שתף קטע נבחר

טורקיה נגד צרפת: אין כניסה למטוסי קרב וספינות

הבית התחתון של הפרלמנט בפריז אישר את הצעת חוק שואת הארמנים, ארדואן הגיב בחריפות: הוא החזיר את השגריר, השעה את שיתוף הפעולה המדיני והצבאי עם צרפת, ואיים בצעדים נוספים. "צרפת בגדה בהיסטוריה, זה ציד מכשפות", אמר סגנו

אחרי ישראל, אנקרה מצאה לעצמה מדינה אחרת להסתכסך עמה: היחסים המתוחים בין צרפת לטורקיה הגיעו היום (ה') לשפל חדש. אנקרה החזירה מפריז את שגרירה לאחר שהבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי אישר את הצעת החוק שלפיה כל מי שיכחיש את שואת הארמנים ייאסר וייקנס, וראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הודיע על שורת צעדים חסרי תקדים נגד צרפת. סגנו גינה את ההחלטה שעברה בפרלמנט בנוגע לרצח העם שביצעו שלטונות האימפריה העות'מאנית ב-1915 וכינה אותה "בגידה בהיסטוריה".

 

טורקיה מסתבכת גם עם צרפת - כתבות נוספות בנושא:

 

בעקבות אישור הצעת החוק הודיע ארדואן כי טורקיה מבטלת את כל הפגישות הכלכליות, הצבאיות והמדיניות עם צרפת, והכריז שאנקרה אף תמנע מעתה נחיתת מטוסי קרב צרפתיים בשטחה, וכן עגינת ספינות מלחמה צרפתיות בנמלי טורקיה. יצוין כי טורקיה היא תחנה אסטרטגית חשובה בדרך לאיראן, עיראק ואפגניסטן. במדינה האחרונה עדיין מוצבים כוחות של נאט"ו, שבה חברות טורקיה וצרפת. "ההחלטה הזו פותחת פצעים ביחסים עם צרפת שקשה יהיה לרפא", הוסיף ראש הממשלה הטורקי ארדואן. עוד לפני כן הודיעה טורקיה כי תחזיר את שגרירה בפריז.

 

ראש ממשלת טורקיה ארדואן הערב. עוד חזית דיפלומטית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת טורקיה ארדואן הערב. עוד חזית דיפלומטית(צילום: רויטרס)

 

"לעת עתה, אנחנו מבטלים את כל הפעילויות ברמה המדינית, הכלכלית והצבאית", אמר ארדואן, "אנחנו משעים כל סוג של התייעצות מדינית עם צרפת, ושיתוף הפעולה הצבאי איתה והתמרונים המשותפים מבוטלים גם הם כרגע". הוא אמר כי ארצו עשויה לנקוט צעדים נוספים נגד פריז. "זו טורקופוביה ואיסלאמופוביה שנועדה להרוויח קולות. היא מעוררת דאגה בנוגע לעניינים האלה לא רק בצרפת אלא באירופה כולה", אמר ארדואן, "טורקיה אינה יכולה לשתוק מול זה".

 

סגנו של ארדואן, בולנט ארינץ', היה אף בוטה יותר. "צרפת תפתח בציד מכשפות נגד כל מי שאומר שלא היה רצח עם? זו בגידה בהיסטוריה", קבע. הוא אף טען כי "היוזמה הצרפתית תסכן את חופש החשיבה של החוקרים". בתגובה לדברי הטורקים אמר שר החוץ של צרפת, אלן ז'ופה, כי טורקיה אינה צריכה להגזים בתגובתה.

 

ארדואן. ארצו היא נתיב חשוב בדרך לאיראן ואפגניסטן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארדואן. ארצו היא נתיב חשוב בדרך לאיראן ואפגניסטן(צילום: רויטרס)

 

לפי הצעת החוק שאושרה בבית התחתון של הפרלמנט הצרפתי, הצעה שאותה יזם חבר מפלגתו של הנשיא ניקולא סרקוזי, אזרח שיכחיש את שואת הארמנים צפוי לעונש של שנת מאסר וקנס על סך 45 אלף אירו. כדי שההצעה תהפוך לחוק, צריך הסנאט לאשרה גם כן, בתהליך שעשוי להימשך כמה חודשים. צרפת מכירה בשני מקרים של רצח עם - שואת היהודים והטבח בארמנים - אך רק הכחשת השואה נחשבת כיום לעבירה שגוררת עונש.

