שתף קטע נבחר

57% מהמשפחות בישראל לא חוסכות לילדיהן

סקר חדש מראה כי רק רבע מההורים חוסכים באופן קבוע לילדיהם, כאשר הסכום הממוצע הוא 355 שקל בחודש לילד. ברוב המגזרים החיסכון יופנה לטובת השכלה גבוהה, בעוד שבמגזר החרדי הוא ישמש לרכישת דירה. הסקר פורסם לקראת ההצבעה על חוק שיחייב את המדינה לפתוח לכל ילד חיסכון

הישראלים לא חוסכים לילדיהם: למעלה ממחצית המשפחות בישראל (57%) טוענות כי הן לא חוסכות כלל עבור עתיד ילדיהן - כך עולה מסקר חדש שבוצע עבור עמותת ידיד .

 

 

מהסקר עולה כי רק כרבע (28%) מההורים חוסכים באופן קבוע לילדיהם מדי חודש ו-12% חוסכים עבורם באופן מזדמן. השיעור הגבוה ביותר של משפחות המפקידות מדי חודש לחיסכון נמצא במגזר הערבי (39% מההורים) והנמוך ביותר בקרב עולים חדשים (8%). בקרב המגזר היהודי הכללי כ-31% מהמשפחות חוסכות באופן קבוע, ובקרב החרדים - כ-28%.

 

המחקר המייצג נעשה על ידי מכון המחקר מאגר מוחות בקרב 562 משתתפים, לקראת תחילתו של קמפיין ציבורי שיושק מחר (ג') בבית השאנטי בתל-אביב. הקמפיין, אותו מובילים ח"כ יצחק הרצוג בשיתוף עם עמותת ידיד הקוראת לצדק חברתי-כלכלי, תחת הסיסמה "פותחים עתיד - כי לכל ילד מגיעה התחלה מבטיחה", יקרא לחברי הכנסת ולממשלה לאמץ את הצעת חוק "חיסכון לאומי לכל ילד". 

 

לפי ההצעה, המדינה תפקיד לכל ילד, עם לידתו, סכום ראשוני לחשבון בנק שייפתח על שמו. במהלך 18 או 21 השנים הבאות, יופרש לחשבון חלק מסכום קצבאות הילדים על ידי ההורים (5%, 10% או 20%), כאשר המדינה תשווה את הסכום שיינתן על ידי ההורים. אם ההורים יבצעו הפקדות נוספות מעבר לתקרה זו, המדינה תשווה אותם באופן פרוגרסיבי. הכספים בחשבון ייצברו מדי חודש ריבית והם ישוחררו כשהילד יגיע לגיל 18 או 21, בהתאם לבחירת ההורים.

 

66% מההורים בעד החיסכון הממשלתי-משפחתי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
66% מההורים בעד החיסכון הממשלתי-משפחתי(צילום: shutterstock)

 

הסקר מראה כי החיסכון הממוצע בקרב אלו שחוסכים באופן קבוע בכל חודש, הוא 355 שקל לילד. גובה החיסכון הגבוה ביותר נמצא במגזר היהודי הכללי - 419 שקל. במגזר הערבי, שהוא בעל שיעור החוסכים הקבועים הגבוה ביותר, חוסכים מאידך את הסכום הנמוך ביותר מדי חודש - 192 שקל.

 

רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, אמר ל-ynet כי "יש כאן אפשרות לשנות את הנתונים הללו. המודל שפועל במדינות רבות בעולם הוא הזדמנות נדירה לצמצם פערים ולתת הזדמנות שווה לילדים שלנו". לדבריו, "הצעת החוק תאפשר לכל ילד בהגיעו לגיל 18 לחסוך עשרות אלפי שקל". יותר מ-66% מהמשתתפים בסקר הביעו תמיכה בהצעה החוק אותה מוביל ח"כ הרצוג.

 

רוב גדול מההורים (55%) מעדיפים שהחיסכון עבור הילדים כפי שמוצע בחוק ישמש לרכישת השכלה גבוהה עבורם. פיתוח השכלה גבוהה לילדים הוא ייעוד החיסכון הבולט ביותר בכל המגזרים, למעט במגזר החרדי, בו בולטת העדפה לחיסכון לילדים לצורך רכישת דירה (50%).

 

הצעת החוק, שעלותה כ-650 מיליון שקל בשנה, תובא לקריאה ראשונה במליאת הכנסת בחודש הקרוב. לדברי הרצוג, "מדובר בכלי משמעותי לשבירת העוני הבין-דורי. החיסכון יעניק בבוא העת הזדמנות ליותר ילדים לגשת ללימודים גבוהים, לרכוש בית או לפתוח עסק ובכך לצמצם את הפערים ההולכים וגדלים בין קבוצות אוכלוסייה שונות".

 

בהכנת הידיעה השתתף תום זיו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
12% מהישראלים חוסכים באופן מזדמן
צילום: Index Open
צילום: עופר עמרם
רן מלמד, סמנכ"ל ידיד. "עשרות אלפים לכל בן 18"
צילום: עופר עמרם
מומלצים