שתף קטע נבחר

נתניהו יאריך את חוק טל: "מפורר את הצבא"

אחרי שרה"מ אמר שביום ראשון צפויים השרים לתמוך בהמשך הפטור מגיוס לבחורי ישיבות, הגיבו מבקרי החוק בזעם: "יד אחת שלו מדברת על מלחמה והשנייה מפוררת את החברה". ברק קרא להאריך את החוק בשנה ולא בחמש, ולמצוא פתרון חדש. יוזם מכתב השמיניסטים: נתניהו בוגד בבוחריו

ראש הממשלה מעורר מחדש את הסערה סביב חוק טל. בנימין נתניהו אמר היום (ב') כי בכוונת הממשלה לאשר ביום ראשון בממשלה את ההחלטה להאריך בחמש שנים נוספות את תוקף החוק המעניק פטור מגיוס לצבא לבחורי ישיבה. בהמשך לאישור, צפויה הקואליציה לתמוך בכנסת בעוד כחצי שנה באישרור החוק, למרות טענות מבקריו כי הוא נכשל.

 

שמיניסטים נגד חוק טל: "נשבר לנו שלא אכפת"

 

בהופעה בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת אמר נתניהו כי ההחלטה תובא לאישור השרים ביום ראשון הקרוב. לדבריו, הנתונים מצביעים על עלייה בגיוס בקרב אברכים, "ב-2011 היו 2,400 מתגייסים לשירות צבאי ואזרחי,

מתוכם 1,282 לשירות צבאי - עלייה של 40 אחוז בהשוואה לשנה הקודמת. מ-2008 המספר עלה פי שלושה".

  

ב"פורום לשוויון בנטל", עמותה הפועלת לעידוד התגייסות לצה"ל, גינו את הכוונה להאריך את החוק פעם נוספת וטענו כי החוק כשל. "עצוב לראות שראש הממשלה מתעלם מעצומת 50 האלופים ותתי האלופים שנשלחה אליו בדרישה לשנות את החוק", נכתב בתגובת הארגון, "יד אחת של נתניהו מדברת על מלחמה באויבים חיצוניים והיד השנייה מפוררת את הצבא והחברה הישראלית מבפנים".

 

בארגון ציינו כי בית המשפט העליון מתח ביקורת חריפה על החוק, והזהירו כי אם החוק ימשיך לתת הכשר להשתמטות מכל שירות שהוא, "בתוך מספר שנים לא יהיה כאן מי שיגן על מדינת ישראל".

 

"מאיץ את קריסת מודל צבא העם"

חוק טל נולד אחרי מסקנות ועדה בראשות השופט צבי טל, ונחקק ב-2002. הוא אפשר המשך מתן פטור לבחורי ישיבות - כפי שהוחלט עוד ב-1949 - בכפוף לתנאים. ב-2006 קבע בג"ץ כי החוק סותר את כבוד האדם של המשרתים בצה"ל ואינו מהווה תכלית ראויה המצדיקה פגיעה בזכויות המשרתים, אך הוא לא נפסל מכיוון שלפי השופט אשר גרוניס "הנפגע הוא הרוב ולא המיעוט, ועליו לדאוג בעצמו לזכויותיו".

 

ב-2007 האריכה הכנסת את תוקף חוק טל בחמש שנים נוספות. ח"כ יוחנן פלסנר (קדימה), שעמד בראש הצוות ליישום חוק טל שהוקם בוועדת החוץ והביטחון, אמר היום ש"בשיא הציניות, לשכת נתניהו מציגה חצאי אמיתות ועובדות שהוצאו מהקשרן וכל זאת על מנת להצדיק את הארכת החוק המאפשר את המשך המציאות הבלתי מוסרית שתוביל לכך, כי בעוד מספר שנים, כמחצית מאוכלוסיית ישראל תתחמק משירות צבאי".

 

פלסנר טען ש"נתניהו מנחית מכה קשה על ערך השוויון בנטל ומאיץ את סכנת קריסת מודל צבא העם". הוא הוסיף כי בכוונתו לגייס את "הכוחות הציוניים בכנסת אל מול הברית של נתניהו והחרדים" כדי לשנות את המצב. 

 

ברק: להאריך את החוק בשנה 

שר הביטחון אהוד ברק התייחס לנושא בישיבת סיעת עצמאות והודה כי "החוק לא עמד בתקוות שתלינו בו כולנו לפני עשר שנים". הוא אמר שיש להאריך את החוק בשנה אחת בלבד, שבמהלכה ייעשו מאמצים להגיע ל"סידור חדש של הנושא כולו".

 

"ראשית", אמר ברק, "צה"ל צריך להיות מסוגל לבחור ולקבוע מי אלו האנשים שהוא

רוצה לגייס. כל האחרים יצטרכו ללכת לשנת שירות לאומי אזרחי, אפשרי גם בקהילה, וזה צריך להיות נכון הן לגבי חרדים והן לגבי האזרחים החילונים, שאינם רוצים או אינם נבחרים על ידי צה"ל להיות מגויסים, וגם לגבי האזרחים הערבים". כמו כן, הוא אמר שיש לתגמל את חיילי צה"ל בשכר שיאפשר להם בהמשך לממן לימודים אקדמיים.

 

חיים אמסלם, הח"כ המורד מש"ס, אמר: "לדעתי, חוק טל הוא הרע במיעוטו ולא כדאי להרוס דבר קיים, אף על פי שתועלתו מועטה, לפני שיש דבר אחר אפקטיבי".

 

בשבוע שעבר חיברו תלמידי תיכון עצומה הקוראת לראשי המדינה שלא לאשר את החוק. היוזם, יותם ברגר, אמר בתגובה לדברי נתניהו: "בשם למעלה מ-3,000 תיכוניסטים שחתמו בשבוע האחרון על מכתב הקורא למיסוד שוויון הנטל בחוק ושנשלח ללשכת ראש הממשלה ומעולם לא נענה, אנחנו מזועזעים וכועסים על ההחלטה של נתניהו. מסתמן שנתניהו מנותק ממאגר הקולות עליו הוא נשען, ובוגד בקהל המצביעים שלו. אנו מתחייבים לפעול כנגד האפליה שנתניהו בוחר למסד, ונפעל כדי שהבוחר יידע שנתניהו בוגד בו".

 

בתגובה לביקורת על הארכת חוק טל, אמר מנכ"ל מנהלת השירות האזרחי-לאומי, שר-שלום ג'רבי: "השירות האזרחי בישראל מהווה מהפכה של ממש בחברה הישראלית. בשנת 2008 התנדבו כ-300 חרדים לשירות האזרחי, השנה מתנדבים למעלה מ-1,800 חרדים לשירות התורם לקהילה ולחברה".

 

ראש מנהלת השירות הלאומי אמר כי "מדובר בעלייה של מאות אחוזים בשיעור המתגייסים ובמפנה דרמטי ביחס של החברה החרדית לשירות האזרחי ובעקבותיו גם ליציאה למעגל התעסוקה. להערכתנו מגמת הגידול במספר המתגייסים רק תמשיך ותגבר. אנו מזהים כבר כיום אוכלוסיות נוספות בקרב המגזר החרדי הבוחנות את השתלבותם בשירות האזרחי בישראל".

  

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי וקובי נחשוני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עורר סערה סביב הגיוס לצבא. נתניהו
צילום: גיל יוחנן
"לשכת נתניהו מציגה חצאי אמיתות". ח"כ פלסנר
צילום: גיל יוחנן
ברק. "החוק לא עמד בתקוות"
צילום: עטא עוויסאת, ידיעות אחרונות
מומלצים