שתף קטע נבחר

בנייה ירוקה וחסכונית: כך תרוויחו אלפי שקלים

זיגוג כפול בחלונות לחיסכון באנרגיה, הצללת מרפסות ואזורים חשופים לשמש וניצול מי המזגנים להשקיית הגינה: בעזרת כמה טיפים חשובים תוכלו גם לתרום לאמא אדמה וגם לחסוך הרבה מאד "ירוקים" בשנה. פרק נוסף בסדרה "מאחורי הפיגומים"

הנושא ה"ירוק" אולי קרוב לליבם של אנשים רבים, אבל חשוב לדעת שמעבר לשמירת הסביבה - גם מי שהנושא האקולוגי לא זורם בעורקיו יכול להרוויח מחיסכון בעלויות אחזקת הבית - אם ישקיע בבנייה ירוקה. בעזאת אדריכל גיל שנהב, מחברת כנען שנהב אדריכלים המתמחה בתכנון שכונות ומגדלי מגורים, אספנו כמה טיפים חשובים לחיסכון באנרגיה ובכסף.

 

מאחורי הפיגומים - כתבות נוספות בסדרה

 

 

"מקובל לחשוב שהבנייה הירוקה תפקידה לשמור על כדור הארץ, לחסוך במשאבי הטבע ולהיות ידידותית לסביבה. מחשבות אלה אכן נכונות אך מסתבר שאם מתייחסים לנושא הקיימות בצורה הנכונה, החיסכון בא לידי ביטוי גם בהוצאות בחיי היומיום", אומר שנהב, "לראייה, מבנים המתוכננים על פי עקרונות ותקני הבנייה הירוקה מסייעים ליושביהם לחסוך אלפי שקלים בשנה במספר נושאים.

 

"יש דוגמאות רבות, כמו שימוש נכון, יעיל וחסכוני במים, ייצור חשמל לשימוש ביתי וציבורי, וחיסכון באנרגיה לחימום וקירור בעזרת הקפדה על בנייה הכוללת בידוד תרמי משופר ואיכותי, הן בקירות והן בפתחים.

 

היבט נוסף הוא מניעת מחלות על ידי הימנעות משימוש בחומרים פולטי גזים רעילים או בעלי השפעה שלילית, רעש ואבק מיותרים, גזי CO רעילים בחניונים וכדומה. הבנייה הירוקה הינה נכונה וחשובה, שכן היא בריאה וחסכונית גם לסביבה וגם לדיירים".

 

הנה "רשימת קניות" ירוקה שיכולה לחסוך לכם הרבה "ירוקים":

 

  • בידוד תרמי: מלבד הבידוד בקירות הבניין החיצוניים, בבנייה ירוקה הבידוד התרמי נעשה גם בתקרות דירות הגג וגם ברצפת הדירות הקומה הראשונה. בצורה זו כל הדירות בבניין מוגנות ומבודדות מתנאי מזג האוויר מכל הכיוונים.

 

  • ציפוי קלקר: מדובר בציפוי תרמי מבודד על הקירות החיצוניים, כנדרש על מנת לעמוד בתקן הישראלי, המשמש לבידוד הקירות החיצוניים מפני חום וקור ברמה גבוהה. בדומה לציפוי הקלקר משתמשים גם בצמר זכוכית וחומרים נוספים כך שטמפרטורת הדירה מושפעת פחות מתנאי מזג האוויר.

 

  • דאבל גלייזינג: בדומה לציפוי התרמי של קירות הבית החיצוניים, תפקידו של הזיגוג הכפול הוא לבודד תרמית את חלונות הבית. חלונות גדולים, מחד, מאירים את הבית כך שאין צורך להדליק את האור ברוב שעות היום, אך יחד עם האור נכנס לחלל הבית גם מזג האוויר מבחוץ, חום או קור. ההבדל בין דירות עם זיגוג כפול לאלו שאינן מצוידות בחלונות כאלה, הינו משמעותי ומורגש. בנוסף לבידוד התרמי, הזיגוג הכפול מהווה גם בידוד אקוסטי לדירה.

 

  • אלומיניום ומשמעותו: מעבר לעובדה שאלומיניום הינו חומר ידידותי לסביבה וניתן למיחזור, מדובר בחומר מרכזי לחלונות איכותיים. חלונות אלומיניום איכותיים בדירה חשובים ביותר, שכן סגירתם הרמטית ואינה מאפשרת כניסת רוח, חום וקור מבחוץ. כמו כן, חלונות האלומיניום מהווים ניתוק תרמי בין פנים הדירה לבחוץ, כאשר הצד החיוני, החשוף לקור לדוגמא, מנטרל את מעברו לחלק הפנימי ואינו מעביר אותו לתוך חלל הבית.

