שתף קטע נבחר

עובדים במשמרות? דעו מה הזכויות שלכם

חילוקי דעות בין המעביד לעובד המועסק במשמרות הם דבר שכיח. למה זכאים אלו שעובדים בשעות שאתם כבר ישנים? המדריך המלא

בלא מעט מקרים, נוצרים חילוקי דעות בין המעביד לעובד המועסק במשמרות באשר לשורה ארוכה של היבטים הכרוכים ביחסי העבודה שבין השניים. בין אם מדובר על תשלום בגין שעות נוספות - לעתים בלילה - ובין אם מדובר על האפשרות של העובד לקבל זיכוי במס – בתי הדין עמוסים בתביעות סביב סוגיות אלו.

 

  • חשבי השכר טועים ואנחנו משלמים

 

מומחי חברת דטה פקס – מרכז המידע הישראלי ליחסי עבודה,שכר וחישובים, מפרטים את הסוגיות שמהוות לא אחת את סלע המחלוקת:

 

האם החוק מחייב את המעביד לשלם לי שכר גבוה בגין העסקתי בעבודת לילה?

החוק אינו קובע כל תמורה מיוחדת עבוד עבודה בלילה. החוק גם אינו מתייחס לשיעורי תשלומים או תעריפים בגין עבודה זו או אחרת, למעט בגין עבודה במנוחה השבועית ובשעות נוספות (נושאים אלה מוצאים ביטוי בהסכמים אישיים, קיבוציים, צווי הרחבה או בכל הסדר שכר אחר).

 

המונח "עבודת לילה" מוגדר בחוק שעות עבודה ומנוחה (סעיף 1) כ"עבודה ששתי שעות ממנה, לפחות, הן בתחום השעות שבין 22:00 ובין 06:00. מספיק ששתי שעות בלבד ליום עבודה יחולו בשעות אלו, כדי שהעובד יקבל את מלוא הזכויות מכוח חוק זה עבור כל השעות בהן עבד ברציפות לשעתיים האמורות.

 

עוד נקבע בחוק (בסעיף 2) כי "בעבודת לילה… לא יעלה יום עבודה על שבע שעות עבודה" כלומר, השעה השמינית לעבודת עובד בעבודת לילה הינה שעה נוספת והוא זכאי לתשלום עבור שעה נוספת בגינה וזאת – בלי כל קשר לתשלום עבור "משמרת לילה", אם הוא משתלם מכוח הסכם קיבוצי, צו הרחבה, הסכם אישי, זה או אחר.

 

לכן, אם למשל, בהתאם להסכם החל במקום העבודה עובד זכאי לתשלום של 115% עבור עבודה במשמרת לילה, הרי אם יעבוד 8 שעות בלילה, יהיה זכאי לתשלום של 115% עבור 7 השעות הראשונות ועוד 140% מהשכר עבור עבודתו בשעה השמינית – כשעה נוספת (115% + 25%).

 

האם אוכל לקבל זיכוי ממס בגין עבודה במשמרות שניה ושלישית הואיל וחברת כוח האדם היא זו שמשלמת את משכורותי ולא המפעל בו אני עובד?

ככל שיוכח כי העובדים, עובדים במפעל תעשייתי העומד בכל הקריטריונים על-פי תקנות מס הכנסה לעניין התרת זיכוי בשל עבודה במשמרות, הם יהיו זכאים לזיכוי מהמס בשיעור 15% משכרם, המשתלם להם בגין עבודתם במשמרות שנייה ושלישית.

 

לפי סעיף 10 לפקודת מס הכנסה ולפי תקנות מס הכנסה (שיעור המס על הכנסה בעד עבודה במשמרות), התשמ"ז - 1986, אפשר להתיר זיכוי מהמס בשיעור 15% מהשכר המשתלם בעד עבודה במשמרת שנייה או שלישית במפעל תעשייתי, אם התקיימו שורה של תנאים ובכללם, שעיקר עיסוקו של המפעל ביצור תעשייתי, כמשמעותו בחוק עידוד התעשייה (מסים), התשכ"ט – 1969.

 

כמו כן, העבודה במשמרות היא על-פי סידור עבודה שנקבע בהסכם הקיבוצי החל על אותו מפעל (או צו הרחבה המחיל את ההסכם הקיבוצי על המפעל), ולפי אותו הסכם, משולמת תוספת שכר בעד עבודת המשמרות. בנוסף, המשמרת השנייה מתחילה עבודתה בתום עבודת הראשונה ולא לפני השעה 14:00 בצהריים ונמשכת לפחות 7 שעות. המשמרת השלישית מתחילה בסיום עבודתה של השנייה ונמשכת לפחות 6 שעות.

