שתף קטע נבחר

אחרי יותר מחמש שנים: מלך ירדן בא לרמאללה

המלך עבדאללה הגיע למוקטעה והתקבל על ידי משמר כבוד פלסטיני. לאחר מכן התפנה לפגישה עם הנשיא אבו-מאזן. ברקע: פגישתו הצפויה של אבו-מאזן עם חאלד משעל עם הסכם הפיוס

לאחר כחמש שנים, מלך ירדן חוזר לרמאללה: המלך עבדאללה הגיע לפני הצהריים (יום ב') לביקור רשמי ברמאללה ונפגש עם הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן. ביקורו המפתיע של המלך הירדני פורסם רק אתמול בערב, אחרי הגעתה של משלחת ירדנית לשטחי הרשות הפלסטינית לביקור הכנה.

 

המלך הירדני התקבל בטקס רשמי במוקטעה על-ידי משמר כבוד של הרשות הפלסטינית. לאחר מכן נכנסו שני המנהיגים לפגישה. עבדאללה ופמלייתו הגיעו בשני מסוקי בלק-הוק. יחד עם המלך הגיע שר החוץ הירדני, יאסר ג'ודה, שנועד עם מקבילו הפלסטיני, ריאד אל-מליכי.

 

שטייניץ רוצה לקצץ בביטחון: צבאות ערב נחלשו

תרחיש קיצון: פליטים סורים יבקשו מקלט בישראל

גנץ: לא אהבתי דברי הרב לבנון על שירת נשים

 

מלך במוקטעה. עבדאללה ואבו-מאזן (צילום: AP) (צילום: AP)
מלך במוקטעה. עבדאללה ואבו-מאזן(צילום: AP)
  

במסיבת עיתונאים שהתקיימה אחרי הפגישה אמר אל-מליכי כי מטרת ביקורו של מלך ירדן לרמאללה היא לדון בהתפתחויות האחרונות במזרח התיכון. לדבריו, השניים דנו בין היתר בניסיונות הקוורטט לחדש את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים וכי עבדאללה הביע את הצורך הישראלי להכיר בעקרון שתי המדינות על בסיס גבולות 1967. הוא הוסיף גם הסביר כי לא מדובר בפגישה מפתיעה, אלא נערכה כחלק מהתיאום המתמשך בין רמאללה לעמאן.

 

שר החוץ הירדני אמר כי ביקור המלך היסטורי חשוב. הוא התייחס גם לפגישה הצפוייה בהמשך השבוע בקהיר בין אבו-מאזן לראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, והדגיש כי עבדאללה הביע את תמיכתו בפיוס ובאחדות השורות הפנים פלסטינית וציין כי מדובר בעדיפות עליונה.

 

על-רקע הפגישה הצפויה עם משעל, לביקורו של עבדאללה ברמאללה יש תוקף סמלי חשוב. מלך ירדן מעוניין בהסכמות והבנות מהירות בין פתח לחמאס. משעל גם הביע את רצונו לבקר בירדן כדי לנסות ולשקם את יחסי הארגון עם הממלכה. בעצם ביקורו ברמאללה, מאותת עבדאללה למשעל כי הוא רואה באבו-מאזן כמנהיג הלגיטימי של הפלסטינים.

 

ביקור של מלך ירדן ברשות הפלסטינית אינו מאורע שכיח. עבדאללה לא ביקר בשטחי הרשות זה למעלה מחמש שנים.

 בשנת 2007 היה אמור עבדאללה לבקר בשטחי הרשות, אולם הביקור בוטל ברגע האחרון עקב "תנאי מזג אוויר קשים, שלא אפשרו למסוקו של עבדאללה לנחות". גורמים פלסטיניים האשימו אז את ישראל בביטול הביקור בשל סירובה להתחייב לכמה סוגיות מדיניות שהיו יכולות לסייע למלך בקידום המהלכים הדיפלומטיים מול הרשות.

 

היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לירדן שרויים במשבר חריף בשנתיים האחרונות. עבדאללה תקף מספר פעמים את ישראל בכלי התקשורת ואף הצהיר כי מעמדה של צפון-קוריאה הקומוניסטית טוב יותר בעולם מאשר מעמדה של ישראל. בפגישה שקיים בחודש ספטמבר עם אינטלקטואלים ירדניים, הצהיר המלך כי "ירדן ועתידה של פלסטין חזקים יותר מישראל" וכי מצבה המדיני של ישראל החמיר מאז פרוץ האביב הערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ביקור ראשון מאז 2007
צילום: רויטרס
מומלצים