שתף קטע נבחר

הדרה ממשלתית: כך נבלמו חוקי סיוע לנשים

בעוד ראש הממשלה דורש לפעול נגד הדרת נשים, מתברר שדווקא ממשלתו הפילה שורת חוקים בנושא, בהם מענק לנשים מוכות, הכרה בהוצאות טיפול בילדים, סיוע כשהבעל במילואים וייצוג הולם לנשים בוועדות, חברות ממשלתיות וסיעות

דיבורים לחוד - וחקיקה לחוד. המאבק נגד הדרת נשים עלה בשבועות האחרונים מדרגה והובלט בכלי התקשורת. בעקבות החשיפות וההביטוי הפומבי לשורת מקרים ברחבי הארץ, הגיבו בנושא גם נבחרי ציבור רבים, שרובם גינו את "התופעה החשוכה", כהגדרתם. אבל מה קורה בכנסת? מבדיקת ynet עולה שהצעות חוק שעוסקות בשוויון וקידום נשים נדחקו ולא קודמו על-ידי הקואליציה.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

בעוד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מנחה את שריו לפעול נגד התופעה, דווקא ממשלתו הפילה שורת הצעות חוק חשובות שנועדו להקל ולסייע לנשים בישראל. ההצעות נפלו בזו אחר זו, ואילו אחרות עומדות וממתינות זמן רב יחסית לניסוח עמדת ממשלה או הצבעות במליאה.

 

שר התחבורה נפגש עם טניה רוזנבליט (צילום: ששון תירם) (צילום: ששון תירם)
שר התחבורה נפגש עם טניה רוזנבליט(צילום: ששון תירם)
 

אחת מהצעות החוק האחרונות שעלו ונועדו להיטיב עם נשים עסקה בהכרה בהוצאות טיפול בילדים, הצעה שהגישה ח"כ אורית זוארץ (קדימה) בשיתוף עם הוועדה לקידום מעמד האשה. הצעת החוק, נכתב בדברי ההסבר, נועדה לטפל באחד החסמים הקשים של נשים לצאת או לחזור לשוק העבודה. "הגידול בילדים הוא המרכיב העיקרי המקשה על נשים לחזור לעבודה וכשם שרכב, תמונה וביגוד מוכרים כהוצאה מוכרת, כך יש להתייחס גם לנושא גידול הילדים". הצעת החוק עלתה לפני כשבועיים במליאה, אך נפלה בעקבות החלטת הממשלה להתנגד לה.

 

הצעת חוק נוספת שנועדה להקל על נשים היא "חוק עבודת נשים", שהגיש ח"כ איתן כבל (העבודה). לפי החוק, אשה שבעלה יוצא למילואים תוכל לצאת שעה קודם ממקום עבודתה או לחילופין לאחר בבוקר בשעה אחת. "לא יכול להיות שהבעל ייצא לשרת במילואים, הנטל כולו ייפול על האשה והיא תצטרך גם לממן בייביסטר בנוסף לכול". הצעת החוק, אומר כבל, נדחתה שוב ושוב על ידי ועדת שרים בעקבות התנגדות האוצר, למרות עלות מזערית יחסית. היום היא צפויה לעלות שוב לדיון.

 

הפגנה בירושלים נגד הפרדה מגדרית במדרכות (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנה בירושלים נגד הפרדה מגדרית במדרכות(צילום: גיל יוחנן)
 

הצעה אחרת נגעה לנושא אקטואלי אף יותר, ודרשה ייצוג הולם לנשים בוועדה למינוי דיינים. על פי חברי הכנסת זוארץ, ציפי חוטובלי (הליכוד) ואורי אורבך (הבית היהודי), היעדר נשים בוועדה בולט וצורם, והם ביקשו לשנות זאת בחקיקה. הצעת החוק עלתה לפני כשלושה שבועות בוועדת השרים לענייני חקיקה, אך זו החליטה להתנגד ובכך גזרה את דינה של ההצעה להיגנז.

 

הצעה ברוח דומה שהוגשה לאחרונה על ידי חברות הכנסת רונית תירוש (קדימה) וזהבה גלאון (מרצ), עסקה בייצוג הולם לנשים בחברות ממשלתיות. ההצעה עלתה במושב הקודם לוועדת השרים, ששוב התנגדה.

 

גלאון ניסתה באחרונה ליזום מענק הסתגלות לנשים שיוצאות ממקלטים לנשים מוכות, שיאפשר להן להשתלב בצורה טובה בחברה, אך ועדת השרים התנגדה להצעה, שצפויה ליפול בשל כך במליאה.

 

שרי הממשלה. התנגדות להצעות חוק רבות (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות) (צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)
שרי הממשלה. התנגדות להצעות חוק רבות(צילום: עמית שאבי, ידיעות אחרונות)

 

גם כשהצעות החוק מגיעות מתוך הקואליציה, אין הדבר משפיע באופן שונה על גורלן. לפני כשבעה חודשים, הגישו חברות הכנסת חוטובלי ועינת וילף (העצמאות) הצעה ל"הגדלת תקציב המימון לסיעה שמספר הנשים בה יעלה על 35%", זאת כדי ליצור תמריץ לשילוב נשים בסיעות. גם הצעה זו נפלה בוועדת השרים.

 

הצעת חוק נוספת, שגובשה בשיתוף פעולה של הקואליציה והאופוזיציה, לא צלחה אף היא את ועדת השרים. חברי הכנסת אורבך וזוארץ הציעו לקרוא מקומות ציבוריים על שם נשים, אך זכו להתנגדות בוועדת השרים.

 

ח"כ אורלי לוי (ישראל ביתנו) יזמה הצעת חוק להארכת חופשת לידה של האם בעת אשפוז היילוד, אך נתקלה בחומה

בצורה של אנשי האוצר ונציגי הממשלה, שסירבו להעביר את ההצעה. לוי נאלצה להתפשר והגדירה בחוק הארכת חופשה לשבועיים בלבד, כדי שההצעה לא תיפול ותיגנז.

 

חברתה לסיעה, ח"כ פאינה קירשנבאום, יזמה את החוק שנועד לבטל את הנוהל לפיו אשה שיוצאת לחו"ל פעם בשנה לא זכאית למזונות באותו חודש. ועדת השרים התנגדה גם להצעה זו ובישראל ביתנו החלו לקדם אותה יחד עם האופוזיציה. רק לאחר שבממשלה הבחינו כי בשיטה זו היא עשויה לעבור, החליטו לתת חופש הצבעה לחברי הקואליציה בנושא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קופהלגברים בלבד" בירושלים
צילום: שרית רוס
חרדים מסירים מודעת תמיכה בנשים מאוטובוס בירושלים
צילום: ככר השבת
פעילות מחאה של קדימה
צילום: איציק אדרי קדימה
נתניהו. הנחייה לפעול בנושא
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים