שתף קטע נבחר

פריצת דרך: השתלת תאי גזע מנעה התקפי לב

חוקרים אמריקנים דיווחו על הצלחה בניסוי, בו שותפה חברת "טבע" הישראלית, במהלכו הושתלו תאי גזע בחולי לב. ההשתלה הביאה להפחתה של 78% בסיכון להתקפי לב ולמוות. החוקרים: מדובר בתוצאות ראשוניות - אך הממצאים מבטיחים מאוד

רפואת העתיד כבר כאן: במחקר חדש, בו שותפה גם חברת טבע הישראלית, הושתלו תאי גזע בליבם של מטופלים הסובלים מאי ספיקת לב. ההשתלה הביאה להפחתה של עשרות אחוזים בסיכון ללקות בהתקפי לב ובמוות לבבי. ממצאי המחקר החדש הוצגו אתמול (ב') בכנס האגודה האמריקנית לרפואת הלב באורלנדו.

 

עוד על התקף לב:

המצעד: 20 המזונות שמונעים כולסטרול והתקף לב

איגוד הלב האמריקני: 7 צעדים למניעת התקף-לב 

מחסור בשעות שינה מגביר הסיכון להתקף לב  

 

מדובר בשלב 2 של מחקר שכלל 60 מטופלים החולים באי ספיקת לב. המעקב אחר החולים נמשך עד שלוש שנים והם קיבלו מינונים שונים של תאי גזע, שנלקחו מתרומות מח עצם של אנשים בריאים. תאים אלה הוחדרו לגוף הנבדקים באמצעות צנתר ישירות לתוך הלב, תחת ההשערה שהם יעוררו צמיחה של כלי דם חדשים.

 

בשלב הראשון של הניסוי בדקו החוקרים כי החולים אינם מפתחים נוגדנים עצמיים כנגד תאי הגזע שהושתלו. הממצאים הראו כי הטיפול היה בטוח וכי החולים לא פיתחו תגובה כזו. בשלב הבא נבחן תפקוד הלב של המטופלים.

 

החוקרים השתמשו בשלושה מינונים של תאי גזע: 15 מטופלים קיבלו מינון של 25 מיליון תאים, קבוצה של 15 חולים נוספים קיבלה מינון של 75 מיליון תאים וקבוצה נוספת בת 15 מטופלים קיבלה מנה של 150 מיליון תאים. שאר הנבדקים שימשו קבוצת בקרה שלא קיבלה טיפול פעיל.

 

מהמחקר עלה כי לא נצפה שיפור בתפוקת הלב, אולם מצבם של החולים השתפר: הטיפול הפחית את הסיכון ללקות בארועי לב הכוללים התקפי לב, מוות לבבי או צורך בניתוח לב ב-78% אחוזים, בהשוואה למטופלים שלא קיבלו תאי גזע. בתוך כך בבדיקת הליכה בת שש דקות נצפה שיפור משמעותי נוסף.

 

אי ספיקת לב, ממנה סובלים אלפי ישראלים ומיליונים ברחבי העולם, הוא מצב בו שרירי הלב פגומים כך שהלב אינו מצליח לפעום באופן תקין. חולים אלה מטופלים בתרופות "סימפטומטיות" המשפרות אך במעט את תפקוד הלב ומטפלות בעיקר בתופעות הלוואי של אי ספיקת הלב, כמו היווצרות בצקות בגפיים ובריאות. במצב כזה החולים הולכים ומידרדרים עד לצורך בהשתלת לב.

 

"אף שמדובר בתוצאות ראשוניות עם קבוצה קטנה של מטופלים, הממצאים מבטיחים מאוד", אמר ראש צוות החוקרים ד"ר אמרסון פרין. "המטופלים סבלו פחות מארועים לבביים מסוכנים. אם תוצאות אלה יודגמו גם בשלב הבא של הניסוי, הרי שיש בידינו טיפול פורץ דרך".

 

שלב 3 של המחקר, בו תיכלל קבוצה גדולה של נבדקים, יחל בעוד מספר חודשים.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התקף לב. יצליחו למנוע?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים