שתף קטע נבחר

"תל אביב, הגיע יום הדין". בתוך המסגד בקהיר

בזמן הפגנת ההמונים בכיכר, האחים המוסלמים ארגנו מפגן שנאה "נגד ייהוד ירושלים" והשמיעו קריאות "יבוא יום ונהרוג את כל היהודים". מחוץ למסגד אמר לי אחד המתפללים: "כולנו מוכנים למות למען שחרור פלסטין"

בעוד המונים ממשיכים לנהור לכיכר א-תחריר בלב קהיר ל"הפגנת ההזדמנות האחרונה" של המהפכה, כמעט מכל הזרמים הפוליטיים, קיימו בצהריים (יום ו') "האחים המוסלמים" במסגד הראשי של קהיר, "אל-אזהר", תפילת-הפגנה בהשתתפות 5,000 בני אדם למען "המאבק נגד ייהוד ירושלים". בין הקריאות שנשמעו בהפגנה לציון יום השנה להחלטת האו"ם על תוכנית החלוקה ב-1947 - "יבוא יום ונהרוג את כל היהודים".

  

כדי לנסות להרגיע את הרוחות במדינה, קיים אחר-הצהריים ראש ממשלת מצרים הנכנס, כמאל אל-גנזורי, מסיבת עיתונאים בתום פגישה שקיים במשרד ההגנה המצרי. "אקבל את מלוא סמכויות הניהול שיאפשרו לי לעבוד", הוא הבהיר. "ביקשתי ארכה לא ארוכה כדי להקים את הממשלה. אני מקווה שכולם ישתתפו בהצעות לגבי השמות בממשלה החדשה. לא אקים ממשלה לפני יום שני הקרוב". בכיכר תחריר צעקו ההמונים בתגובה: "העם רוצה להפיל את טנטאווי".

 

פרט למאות האלפים שהגיעו לכיכר א-תחריר, וקראו למועצה הצבאית העליונה להעביר את רסן השלטון, נרשמו הפגנות גם באלכסנדריה ובמקומות אחרים במצרים. את ההפגנה בקהיר ארגנו למעשה 38 תנועות פוליטיות שונות כאשר מצד אחד של הקשת הפוליטית ניתן למצוא את תנועת הרפורמה "ה-6 באפריל" ומצד שני את החוגים האסלאמיים. 

 

לקראת הפיכה שנייה במצרים? כותרות אחרונות:


כבר אמש ידעה הנהגת הארגון האיסלאמי, שמקווה להתקדם לעבר שליטה פוליטית בבחירות שיחלו ביום שני, שלא תצליח לגייס מספר מפגינים מרשים כמו זה שבכיכר הגדולה. לכן הגדירו דובריה את המעמד רק כ"אסיפה למען אל-קודס". ואכן, מרבית המתפללים שהתאספו לתפילת יום השישי מיהרו לעזוב את הממסגד הגדול, בטרם החלו הנאומים הנלהבים של אנשי "האחים" ואורחיהם - גם מ"פלסטין" - לשאת נאומי הסתה מתלהמים נגד ישראל, "הציונים הכובשים" ו"היהודים הבוגדניים".

 

ביציאה, חילקו להם פעילי "הוועד נגד ייהוד אל-קודס" והאחים המוסלמים דגלים קטנים, שבצדם האחד דגל מצרים ובצדם השני דגל פלסטין, מפות של העיר העתיקה בירושלים המפרטות את כל האתרים, בהם פועלים "הציונים" לשנות את המצב הקיים ואת אופיה המוסלמי של ירושלים, ניירות עמדה על המצב העכשווי במצרים ותעמולת בחירות לקראת הבחירות לפרלמנט.

 

"לא נאפשר להזיז אבן אחת בירושלים"

שייח אל-אזהר, ד"ר אחמד אטייב, המנהיג הרוחני, הקפיד בנאומו להתמקד בסוגיית החזרתה של ירושלים ו"בית אל-מקדס" (מתחם המסגדים במצרים) לידיים מוסלמיות. יחד עם זאת, תוך הבאת ציטוטים מהקוראן, טען השייח כי היהודים פעלו מאז ימיו הראשונים של האיסלאם לגרום למלחמת אחים בין ראשוני תומכיו של הנביא מוחמד, כדי שיקל עליהם לנצח את המוסלמים. גם כיום, הוא הדגיש, היהודים בכל מקום מנסים בכל האמצעים למנוע את אחדות האומה האסלאמית ואחדותה של מצרים. "כדי לבנות את מצרים, עלינו להיות כגוף אחד. פוליטיקה לא מספיקה. אמונה באללה היא היסוד לכל".

 

יום שישי של ההזדמנות האחרונה. מאות אלפים הפגינו בכיכר א-תחריר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יום שישי של ההזדמנות האחרונה. מאות אלפים הפגינו בכיכר א-תחריר(צילום: רויטרס)
 

הוא המשיך וטען ש"מסגד אל-אקצא נמצא כעת תחת התקפה של היהודים. כולנו עומדים לצד אלה המגנים על אל-קודס. אם לא נעשה זאת, אנחנו מפקירים את חראם א-שריף (הר הבית). לא ניתן לציונים לייהד את אל-קודס. אנחנו אומרים לישראל ולאירופה שלא נאפשר להזיז אבן אחת בה".

