שתף קטע נבחר

היש איסור שאישה תניח תפילין?

שאלה:

 

היש איסור שאישה תניח תפילין? (מרים)

 

תשובה:  

 

מצוות תפילין כלולה בתוך המצוות שנשים פטורות מקיומן, מכיוון שהן תלויות בזמן (אין מניחים תפילין בשבתות וחגים).

 

הפטור של הנשים ממצוות אלו אינו "בשביל שנשים פחותות במדרגת הקדושה מאנשים, (שהרי) לעניין הקדושה שוות לאנשים לענין שייכות החיוב במצוות... וגם לנשים נאמרו כל הפסוקים של קדושה בזמן קבלת התורה 'והייתם לי סגולה' ו'אתם תהיו לי גוי קדוש'... ובכל מקום שנמצא עניין קדושה דישראל נאמר גם לנשים, ולכן גם הנשים מברכות בלשון 'אשר קדשנו במצוותיו' כמו האנשים, אף על המצוות שלא חייבתן תורה, והפטור של נשים במצוות אלו הוא מאיזו סיבה שה' רצה להקל לנשים... והרבה מהנשים שהיו נביאות ויש להן כל דיני נביא שבאנשים, ובהרבה דברים נשתבחו הנשים, גם בכתוב וגם בדברי חז"ל עוד יותר מהאנשים, ואין שום זלזול בכבודן בזה שנפטרו ממצוות שהזמן גרמן". (על פי תשובה של הרב משה פיינשטיין, אגרות משה אורח חיים חלק ד, מט).

 

אמנם יש מצוות שנשים פטורות ואף-על-פי-כן הן נוהגות לקיימן, כמו שופר, לולב ועוד. במקרים אלו, נוהגות בנות אשכנז אף לברך בזמן קיום המצווה, והספרדיות – אינן מברכות.

 

ומה בקשר לתפילין? מבחינה עקרונית אין הבדל לכאורה בין מצווה זו לשאר מצוות עשה שהזמן גרמן, ואכן, במספר מקורות נאמר כי

מיכל בת שאול הניחה תפילין (מסכת עירובין דף צו ועוד). אולם, הרמ"א בהלכות תפילין אוסר על הנשים להניח תפילין (שולחן ערוך אורח חיים סימן לח, ז).

 

יש מספר הסברים להבדל בין מצווה זו למצוות אחרות שהנשים מקיימות ומברכות. אחד ההסברים קושר זאת לעובדה שקיום מצווה זו הוא בדבר של הופעה חיצונית הדומה להופעה גברית. כך פירש בתרגום יונתן את הפסוק "לא יהיה כלי גבר על אישה", (דברים כב, ה), - שלא יתעטפו בציצית ויניחו תפילין.

 

ולמעשה, אכן בכל המקומות לא נהגו נשים להניח תפילין, גם כאלו שקיימו מצוות אחרות שהזמן גרמן.

 

כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים