת קמפוסים ‭31)‬ קולג'ים מרכיבים אותה‭.(‬ הבניין המקורי מ‭1284-‬ עדיין שם. מיליוני תיירים מגיעים לעיר, גם בגלל פסטיבל שייקספיר המתקיים בה בכל קיץ. אפשר לראות את ה"גשר המתמטי" ליד קווינס קולג‭,'‬ מוזיאוני מוזיקה ועתיקות, גנים בוטניים ועוד, ולזכור כל העת שאתם דורכים על אדמת המוסד שחוקריו זכו בשמונים פרסי נובל עד כה, יותר מכל מוסד אחר בעולם.


קבוצת סטודנטים חותרים בנהר הסמוך לאוניברסיטת קיימברידג'

 

בוגרים מפורסמים: צ'ארלס דרווין, אייזיק ניוטון, סאשה ברון-כהן, יו לורי.

 

מה עוד עושים בסביבה? נוסעים לאוקספורד. שימו לב, המרחק בין שתי הערים הוא לפחות שעת נסיעה ויותר. הן אמנם מרוחקות מלונדון באותה מידה, אבל בכיוונים מנוגדים. לא מומלץ עד בלתי אפשרי לתכנן ביקור בשתיהן באותו יום.

 

צאו לסיור בקיימברידג'

  

אוניברסיטת הרווארד | בוסטון  

העתיקה בין האמריקאיות, נוסדה ב‭1636-‬ ונחשבת לטובה בעולם. הרווארד שוכנת בעיר קיימברידג' ליד בוסטון, מעבר לנהר הצ'ארלס. בקמפוס נמצאת הספרייה השלישית בגודלה בעולם ‭15)‬ מיליון ספרים‭.(‬ מה עוד כדאי לראות? את כיכר הרווארד בלב קיימברידג‭,'‬ הרווארד יארד - מתחם הגנים ובנייני הלבנים האדומות האופייניים לקמפוסים בבוסטון.

 

בוגרים מפורסמים: רוזוולט, ג'ון קנדי, ברק אובמה, הנרי קיסינג'ר, בנימין נתניהו ומארק צוקרברג.

 

מה עוד עושים בסביבה? כדאי לטייל בבוסטון. יפה תמיד, ובסתיו במיוחד.

 

צאו לסיור בקמפוס של הרווארד

  

אוניברסיטת לוון | בלגיה  

לוון היא בירת מחוז ברבנט הפלמי, והעיר בנויה סביב אוניברסיטת לוון, העתיקה בארצות השפלה, שהוקמה ב‭1425-‬ על ידי האפיפיור מרטינוס ה‭.5-‬ זו אוניברסיטה קתולית, ונחשבת עד היום לאחת הטובות באירופה. ב‭1968-‬ התפצלו הלוונים דוברי הצרפתית והקימו את אוניברסיטת לוון החדשה בחבל וולוניה הדובר צרפתית. אז נא לא להתבלבל.

 

מה יש לראות? עיר ימי-ביניימית יפהפייה ואדריכלות גותית. את כיכר העיר ובית העירייה ‭,(Grote Markt)‬ ספריית האוניברסיטה, מצודת ארנברג, פסל פונסקה (מעיין החוכמה) שהוא פסל-מזרקה בכיכר פושפליין, המתאר סטודנט קורא בספר והידע נשפך אל ראשו.

 

חובבי הבירה ימצאו את מבשלת סטלה ארטואה, שנוסדה בעיר ב‭.1366-‬ בין הבוגרים מדינאים, מדענים, סופרים ואנשי דת, מארסמוס ועד עבד אל קאדר קאן, שנחשב לאבי הגרעין בפקיסטן.

 

מה עוד עושים בסביבה? לוון היא במזרח החבל הפלמי. מערבה ממנה נמצאות לפי הסדר שתי הערים הימי-ביניימיות המושלמות: גנט וברוז‭.'‬ בשתיהן עבודות אמנות, מגדלים עתיקים, תעלות בסגנון פלמי וגם אוכל טוב. אסור להחמיץ.


