שתף קטע נבחר

לא רק "בייבי מוצרט": חשיבות המוזיקה לתינוקות

חשיפה למוזיקה בגיל הרך מעודדת את הילדים לפתח את חוש הסקרנות והיצירתיות. מתי כדאי להתחיל, איזה מקצב מרגיע תינוקות והאם חייבים לסבול מוזיקה קלאסית לקטנטנים דווקא?

מוזיקה וקצב קיימים בכולנו, עוד מהחיבור בין הזרע והביצית: האיבר הראשון שמתפתח אצל עובר הוא הלב, איבר עם קצב ותנועה משלו - פעימה. קצב הלב מלווה אותנו כל חיינו, לכן כולנו נולדים עם נטייה מוזיקלית מסוימת.

 

מוזיקה טובה לילדים:

 

הילדים שלנו אמנם נחשפים בעיקר לסגנון המוזיקה המועדף עלינו, אך אין זה אומר שהוא לא יפתח עם הזמן טעם אישי ותשוקה פנימית משלו למוזיקה.

 

בגיל הרך, מוזיקה יכולה להיות כל צליל שהוא - משב הרוח, גלי הים, עלה שנוגע בעלה והברות במקצב שאנו מוציאים מפינו. חשיפה למוזיקה בגיל הרך היא חווייתית מאוד לתינוק, ומעוררת אצלו סקרנות ויצירתיות, במיוחד כשמאפשרים לו גם ליצור מקצבים משלו.

 

מחקרים מראים שילדים קולטים את התחושות שהורה הנמצא לידו חווה במהלך שמיעת מוזיקה. אם השיר מסב לו אושר הוא יפגין את האושר הזה כלפי הילד, וגם הילד יהפוך כך לרגוע יותר.

 

למוזיקה יש גם השפעה מרפאת: ידוע למשל על חולים שעברו אירוע מוחי ומצבם השתפר לאחר שהשמיעו להם יצירות מוזיקליות, בעיקר של מוצרט. אך אין צורך לחשוף את הילדים רק ליצירה מסוימת או ליוצר ספציפי - כל סוג מוזיקה יעשה את העבודה.

 

חשיפה למוזיקה יכולה להתחיל בכל גיל, ויש שממליצים להשמיע אותה גם לעוברים. מחקרים מראים שמוח של ילד שנחשף למגוון של תחושות - מראות, מרקמים, טעמים וגם צלילים- מתפתח מהר יותר ובצורה תקינה.

 

איך אפשר לחשוף תינוקות למוזיקה בבית, ולהפוך זאת לפעילות משותפת? 

 

1. צרו כלי נגינה מאולתרים

כשאתם קונים צעצועים לילדים, זכרו שלא כל מה שמנגן בקולי קולות הוא בהכרח הכי טוב להתפתחות ילדכם. שימו דגש על משחקים המאפשרים לילד לקבוע בעצמו את הקצב וליצור את המוזיקה, כמו קסילופון קטן, תוף מרים, רעשנים ועוד.

 

הכינו לילדים כלי נגינה מאולתרים בעצמכם בבית - כוס וכפית פלסטיק יעשו את העבודה בדיוק כמו כל צעצוע קנוי.

 

2. השמיעו להם מקצבים

מקצב אחיד מרגיע תינוקות, ונקישות קלות באותו הקצב יכולות להרגיע פלאים תינוק שבוכה.

 

3. השמיעו מוזיקה שגם אתם אוהבים

כאמור, הילדים ירגישו שאתם נהנים וגם לכם תהיה יותר סבלנות להשקיע בפעילות המשותפת.

 

מובן שכדאי להיות רגישים לכך שעור התוף של התינוק רגיש, ולבחור במוזיקה שתהיה נעימה גם לו (ותרו על מוזיקת רוק כבד בשנים הראשונות...).

 

4. גוונו בסוג המוזיקה

נהוג לחשוב שתינוקות מתפתחים טוב יותר אם משמיעים להם גרסאות "קלות" של יצירות מוכרות, אך זה לאו דווקא נכון. אך שימו לב,

למרות הצורך בגיוון מדי פעם, אין מניעה להשמיע קטעים נבחרים יום אחרי יום. תוך זמן קצר תגלו שהילד מזהה את הקטעים המוזיקליים ומגיב אליהם טוב יותר.

 

5. דברו ושירו אל התינוק

הקול של אמא ואבא הוא הקול שהכי מרגיע תינוקות: שירו אליהם ודברו עם מקצב. זה הקול האהוב עליהם, ובשבילם אתם הזמרים הכי גדולים.

 

6. השמיעו מוזיקה גם בשינה

תינוקות ממשיכים לקלוט מהסביבה תוך כדי שינה, לכן אל תפסיקו לשיר להם מיד כשהם נרדמים, והשמיעו מוזיקה גם כשהם ישנים.

 

7. רקדו עם התינוק

במקום להתהלך עם התינוק על הידיים - רקדו איתו! כך תסייעו לו לפתח חוש קצב.

 

הכותבת בעלת תואר ראשון בפסיכולוגיה ובוגרת קורס להנחיית קבוצות, מעבירה סדנאות להעצמה נשית והעצמת הקשר עם התינוק באמצעות מוזיקה וקצב, בימי חמישי בקניון שרונים, ללא תשלום, להורים וילדים עד גיל שנתיים.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקישות קלות באותו הקצב יכולות להרגיע פלאים תינוק שבוכה
צילום: shutterstock
מומלצים