 

המפגינים בתחריר. נערכו גם הפגנות באלכסנדריה ובמקומות נוספים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המפגינים בתחריר. נערכו גם הפגנות באלכסנדריה ובמקומות נוספים(צילום: EPA)
 

מיד לאחר סיום התפילה החלו נציגי "האחים המולסמים ואורחיהם" בנאומי ההסתה. עם זאת מרבית המתפללים החלו לעזוב את המקום. אחד מדוברי "האחים" האיץ בעוזבים להישאר. "יש לנו אורחים רבים, אנא שבו ואל תיצרו רושם רע, גם בעיני כלי התקשורת. אני מבקש להפסיק לדבר. אנחנו לא ברחוב, אלא במסגד אלאזהאר", נזף ראשון הנואמים.

 

נתניהו, אובמה ומנהיגים נוספים על נעל בכיכר תחריר, סמל לעלבון בעולם הערבי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נתניהו, אובמה ומנהיגים נוספים על נעל בכיכר תחריר, סמל לעלבון בעולם הערבי(צילום: AFP)
 

דוברי "האחים" והאורחים מ"פלסטין" השמיעו קריאות מפורשות לג'יהאד לשחרורה של כל פלסטין. שוב ושוב הוזכר הציטוט לפיו "יבוא יום ונהרוג את כל היהודים עד שגם האבנים והעצים יאמרו לנו: הנה יהודי מסתתר מאחורינו, הרגו אותו!". אנשי העסקים בקהל נקראו להשקיע כספים בירושלים, כדי למנוע רכישת אדמות ובתים על-ידי היהודים. קבוצת פעילים של "האחים" ליוו את הקריאות לג'יהאד בהשמעת קצביות: "תל אביב, תל אביב, הגיע יום הדין".

 

"יש לנו מנטליות אחרת מלאמריקנים וליהודים"

מחוץ למסגד, לאחר התפילה, שאלתי את עלא-אדין, מורה בבית ספר יסודי, בן 40, אם סוגיית שחרור פלסטין כה חשובה בימים שבהם נאבקת המהפכה המצרית על חייה. "בהחלט", הוא משיב. "לפני המהפכה לא יכולנו להביע בחופשיות את דעתנו בעניין. בכלל גם לא חשבנו שמהפכה תהיה אפשרית אצלנו. אבל, הנה, הוכחנו שאפשר לשנות דברים, ועכשיו אנחנו רוצים לשנות גם בפלסטין. כל המצרים המוסלמים מוכנים לג'יהאד למען פלסטין".

 

זעקת ההמון בכיכר המרכזית בקהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זעקת ההמון בכיכר המרכזית בקהיר(צילום: AFP)
 

עלא-אדין לא נראה מוסלמי אדוק. הוא אינו לבוש גלבייה לבנה, כמנהגם של האדוקים, אלא בגדים רגילים, ואת פניו מעטר זקן קצרצר ביותר. "היית צעיר מאוד במלחמת אוקטובר (יום כיפור)", אני אומר לו, "אתה מוכן בעצמך להילחם למען שחרור פלסטין?". "כן", הוא עונה ללא היסוס. "כל אחד מאיתנו מוכן למות. דוד שלי מת באותה מלחמה. גיסי נפל בשבי. היהודים עשו דברים נוראים, מעשי טבח מזעזעים – סברה ושתילה, עד היום הם טובחים בפלסטינים. למה ארה"ב מפסידה באפגניסטן? כי הצד השני מוכן ורוצה למות. יש לנו מנטליות אחרת מלאמריקנים וליהודים".

 

המועמד לנשיאות מוחמד אל-בראדעי הגיע לתמוך במפגינים בכיכר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המועמד לנשיאות מוחמד אל-בראדעי הגיע לתמוך במפגינים בכיכר(צילום: AFP)
 

"כמובן ששאלת פלסטין חשובה גם בעת המהפכה שלנו", מסכים וליד, מהנדס בן 31, שגם הוא נראה יותר חילוני מאיסלאמיסט, "זהו נושא מרכזי אפילו. הפלישה הישראלית נמשכת,

 ישראל כובשת עדיין את פלסטין והורגת נשים וילדים. רק בימים האחרונים הם הרסו את השער המג'רבי להר הבית", הוא טוען, ברקע דיווחים בלבד על כוונה לבנות מחדש את "גשר המוגרבים" שמוחזק בפיגומים זמניים.

 

"אנחנו לא יודעים מה לעשות, אבל אנחנו חייבים להגיב. מספיק זה מספיק. יש אמנם שלום ואנחנו לא רוצים מלחמה, אבל יש מספיק דברים שאנחנו יכולים לעשות אם הישראלים יעברו נקודה מסוימת ולא יכבדו את הסכם השלום שהם חתומים עליו".

 

בהכנת הידיעה השתתף רועי נחמיאס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תפילה בכיכר
צילום: AFP
מתפללים למען אל-קודס באל-אזהר
צילום: אלדד בק, שליח ynet ו"ידיעות אחרונות"
מומלצים