מבנה בעל אדריכלות גותית. אוניברסיטת לוון (צילומים: Shuttersrock)

 

אוניברסיטת ליידן | הולנד  

נחשבת לעתיקה ביותר בהולנד וכיום יש בה תשע פקולטות וארבעים מכוני מחקר. הוקמה ב‭1575-‬ על ידי הנסיך וילם הראשון ‭")‬השקט‭("‬ מאורנז‭,'‬ כהוקרה למורדים ההולנדים בכיבוש הספרדי. ליידן ממוקמת צפונית להאג והעיר היא המרכז התרבותי החשוב של האזור, שנחשב למרכז פוליטי בעיקר. חלק ממבניה העתיקים של האוניברסיטה, המתמקדת במשפטים וברפואה, עדיין עומדים וביניהם מבנה האקדמיה הבנוי על תעלה רחבה וניצב באחד הרחובות הנמנים בין היפים בהולנד (ראפנבורך סטראאט‭.(‬ בספריית ליידן שרד במלואו כתב היד היחיד של התלמוד הירושלמי (כתב יד ליידן‭.(‬

 

מה עוד יש לראות? את העיר הימי-ביניימית ליידן ובה המצודה העגולה. ככל עיר הולנדית גם ליידן בנויה על רשת תעלות ועליהן מאות גשרים, ונוסעים בה על אופניים. אפשר לצאת למסע בעקבות הצייר רמברנדט, בן העיר, ולבקר במוזיאון לאקנהל המציג את עבודותיו ועוד עבודות של ציירים הולנדים מפורסמים, שרבים מהם בני האזור.

 

בעיר גנים בוטניים, מעגני שיט, מוזיאון אתני, מוזיאון טבע מרשים עם שלדי דינוזאורים, וגם פארקי שעשועים ובעלי חיים, בהם איילים, עופות מים ועוד. בעיר הייתה קהילה יהודית גדולה לפני מלחמת העולם השנייה. כיום עוד ניצב בית הכנסת הגדול, מרכזם של מתפללים לא רבים ושל הסטודנטים היהודים בעיר.

 

מה עוד עושים בסביבה? האג.

 

כנסו לסיור בליידן

 

אוניברסיטת בולוניה | איטליה  

נחשבת לעתיקה בעולם המערבי ולאחת העתיקות בעולם. נוסדה ב‭1088-‬ והפקולטה לרפואה שלה נחשבת לראשונה בעולם. מעניין במיוחד באוניברסיטה הוא הארקיג'נאזיו, המרכז העתיק שלה, אשר באמפיתיאטרון שלו נערכים עד היום טקסי הסיום.

 

בבולוניה כדאי לבקר בגלריה הלאומית לציור, בעיקר של אמני רנסאנס כרפאל וטיציאן, לראות את "שני המגדלים‭,"‬ שהם היחידים שנותרו מקומפלקס של מגדלים שנבנה במאה ה‭13-‬ ושהפכו לסמלי העיר. כדאי לבקר בפיאצה מאג'ורה, הפיאצה המרכזית בעיר, שסביבה מבני ציבור כמו בית העירייה ופסל נפטון, אחד מסמלי העיר.

 

בוגרים מפורסמים: הסופר אומברטו אקו ‭")‬שם הוורד‭("‬ וזוכה הנובל ברפואה קמילו גולג'י.

 

מה עוד עושים בסביבה: ורונה, מילאנו וכל אזור צפון איטליה כולל האגמים.

