שתף קטע נבחר

קוצר נשימה במבוגרים - למה זה קורה ואיך לטפל

פשוט אין לכם אוויר? תחושת חנק וקוצר נשימה עשויים לנבוע מאסתמה או חרדה, אך גם להעיד על מחלות ריאה מסוכנות. בעיקר בחורף, כשהאוויר יבש והליחה מצטברת בשל הצינון, איך מזהים את הסיבה לקשיי הנשימה ומטפלים בה?

קוצר נשימה הוא כל תחושה סובייקטיבית של אי-נוחות נשימתית: אנשים מתארים אותה בצורות שונות כמו "אני מרגיש מחנק", "אני לא מצליח להכניס את כל האוויר", "בית החזה סגור" או פשוט "אין לי אוויר".

 

מחקרים רבים מצאו רמת מתאם טובה בין התיאור המילולי של הנבדק לבין הגורם לקוצר הנשימה, לכן השיחה עם החולה ובירור תחושותיו חשובה מאוד כדי להגיע לסיבות האמיתיות לקוצר הנשימה. חשוב לדעת מה מקום עבודתו הנוכחי, האם יש חשיפה מקצועית במפעלים כלשהם, האם הוא מעשן אקטיבית או פאסיבית ועוד.

 

קראו עוד על קוצר נשימה :

  

הגורמים העיקריים לקוצר נשימה אצל מבוגרים קשורים למחלות ריאה, מחלות לב, היעדר כושר גופני, חרדות נפשיות ועוד. מבחינה פיזית, ההשערה היא שמדובר בחוסר איזון בין התכנים המשודרים ממרכז בקרת הנשימה במוח למערכת הנשימה, לבין ההיזון החוזר ממערכת הנשימה.

  

1. מחלות ריאה

בירור ריאתי כולל בדרך כלל בדיקה גופנית בדגש על האזנה לריאות, צילום חזה ובדיקת תפקודי ריאות. בכל מקרה של קוצר נשימה לא מוסבר מומלץ לבצע גם CT חזה, כדי לאפיין טוב יותר את המבנה הריאתי ולאתר את הגורם לקוצר הנשימה.

 

אם ישנה מחלת ריאה ומדובר במעשן בהווה או בעבר, לרוב מתגלה כי מדובר במחלת ריאות חסימתית (COPD). מחלת ריאות זו, שמאפיינת אוכלוסייה בוגרת מגיל 50 ומעלה, היא בדרך כלל משנית לעישון ושכיחותה נעה סביב 4% בגברים ו-2% בנשים. בשל הגידול בשיעור הנשים המעשנות - גם שכיחות המחלה במגמת עלייה.

 

קוצר הנשימה במחלה זו נובע מירידה בתפקוד הריאתי, אימוץ מערכת הנשימה וירידה בכושר הגופני. הטיפול כולל גמילה מעישון ומרחיבי סמפונות בשאיפה. במידת הצורך ניתן להוסיף מרחיבי סמפונות דרך הפה וקורטיקוסטרואידים. נמצא כי שיקום ריאות במסגרת רפואית מביא להטבה ניכרת בתלונות החולים ומקטין את מספר האשפוזים.

 

אחת מפריצות הדרך בטיפול במחלות ריאה בעשור האחרון היא שיטת הנשמה ביתית בלתי פולשנית. בעבר, אנשים שסבלו ממחלות ריאה בשלב מתקדם אושפזו לצורך פתיחת הקנה והחדרת צינור לתוכו, כדי לחבר את מכונת ההנשמה. שיטה זו חייבה את החולה להישאר במסגרת רפואית לשארית חייו.

 

כיום ניתן לטפל בחלק גדול מהחולים בהנשמה ביתית בלתי פולשנית, שיטה המאפשרת את הנשמת החולה בביתו בזמן השינה, בעזרת מסכת פנים המחוברת למנשם ביתי. בכך מתאפשר למערכת הנשימה לנוח ולהתרענן במהלך הלילה, ולחזור לתפקוד טוב יותר בבוקר, עד הלילה הבא.  

 

תהליכים המערבים את הריאות יכולים להיות גם מחלת ריאות על רקע תעסוקתי, תהליכים משניים למחלות סיסטמיות אחרות, או מעורבות של כלי הדם הריאתיים עם היווצרות של יתר לחץ דם ריאתי. מצב זה נדיר, אולם בשל חומרתו יש לאבחנה בשלבים מוקדמים ולרוב היא מופיעה אצל נשים צעירות עם קוצר נשימה מתקדם ללא סיבה ברורה.

 

יותר מעשנות - שיעור מחלות הריאה אצל נשים עולה (צילום: גיל נחושתן) (צילום: גיל נחושתן)
יותר מעשנות - שיעור מחלות הריאה אצל נשים עולה(צילום: גיל נחושתן)

 

2. כושר גופני לקוי

קוצר נשימה עלול לנבוע ממצב המכונה deconditioning, היעדר כושר גופני. במצב של תת-כושר, הלב והריאות עובדים קשה יותר כדי להתמודד עם דרגת מעמס נתונה.