 

  • אלומיניום עם מברשות: גם בחלונות איכותיים יש מקומות על מסילת חלונות ההזזה אשר אינם אטומים בצורה מלאה. כשרוצים להגן על הפתחים משתמשים במברשות למילוי המסילה ובצורה זו מונעים כניסה של רוח לדירה ומחזקים את האטימה המבודדת.

 

  • קיר כפול - בטון, אבן וקיר פנימי איטונג: מדובר בקיר הבנוי בשכבות, אבן בצד החיצוני, בטון בחלק האמצעי ואיטונג או פלטת גבס בחלק הפנימי. כלפי חוץ קיר מסוג זה מעניק חוזק וציפוי של שנים רבות, וכלפי פנים הוא מהווה בידוד תרמי לדירה ומקום נוח למעבר חשמל ואינסטלציה.

 

כל האלמנטים של הבידוד התרמי מעניקים חיסכון של מאות שקלים בשנה בחשבון החשמל לכל בית, בחורף ובקיץ, כיוון שהם שומרים בצורה טובה יותר על טמפרטורת החדר ואינם רגישים לתנאי מזג האוויר בחוץ.

 

  • זכוכית low-e: השם נגזר מצמד המילים LOW ENERGY ומטרת הזכוכית היא לחסוך באנרגיה. מדובר בזכוכית שמצד אחד היא שקופה יותר ומכניסה יותר אור, ומצד שני חוסמת את כניסת החום. זכוכית מסוג זה יוצרת חיסכון כפול, שכן אין צורך לא בתאורה ולא במיזוג. אמנם זכוכית זו יקרה יותר מזכוכית רגילה, אך העלותה מתקזזת בחיסכון הכפול בהוצאות החשמל.

 

  • פח מרכזי: (מצנחת אשפה חכמה): זהו צינור אשפה עם פתח קומתי חכם המאפשר לכל דייר ללחוץ על כפתור המבדיל את סוגי האשפה (רטובה, יבשה, נייר) שיורדת למטה למכלים שונים לפי בחירתו. בצורה זו יש הפרדה אוטומטית אשר לא מצריכה מאמץ מצד הדיירים, כל מיכל מפונה בהתאם לסוג האשפה (רטובה על בסיס יומי /דו יומי, יבשה, ומיחזור בתדירות נמוכה יותר). סוג זה של פינוי אשפה חכם מעודד שמירה על הסביבה ומיחזור מקסימאלי במינימום מאמץ.

 

  • נורות חסכוניות: לאחר שיצא החוק לאיסור מכירת נורות רגילות כולנו חויבנו לשמור על הסביבה, אך מלבד החשיבות הסביבתית הנורות החסכוניות חוסכות לנו גם בהוצאות. צריכת החשמל שלהן קטנה יותר, מה שחוסך בחשבון החשמל, ואורך החיים שלהם גדול יותר, מה שחוסך בקניית והחלפת נורות לעיתים קרובות, כך שהחיסכון בשימושן הוא כפול.

 

  • השקיה ממזגנים: יצירת מערכת האוגרת את מי המזגנים. מדובר במים נקיים הניתנים לשימוש להשקיית הגינות בשטחים הציבוריים. המערכת חשובה ומועילה במיוחד שכן מרבית המזגנים פועלים בחודשי הקיץ, חודשים הדורשים מערכת מסוג זה החוסכת בחשבון המים ובתשלום החודשי לוועד הבית עבור הצריכה המשותפת. מערכת זו יכולה לחסוך מאות שקלים בשנה בכל בית.

 

  • תאים פוטו וולטאיים: מדובר במערכות המייצרות חשמל בבניין. בדומה לדודי שמש, גם במקרה זה מדובר בקולטי שמש המייצרים חשמל שמספיק לכסות את שימוש הבניין בשטחים הציבוריים. המשמעות היא חיסכון עצום בחשמל לצד חיסכון חודשי בתשלומי וועד הבית עבור החשמל בשטחים הציבוריים של הבניין.

 

  • מאווררים עם מפסקים: אף על פי שמזגן הוא המרענן הרשמי והנעים ביותר, מומלץ להתקין בתקרה מאוורר איכותי כאשר קוטר הלהבים מתאים לגודל החדר והמאוורר עצמו ניתן להפעלה עם לפחות שני מפסקים - האחד בכניסה לחדר והשני ליד המיטה. המאוורר מהווה תחליף מצוין לשעות הלילה, הוא תורם לסביבה בכך שלא משתמשים כל הזמן במזגן אשר צורך הרבה אנרגיה. המפסקים ליד המיטה מהווים פתרון פשוט וזול לחיסכון משמעותי בחשבון החשמל וצריכים רק הכנה מראש בתכנון הדירה.

 

כך אפשר לרתום את כל הנושא האקולוגי לחיסכון משמעותי בקשת רחבה של תחומי בנייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זיגוג כפול
צילום: חגי דקל
לקירות החיצוניים חשיבות עצומה
צילום: חגי דקל
צילום: חגי דקל
מומלצים