 

טורקיה מוחים ליד השגרירות בפריז (צילום: MCT) (צילום: MCT)
טורקיה מוחים ליד השגרירות בפריז(צילום: MCT)

 

המתיחות סביב הצעת החוק גרמה לתקרית דיפלומטית השבוע, כאשר סרקוזי סירב לענות לשיחת טלפון מנשיא טורקיה, עבדוללה גול. גורמים בלשכת הנשיא באנקרה זעמו ואמרו לעיתון הטורקי "הורייט" כי במשך יומיים לא קיבלו כל תגובה מארמון האליזה. הם העלו את הסברה כי "סרקוזי מפחד לשוחח עם גול על הנושא".

 

הארמנים צעדו למוות, טורקיה: העולם מגזים

סרקוזי נמנה עם המתנגדים הנחרצים לצירופה של טורקיה לאיחוד האירופי ותקופת כהונתו הייתה רווית מתיחות בין פריז לאנקרה. טורקיה ממשיכה להתעקש כי ההרוגים הארמנים הם קורבנות מלחמה, וכי לא מדובר ברצח עם. לאורך השנים איימו הטורקים לצמצם את היחסים הדיפלומטיים עם מדינות שפעלו להכיר ברצח העם הארמני.

 

טקס זיכרון בארמניה לזכר קורבנות רצח העם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טקס זיכרון בארמניה לזכר קורבנות רצח העם(צילום: AFP)

 

רצח הארמנים הוא אבן נגף המלווה את היחסים בין טורקיה לארמניה זה עשרות שנים. הארמנים טוענים כי בין 1915 ל-1918 טבחו קברניטי האימפריה במיליון עד מיליון וחצי ארמנים משום שהחשיבו אותם לגיס חמישי, והם רואים בעצמם הקורבנות הראשונים של רצח עם במאה העשרים. סביב אותן שנים, כך מעידים סיפורים ותמונות מצולמות, קיימו הטורקים

בין השאר את "צעדות המוות" שבהן הוליכו המוני ארמנים שבועות ארוכים בלי מים ומזון עד שמתו בדרך. הם הוכרחו לצעוד בין השאר אל המדבר הסורי. לפי עדויות, רבים מאלה שלא מתו מרעב או מצמא - נורו למוות.

 

אנקרה מכירה אמנם ב"סבל" הארמנים, אך טוענת כי מימדי ההרג היו צנועים בהרבה, וכי לא היה מדובר ברצח בכוונה תחילה. הטורקים מסרבים לקבל אחריות על מעללי הדורות הקודמים, ועושים מאמצים דיפלומטיים כבירים כדי למנוע מהעולם להכיר בזוועות כרצח עם. בעבר כבר איימו בניתוק יחסים עם מדינות והחזירו שגרירים על רקע כל החלטה שנתפשת כצעד בדרך להכרה בהרג הארמנים כרצח עם.

 

בינתיים, גם אצלנו עולה לדיון שואת הארמנים. ועדת החינוך של הכנסת תדון ביום שני בהצעתה של ח״כ זהבה גלאון ממרצ להכרה רשמית של ישראל בטבח העם הארמני. "יש חובה מוסרית להכיר ברצח העם. הכרה בזוועות העבר לא צריכה להשפיע על היחסים בעתיד, ואני מעריכה שגם טורקיה תמצא את הדרך לשמור על קשרים דיפלומטים עם צרפת ועם שאר מדינות אירופה".

 

בהכנת הידיעה השתתפה מורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. "פצעים ביחסים שיהיה קשה לרפא"
צילום: רויטרס
סרקוזי. מתנגד נחרצות לצירוף טורקיה לאיחוד
צילום: רויטרס
מומלצים