 

ככל שמצב תת-הכושר חמור יותר, כך קוצר הנשימה יופיע בשלב מוקדם יותר של המאמץ. הפתרון הוא, כמובן, להיכנס לכושר.

 

3. אסתמה

אסתמה מהווה אף היא סיבה שכיחה לקוצר נשימה, ולרוב תלווה בצפצופים, שיעול טורדני והחמרה במצב בלילה. ייתכנו גם ביטויים עונתיים ונטייה לאלרגיות.

 

אסתמה היא השכיחה במחלות הריאה גם אצל מבוגרים, וכ-5% סובלים ממנה. היא יכולה להיות מטרד קל ונדיר, מחלה הפוגעת באיכות החיים או מחלה שבה סכנת חנק ממש. הסיבה לקוצר נשימה באסתמה נובעת מכיווץ הסמפונות, דבר שגורם ללכידת אוויר ולעלייה בעבודת מערכת הנשימה.

 

בניגוד לילדים, שאצל 50% מהם המצב חולף לבלי שוב בגיל ההתבגרות, מבוגרים אינם נרפאים מאסתמה. עם זאת, ישנו טיפול המביא את המחלה להפוגה: מדובר בתרופה נוגדת דלקת ממשפחת הקורטיקוסטרואידים, הניתנת בדרך כלל בשאיפה כדי שתגיע ישירות לריאות ותישאר שם, ובתרופות נוגדות לויקוטריאנים (אחד המתווכים החשובים בתהליך הדלקתי), הניתנות בכדורים.

 

4. מחלות לב ואחרות

גם מחלות לב, אי ספיקת לב ותסחיפים ריאתיים גורמים לקוצר נשימה. אף שמדובר במגוון רחב של מחלות, המכנה המשותף מבחינת הסיבה לקוצר נשימה הוא העלאת הלחצים בכלי הדם הריאתיים הוורידיים וגודש ריאתי. הטיפול הניתן הוא ספציפי למחלת הלב.

 

אם הבירור הריאתי היה תקין, מומלץ להשלים את ההערכה על ידי קרדיולוג, כולל בדיקת אקו לב וארגומטריה. 

 

אם קוצר הנשימה נמשך והבירור הריאתי והלבבי תקין, יש לשלול בעיות נדירות יותר כדוגמת אנמיה קשה או היצרות בדרכי האוויר המשניים.

 

לא נרפאים מאסתמה. הטיפול במשאף מייצר הפוגה (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
לא נרפאים מאסתמה. הטיפול במשאף מייצר הפוגה(צילום: shutterstock )

 

5. חרדות

אנשים שקו מאפיין באישיותם הוא הצורך "להיות בשליטה" עלולים לסבול מקוצר נשימה אם מסיבה כלשהי הם מאבדים שליטה בחייהם. הם עלולים לסבול מחרדה המאופיינת בסימנים פיזיולוגיים כמו דופק מהיר, הזעה וקוצר נשימה - אחד הסימפטומים השכיחים במצב זה - ולחוש מחנק בגרון או קושי למלא אוויר מלוא בית החזה.

 

לעתים הם מגיעים לחדר המיון עם התקף הדומה לחנק ממש, אף שאין זה מצב שאפשר באמת להיחנק ממנו. כיוון שהתחושה מבהילה כל כך, הם נושמים לעתים באופן מואץ (מה שמכונה "נשימת כלב") וצוברים דו-תחמוצת הפחמן, מה שמגביר את תחושת קוצר הנשימה ומוביל שוב לנשימה מהירה יותר. 

 

במקרים כאלו הפתרון בדרך קשור בסיוע מקצועי של פסיכיאטר ולעתים כולל גם טיפול תרופתי.

 

ומה אם אף סיבה אינה מתאימה? אם לא נמצאה סיבה ברורה לקוצר הנשימה, מומלץ לבצע בדיקת מאמץ לב ריאה משולבת. בבדיקה זו רוכב הנבדק על אופני כושר בזמן שנמדדים פרמטרים ריאתיים ולבביים. הבדיקה יכולה למצוא במקרים רבים את הגורם לקוצר הנשימה, ואף לאתר סיבות כמו כושר גופני ירוד או בעיות בכלי הדם הריאתיים.

 

בכל מקרה, מומלץ לעבור בירור במסגרת רופא ריאות או מרפאה ייעודית לקוצר נשימה. איתור הבעיה והטיפול בה יכולים להביא להטבה ניכרת במצב החולה ובתפקודו.

 

הכותב הוא מנהל מערך הריאות במרכז רפואי מאיר בכפר סבא

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לעתים הם מגיעים לחדר המיון עם התקף הדומה לחנק ממש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים