שתף קטע נבחר

מאות אלפים הפגינו בכיכר א-תחריר: "עזבו, עזבו"

בכיכר המרכזית בקהיר החלו הנאומים והתפילה, שלאחריהם צפוי מבחן הכוח הגדול של המפגינים מול כוחות הביטחון. בעיתוני מצרים התריעו מפני "יציבות או כאוס", והעריכו כי יום שישי הזה הוא בבחינת "נקודת תפנית"

מבחן הכוח של יום שישי: עשרות אלפי מפגינים יצאו הבוקר (יום ו') לכיכר א-תחריר להפגנה שכונתה "ההזדמנות האחרונה" לקרוא למועצה הצבאית להעביר את השלטון. בכיכר החלו נאומים ולאחר התפילה בצהריים אמור להתחיל מבחן הכוח האמיתי של המפגינים, מול כוחות הביטחון. ההמונים קראו "עזבו, עזבו" למועצה הצבאית.

 

לקראת הפיכה שנייה במצרים? כותרות אחרונות:

 

כתב סוכנות הידיעות AP דיווח כי אחד המועמדים האפשריים לנשיאות, מוחמד אל-בראדעי, הגיע לכיכר וצפוי להצטרף לתפילה עם המפגינים. ברשת אל-ג'זירה דווח כי המפגינים קוראים להעמיד לדין את האחראים להרג המפגינים. מאז שבת נהרגו 41 בני אדם בהתנגשויות עם כוחות הביטחון.

 

"עזבו, עזבו", קראו ההמונים למועצה הצבאית העליונה במצרים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"עזבו, עזבו", קראו ההמונים למועצה הצבאית העליונה במצרים(צילום: AFP)
 

המפגינים זכו לתמיכה גם מהממסד הדתי במצרים, כאשר האימאם הגדול של מכללת אל-אזהר, מסר להם את ברכתו. "האימאם הגדול תומך בכם ומתפלל לניצחונכם", אמר למפגינים שאפי חסן בנאום בפני ההמונים בכיכר. זו הפעם הראשונה מזה זמן רב שהסמכות הדתית העליונה במצרים נוקטת עמדה נגד השלטון.

 

האימאם שהוביל את התפילה בכיכר קרא למפגינים שלא לעזוב אותה "עד שדרישותיהם יתקבלו". לדברי מזהר אימאם שהין, "אין שום אפשרות שתוקם ממשלת הצלה לאומית עם הכוחות של נשיא".

 

עשרות אלפים מפגינים ביום שישי של ההזדמנות האחרונה בקהיר (צילום: AP) (צילום: AP)
עשרות אלפים מפגינים ביום שישי של ההזדמנות האחרונה בקהיר(צילום: AP)
 

אחרי שבוע של הפגנות בכיכר המרכזית בקהיר, שבהם השתתפו רבבות בני אדם, נכתב בכותרת הראשית של העיתון הממלכתי "אל-אהרם": "יום שישי של ההזדמנות האחרונה... יציבות או כאוס". לפי הכותרת העיתון "אל-אחבאר" זהו "יום שישי - נקודת תפנית".

 

בעוד שלושה ימים ייערך במצרים השלב הראשון של הבחירות לפרלמנט, הראשונות מאז נפילת משטרו של הנשיא חוסני מובארק. בהודעה לתקשורת, קראו המוחים למיליון איש לצאת לרחובות במה שכינו "יום שישי של ההזדמנות האחרונה", ולהפגין למען העברה מיידית של השלטון לידיים אזרחיות באמצעות ממשלת חירום לאומית.

 

בה בעת, קראה ארצות-הברית למצרים להעביר את השלטון לממשלה אזרחית מהר ככל האפשר. בהודעה שפרסם, אמר דובר הבית הלבן ג'יי קרני כי "אנחנו מאמינים שמאוד חשוב שהשלטון יועבר במלואו לממשלה אזרחית מוקדם ככל האפשר, כדי להיענות לשאיפות הלגיטימיות של העם המצרי".

 

מפגינים מול חיילים בכיכר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מפגינים מול חיילים בכיכר(צילום: EPA)

 

השבוע התפטרה הממשלה בניסיון להרגיע את הרוחות במדינה, אולם ההפגנות נמשכו, ואלה אומרים כי לא יסכימו גם למינוי של ראש הממשלה החדש-ישן, כמאל אל-גנזורי. הטלוויזיה המצרית דיווחה כי ראש המועצה הצבאית העליונה במצרים, פילדמרשל מוחמד חוסיין טנטאווי, מינה רשמית את ד"ר אל-גנזורי לתפקיד ראש "ממשלת ההצלה הלאומית". על פי ההודעה, "אל-גנזורי ייהנה מסמכויות מלאות".

 

גנזורי עמד בראש הממשלה תחת שלטון חוסני מובארק בשנים 1996-1999 והוציא לפועל כמה רפורמות כלכליות. מצרים רבים מחשיבים אותו חף משחיתות, אך עדיין, המפגינים דורשים ראש ממשלה שקשור ישירות למהפיכה.

 

מצפים למיליון איש בכיכר. מוכר חולצות בכיכר א-תחריר (צילום: AP) (צילום: AP)
מצפים למיליון איש בכיכר. מוכר חולצות בכיכר א-תחריר(צילום: AP)
 

אחרי תפילת הצהריים, אמור להתחיל מבחן מבחן כוח של שלשות הגופים המרכזיים: האחים המוסלמים - בהפגנה "למען ירושלים", מובילי המהפכה - בכיכר, והמועצה הצבאית השלטת, שארגנה אף היא הפגנת תמיכה מטעם "תנועת הרוב הדומם". עם זאת, הצבא ביקש אתמול מתומכיו לבטל את ההפגנה, כנראה מחשש שלא יהיו מספיק אנשים.

 

מתנגדי השלטון קיבלו חיזוק מפדרציית ארגוני העובדים העצמאיים, שקראה לחבריה לצעוד לתחריר. ארגון זכויות עובדים אחר קרא לגבות את ההפגנה בשביתה כללית. איגודי עובדים מילאו תפקיד משמעותי בתנועה שהביאה להדחת מובארק.

 

"המשימה כבדה מדי על המועצה הצבאית"

מספר תנועות פרו-דמוקרטיות פרסמו בעמוד הפייסבוק שלהן רשימה ובה מוצעים שמותיהם של מועמדים לחברים בממשלה עתידית. בין היתר נמצא שם שמו של מוחמד אל-ברדעי, ראש הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית לשעבר, כמועמד לנשיאות, ושמו של עמר מוסא, מזכיר הליגה הערבית לשעבר, כמועמד לנשיאות אף הוא.

 

תנועת "צעירי ה-6 באפריל" אמרה כי המועצה הצבאית העליונה "הוכיחה שהמשימה כבדה מדי עליה, והזכירה שכיכר א-תחריר הייתה זו שהפילה את הרודן העריץ ביותר במזרח התיכון.

 

עם זאת, הצבא דחה שוב את האפשרות שהוא ימסור את השלטון. הגנרל מוחתר אל-מולה, אמר כי "העם נתן לנו משימה, ואם נוותר עכשיו, משמעות הדבר שאנחנו בוגדים בעם".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"יציבות או כאוס". המפגינים בתחריר
צילום: רויטרס
הצטרף למפגינים בכיכר. אל-בראדעי
צילום: AP
מונה רשמית. כמאל אל-גנזורי
צילום: AFP
מומלצים