 

הסורבון | פריז

הסורבון הוא שמה של אוניברסיטת פריז, שנוסדה ב‭.1257-‬ כיום היא מחולקת ל‭13-‬ אוניברסיטאות ברחבי העיר. אמנם פריז איננה עיר אוניברסיטאית בהגדרה, אבל המבנה הימיביניימי וקפלת הקבורה שבו (בה קבור הקרדינל רישלייה) ידועים ומרתקים ושווים ביקור. ליד הסורבון נמצאת פלאס דה לה סורבון, ובה בתי קפה רבים אבל בהם יושבים רק אתם, כלומר התיירים. הסטודנטים נמלטים לבתי קפה קטנים יותר בסמטאות שמסביב.

 

רוצים לבקר בסורבון? תצטרכו לפתור קודם בעיה קטנה: אין כניסה למבקרים בודדים. לסורבון אפשר להיכנס רק בקבוצות של מינימום עשרה ומקסימום שלושים מבקרים, ולכן תצטרכו להיערך מראש ולהזמין מקום בסיור, שאורך שעה וחצי, בימים שני עד שישי וכמיטב המסורת הצרפתית - רק בצרפתית, כך שכדאי להצטייד במתורגמן. המחיר למשפחה גדולה: 4 יורו לאדם או 9 יורו למבוגר בקבוצה רגילה.


13 אוניברסיטאות ברחבי העיר. הסורבון

 

בוגרים מפורסמים: פייר ומארי קירי, ז'אן לוק גודאר, חיים גורי, נתן אלתרמן, הרבי מלובביץ‭,'‬ ויקטור הוגו, סימון דה-בובואר, רולן בארת‭,'‬ הונורה דה-בלזאק.

 

מה עוד עושים בסביבה? ממש קרוב לכאן הרובע הלטיני וסן-ז'רמן. וחוץ מזה, אתם בפריז.

 

ומה מזג האוויר בפריז? 

 

קמפוס מקומי  

נוף בחיפה, ארכיטקטורה בירושלים

אין לנו בארץ מוסדות לימוד ימי ביניימיים עתיקים, אבל זה לא אומר שכדאי לגמרי לפסוח על הרעיון לבקר בקמפוס מקומי. הנה דוגמה לשני מקומות שיכולים להפיק יום טיול משובח, ובוודאי שכדאי לקחת לשם אורחים מחו"ל.

 

הראשון, אוניברסיטת חיפה, וזה קל: לא צריך לתאם או אפילו להיכנס למבנים - באמצע הקמפוס יש מצפור אל הצפון והמזרח וגם לצפון-מערב. ביום בהיר תראו את החרמון. כדאי להגיע (מדרום) מכביש בית-אורן וממזרח וצפון ממחלף דאלית אל-כרמל ליד יקנעם. בהמשך אפשר לבקר במוזיאון הכט הצמוד, שבו ממצאים ארכיאולוגיים מעניינים ולהמשיך לסעודה דרוזית בדאלית אל-כרמל.

 

כיוון אחר יהיה בירושלים, באקדמיה לאמנות בצלאל. הקמפוס החדש בהר הצופים מעניין בעיקר בגלל תכולתו: תערוכות של תלמידים וסדנאות עבודה. הקמפוס של מחלקת הארכיטקטורה ברחוב שמואל הנגיד הוא בית בצלאל ההיסטורי, ושווה מאוד לסייר בו. לא רק עבודות תלמידים בכל מקום אלא גם כלים וציוד מפעם, והמבנה בכלל מעניין.

 

כדי לסייר בבצלאל כדאי שתהיו קבוצה קטנה. צריך לתאם מראש בטלפון ‭.02-5893214‬ הסיור בחינם. תקבלו הדרכה, אבל אם יש לכם אורחים דוברי אנגלית, אתם תתרגמו. בבתי הקפה הקטנים שמסביב תראו את הסטודנטים, וכדאי להיכנס לבית האמנים הצמוד, חלק ממכלול בצלאל ההיסטורי, שגם בו יש תערוכות מתחלפות וחנות המוכרת עבודות אמנים החברים בקבוצה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נחשבת לעתיקה בעולם. אוניברסיטת בולוניה
צילום: MCT
מומלצים