 

חברת השמירה בה אני עובד משלמת לי עבור עבודה בשבת, החל מיום שישי ב-18:00 ועד שבת ב-06:00, תשלום של 150% עבור כל שעת עבודה. האם אני זכאי לתשלום נוסף עבור עבודה בשעות נוספות?

 

בהתאם להסכם הקיבוצי החל בענף השמירה, עובד בשבת זכאי לתשלום של 150% משכרו, כפי שקובע גם חוק שעות עבודה ומנוחה. בנוסף, קובע ההסכם, כי העובד בשבת זכאי ליום מנוחה חלופי. יחד עם זאת, מאחר שהעובד עבד ב"עבודת לילה" כהגדרתה בחוק (שעתיים לפחות בין 22:00 ל-06:00), הרי יהיה זכאי לתוספת של תשלום עבור שעות נוספות החל מהשעה השמינית ואילך (שכן יום עבודה בעבודת לילה מוגדר כ-7 שעות בלבד).

 

שיעורי התשלום יהיו כדלקמן: 7 שעות ראשונות: 150% מהשכר; שעות שמינית ותשיעית – 175% (150%+25% שעות נוספות); שעה עשירית ואילך – 200% (150% + 50% שעות נוספות).

 

כמה ימים במהלך חודש ניתן להעביד עובד בעבודת לילה?

ניתן להעביד עובד בעבודת לילה במקום עבודה בו עובדים במשמרות, לא יותר משבוע אחד בתוך שלושה שבועות.

 

במקרים מיוחדים, רשאי משרד התמ"ת להתיר סטייה מזמני עבודת הלילה המותרים, במידה שקיים צורך ממשי בכך: מבחינת סדרי עבודה או תפקידו של העובד או מבחינת טובתו של העובד, המחייבים או מצדיקים זאת.

 

אני עובדת בחברת פרסום. בהתאם להסכם ביני לבין המעביד אני אמורה לעבוד, מדי יום, במשך חמישה ימים בשבוע, בין השעות 22:00 ל- 02:00. בחברה עובד רק עוד עובד אחד בשעות הלילה; שאר העובדים מסיימים את עבודתם בשעות אחר הצהריים. לאחר מספר חודשים פניתי למעבידי בבקשה לשנות את שעות עבודתי לשעות הבוקר, שכן, אני יודעת, שחל איסור להעסיק אותי מדי לילה, כפי שסוכם בינינו מלכתחילה. האם נכון הדבר?

 

סעיף 22(א) לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע: "מפעל שעובדים בו במשמרות, לא יועבד בו עובד בעבודת לילה, יותר משבוע אחד בתוך שלושה שבועות".

 

כאמור, עבודת לילה מוגדרת בחוק כ"עבודה, ששתי שעות ממנה, לפחות, הן בתחום השעות שבין 22:00 ובין 06:00".

שעות העבודה בהן מועסקת העובדת נכנסות בגדר ההגדרה הנ"ל של "עבודת לילה" אולם, מקום העבודה בו היא עובדת - משרד פרסום - אינו "מפעל שעובדים בו במשמרות", שכן רוב העובדים מסיימים עבודתם הרגילה בשעות אחר הצהריים.

 

רק היא ועוד עובד נוסף עובדים במשך 4 שעות ב"עבודת לילה". לפיכך, נראה, שמקום העבודה אינו מקום בו עובדים ב"משמרות". לכן לא חל על המעביד כל איסור להעסיק את העובדת בשעות העבודה שסוכם עליהן מלכתחילה ועליה להמשיך ולעבוד בהתאם להסכם העבודה עם מעבידה, מדי יום, אלא אם הוראותיו ישונו, במפורש, בהסכמת שני הצדדים.

 

עבדתי מספר שנים במפעל, במשמרות שונות. בהתאם להסכם העבודה שחל שם שילם לי המעביד תוספות שכר בגין העבודה במשמרות שנייה ושלישית. לאחר שפוטרתי וקיבלתי פיצויי פיטורים מהמעביד, נוכחתי לדעת, כי המעביד לא כלל בחישוב הפיצויים את התוספות בגין העבודה במשמרות בהן עבדתי כל אותן שנים. האם הדבר חוקי?

  

אכן, המעביד צודק. אין חובה לכלול בחישוב פיצויי הפיטורים תוספות שכר עבור עבודה במשמרות. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הלילה עוד צעיר
צילום: shutterstock
עד השעה השמינית?
צילום: Shutterstock
מצדיק 115%?
צילום: Shutterstock
מומלצים