שתף קטע נבחר

"הצוללת מגרמניה - תמורת הפשרת כסף לרשות"

עיתון גרמני קשר בין ההחלטה על הפשרת כספי המסים לפלסטינים ואישור עסקת צוללת ה"דולפין" השישית. לפי הדיווח, התעקשה גרמניה על ויתור פוליטי ישראלי כדי שהעסקה תיחתם

החלטת ישראל להפשיר את כספי המסים של הרשות הפלסטינית ולהעבירם לרשותה התקבלה לאחר שגרמניה הציבה החלטה זו כתנאי לקבלת צוללת שישית מדגם "דולפין", כך דיווח היום (א') העיתון הגרמני "וולט אם זונטאג".

 

משט הצוללת בין גרמניה לישראל - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

עוד בערוץ החדשות :

 

על פי הדיווח, שציטט מקורות המעורים בעניין, הבהירה קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, כי עסקת הצוללת לא תושלם ללא ויתור פוליטי מצד ממשלת נתניהו.

 

מרקל ונתניהו בגרמניה (צילום: אבי אוחיון לע"מ) (צילום: אבי אוחיון לע
מרקל ונתניהו בגרמניה(צילום: אבי אוחיון לע"מ)

 

בבוקר יום רביעי, החליט פורום שרי השמינייה להעביר במלואם את כספי המסים שגובה ישראל עבור הרשות הפלסטינית לאחר שבועות ארוכים, ביקורת ממערכת הביטחון והפצרות מהעולם. הכספים שנגבו באוקטובר ובנובמבר לא הועברו בעקבות צעדי הפלסטינים בזירה הבינלאומית וקבלתם כמדינה חברה באונסק"ו.

 

מאוחר יותר באותו יום - ובאופן התואם במדויק לדיווח הגרמני - אישר גורם גרמני בכיר כי ממשלת גרמניה תמכור לישראל צוללת שישית מדגם "דולפין", המסוגלת, לפי פרסומים זרים, לשאת נשק גרעיני. על פי הפרסום, הקצתה גרמניה 180 מיליון דולרים מהתקציב השנתי הבא, כדי לממן כשליש מעלות הצוללת - הנאמדת בכ-500 מיליון דולר - שתימכר לישראל במחיר מסובסד. הצוללת אמורה להגיע לישראל ב-2018, אז יוכל צה"ל לקיים נוכחות רצופה של שתי צוללות בים בכל זמן נתון.

 

אגב, שגרירה של הרשות הפלסטינית בירדן, עטאללה חירי, אמר אתמול כי הפשרת הכספים התאפשרה הודות למאמציו של עבדאללה מלך ירדן, שהפעיל מכבש לחצים אזי ובינלאומי.  הוא הוסיף כי המאמצים נעשו דרך מרקל, וראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון.

 

זעם ומחאה

בשנים האחרונות, ביקשה ישראל לקבל לידיה את הצוללת השישית, אך גרמניה עיכבה את אישור המהלך. לפי פרסום ב"דר שפיגל" הגרמני לפני כארבעה חודשים, ביקר בישראל שר ההגנה הגרמני, תומס דה מזייר, ונפגש עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר הביטחון, אהוד ברק. בפגישה, הבטיח השר הגרמני להשלים את העסקה, ולהעביר את התקציב למימון כלי השיט המתקדם.

 

זמן קצר לאחר מכן, פתח מנכ"ל משרד הביטחון, אודי שני, במשא ומתן עם הגורמים הגרמנים על מימוש העסקה. במקביל, הכינו פקידים בגרמניה את הניירת הדרושה לאישור העסקה בפרלמנט הגרמני (הבונדסטאג). אלא שמגעים והכנות אלה הוקפאו לפני כשישה שבועות ביוזמת הגרמנים. באופן לא רשמי, הסבירו הגרמנים לעמיתיהם ממשרדי החוץ והביטחון של

ישראל כי הקיפאון הוא ביטוי למורת רוחה של הקנצלרית אנגלה מרקל על התנהלותו של נתניהו מול הפלסטינים.

 

חמתה של מרקל גברה כאשר הודיע נתניהו על חידוש הבנייה של אלפי יחידות דיור במזרח ירושלים. מרקל אף דאגה שפרטי שיחה זועמת שלה עמו יפורסמו בכלי התקשורת בעולם. בהמשך, נמסר גם כי ממשלת גרמניה שוקלת לחזור בה מהחלטתה העקרונית לממן שליש מעלות הצוללת השישית וכי המגעים בעניין בין שתי הממשלות הושעו. המחלוקות נפתרו, כך נראה, לאור החלטת השמינייה, שסללה את הדרך לאיור העסקה.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. מס צוללות
צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות
מרקל. התעקשות על ויתור פוליטי
צילום: AFP
מומלצים