שתף קטע נבחר

3 נשים קיבלו פרס נובל לשלום: "גם אסד ייפול"

נשיאת ליבריה ושתי פעילות שלום מליבריה ותימן קיבלו את הפרס לשנת 2011 בטקס בנורבגיה. יו"ר ועדת הפרס הזכיר את האביב הערבי, ואמר: "גם נשיא תימן לא עמד בפני רצון העם, וגם נשיא סוריה אסד לא יוכל להחזיק מעמד לאורך זמן"

נשיאת ליבריה, אלן ג'ונסון-סירליף, ופעילות השלום ליימה גבואי מליבריה ותוואקול קרמן מתימן, קיבלו בצהריים (שבת) את פרס נובל לשלום לשנת 2011 בטקס בנורבגיה. יו"ר ועדת פרס נובל, תורביורן יגלנד, אמר כי הן מייצגות את המאבק למען זכויות אדם באופן כללי, ואת המאבק לשוויון לנשים ולשלום במיוחד.

 

הזוכים בשנים הקודמות:

 

הנשיאה אלן ג'ונסון סירליף הפכה לפני חמש שנים לנשיאה האפריקנית הראשונה. היא ניצחה בבחירות את הליברי המפורסם בעולם, כדורגלן העבר ג'ורג' וואה, למרות הפופולריות העצומה שלו. ג'ונסון סירליף לא חששה להתמודד לפני כן בבחירות ב-1997 מול הרודן צ'רלס טיילור, שהציג את התמודדותה כבגידה והעמיד אותה לדין במשפט ראווה. 

 

שלוש כלות הפרס, בצהריים באוסלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שלוש כלות הפרס, בצהריים באוסלו(צילום: AFP)

 

ג'ונסון-סירליף יצאה לגלות בארצות הברית, אחרי גלות קודמת בקניה, אבל שבה לליבריה אחרי שטיילור נאלץ לוותר על כסאו בתום מלחמת האזרחים העקובה מדם.  

 

קרמן, בת 32 ואם לשלושה, עומדת בראש ארגון "עיתונאיות ללא אזיקים", הקורא לחופש הביטוי ונגד המשטר בתימן. קרמן, שישבה בכלא מספר פעמים, אמרה לאחר ההכרזה על זכייתה כי "העם התימני שמח בעקבות הפרס. נמשיך להיאבק עד שנשיג תימן מודרנית ודמוקרטית עם זכויות שוות לכולם".

 

גבואי, פעילת שלום מליבריה, עומדת מאחורי הקמת ארגון של נשים מוסלמיות ונוצריות שפעל להפסקת מלחמת האזרחים בארצה. בפעילותה סללה גבואי את דרכה של ג'ונסון סירליף לנשיאות.

 

הזוכה מתימן תקפה המערב: "אתם לא עוזרים לנו"

בהענקת הפרס לפעילה מתימן, הוועדה הכירה למעשה גם במשמעותו הגדולה של "אביב העמים הערבי" בשנה האחרונה. יו"ר ועדת הפרס יוגלנד, אף אמר כי הוא מעריך שנשיא סוריה, בשאר אסד, ייכנע ל"רוחות ההיסטוריה" המנשבות בעולם הערבי וייאלץ לקבל את השינוי הדמוקרטי.

 

הזוכות יודעות שיש עוד הרבה עבודה. הטקס באוסלו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הזוכות יודעות שיש עוד הרבה עבודה. הטקס באוסלו(צילום: AFP)

 

בהציגו את שלוש הפעילות אמר יגלנד: "אף דיקטטור אינו יכול למצוא מחזה מרוחות ההיסטוריה האלה לאורך זמן. זו הרוח

שהובילה את האנשים להפיל את חומת ברלין. זו הרוח שמנשבת כעת בעולם הערבי". יגלנד התייחס להודעת הפרישה של נשיא תימן, עלי עבדאללה סאלח, בחודש שעבר, אחרי שלושה עשורים שבהם שלט במדינה: "אפילו הנשיא סאלח לא הצליח, וגם הנשיא אסד לא יוכל, להתנגד לדרישת העם לחופש וזכויות אדם".

 

אבל הפעילה התימנית קרמן ניצלה את ההזדמנות לנאום בפני העולם גם כדי להצליף במדינותיו השונות. היא נזפה במנהיגי העולם על שלא גיבו את פעילי המהפכה בארצה, ואמרה כי רודנים ערבים שפועלים נגד בני עמם אינם צריכים לזכות בחסינות. היא קראה למדינות המערב לתמוך במהפכות בעולם הערבי, ולהמשיך להאמין בשינוי הדמוקרטי, אותו הגדירה

קשה להשגה אך בלתי-נמנע.

 

"העולם הדמוקרטי, שסיפר לנו רבות על מעלותיהם של הדמוקרטיה והממשל הטוב, צריך שלא להישאר אדיש מול המתרחש בתימן ובסוריה", אמרה קרמן. "המנהיגים הערבים האלה צריכים להיות מובאים לדין בפני בית משפט פלילי בינלאומי. לא צריכה להיות חסינות לרוצחים שגוזלים את מזונם של בני העם".

 

הערב יוענק פרס נובל לכימיה למדען הישראלי פרופסור דן שכטמן. ynet יעביר את הטקס בשידור חי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הטקס בנורבגיה היום. הנשיאה ניצחה את הדיקטטור והכדורגלן
צילום: AFP
מומלצים