שתף קטע נבחר

הילד לא אוכל טוב - כדאי לתת לו ויטמינים?

תזונה נכונה חשובה אצל ילדים בדיוק כמו אצל מבוגרים, ואף יותר. אלו ויטמינים ותוספי מזון חיוניים להתפתחותם התקינה של ומתי כדאי לתת אותם, אם בכלל? ד"ר אודי בר מסביר

ילדים זה שמחה, אבל הם לא תמיד רוצים לאכול את כל המגוון העשיר שאנו שמים להם על הצלחת. הדאגה לבריאותם של ילדינו היא מובנת, ונקשרת לא פעם במה שהם אוכלים, או יותר נכון, לא מוכנים לאכול. תזונה נכונה וקבלת כל הוויטמינים והמינרלים חיונית בילדים לא פחות מאשר במבוגרים, ואף יותר, בגלל חשיבותה להתפתחותם.

 

  • רוצים עוד עצות בריאות? כנסו לעמוד פארם נט החדש שלנו

 

כתבות נוספות לחיים בריאים:

 

קל מאוד לרכוש תוספים שונים "רק כדי להיות בטוחים". עם זאת, על אף חשיבותם, לא תמיד כדאי להקדים ויטמין למכה: "ילדים צריכים לקבל את כל הוויטמינים והמינרלים באופן קבוע קודם כל מהמזון שהם אוכלים", מסביר ד"ר אודי בר, יועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית, ועושה קצת סדר בבלגן, עם שבעה הסברים פשוטים:

 

1. מה הם בעצם תוספי המזון?

תוספי מזון הם שם כולל לחומצות שומן, ויטמינים ומינרלים. רצוי שכבר מגיל צעיר הילדים יאכלו ארבע עד חמש מנות פרי או ירק טרי ביום, כדי לקבל את כל הנדרש להם.

 

עם כל הרצון הטוב, לא תמיד מצליחים להגיע לכמות הנדרשת מאוכל. בדיקות יכולות לוודא אם חומר כלשהו חסר בגוף, ובעת הצורך לקחת תוספים מתאימים כדי להשלים את החסר.

 

מומלץ לתת לקטנטנים ארבע עד חמש מנות ירק ביום (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
מומלץ לתת לקטנטנים ארבע עד חמש מנות ירק ביום(צילום: shutterstock )

 

2. אצל ילדים הוויטמינים והמינרלים חשובים פי כמה  

ילדים נמצאים בתהליך של גדילה וצמיחה. גם אצל מבוגרים מחסור בחומר מסוים עלול לגרום לנזק חמור, אך נזק אצל ילדים הנזק שייגרם עלול להיות בלתי הפיך ולפגוע בהתפתחותם. חשוב לוודא שהילדים מקבלים מספיק B12 המגיע מבקר, עוף וחלמון ביצה, ויטמין C וחומצה פולית מירקות ולא לשכוח חשיפה חיונית, מדודה ומבוקרת לאור שמש עבור ויטמין D.

  

תוספים יכולים לסייע גם לטיפול בתחלואים שונים: בעיות ילדות רבות ביניהן אסטמה ואסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס) יכולות להיפתר על ידי שילוב של תוספי תזונה, אם הם לא מגיעים בכמות מספקת מאוכל, לאחר בדיקה והתייעצות עם איש מקצוע.

 

3. להתייחס לתוספים כמו לתרופה

האינפורמציה שמתפרסמת בשנים האחרונות הביאה לטשטוש גבולות בין תוספי תזונה כולל ויטמינים המהווים במשך שנים חלק מרכזי מהרפואה מתקדמת בעולם, לבין הרפואה המשלימה והאלטרנטיבית כמו נטורופתיה, הומיאופתיה, דיקור ועוד. ויטמינים ותוספי תזונה הם דיסציפלינה רפואית לכל דבר ועניין, ואין להקל בהם ראש.

 

בעשורים האחרונים נערמו מחקרים המביאים עדויות חדשות, חלקן עוד לא הוכנסו ללימודים בבתי הספר לרפואה, הכוללים הסברים והמלצות מגובשות לגבי חשיבות ויטמינים וחומרים נוספים לבריאות בכלל, ולבריאות ילדינו בפרט.

 

4. אומגה 3 להפרעות קשב

דוגמה טובה לכך היא חומצת השומן אומגה 3 שאינה נתפסת כתרופה, וגם אינה ויטמין, אך נכתבו עליה לא מעט מחקרים המעידים שלקיחתה כתוסף עשויה להיות יעילה במגוון מצבים רב לילדים וגם לנשים בהריון. 

 

אם הילד אובחן כלוקה בהפרעת קשב וריכוז, העשרת המזון שלו באומגה 3 עשויה לשפר תפקוד קוגניטיבי. מחקרים נוספים הוכיחו ששימוש בתוסף תזונה בשם פיגנוקנול המופק מקליפת עץ אורן נדיר מצרפת מסייע גם הוא להקל על הפרעת הקשב.  

 

 

אומגה 3 עשוי לסייע בטיפול בהפרעות קשב (צילום: IndexOpen) (צילום: IndexOpen)
אומגה 3 עשוי לסייע בטיפול בהפרעות קשב(צילום: IndexOpen)

 

5. ויטמין D לעצמות בריאות

כולנו זקוקים לוויטמין D לחיזוק ובניית העצמות, ומניעת אוסטיאופורוזיס. עם זאת, בגיל צעיר השפעתו על בריאות הילד ובעיקר על עצמותיו היא דרמטית ביותר. אם הילד בהיר עור בצורה יוצאת דופן, או לא רואה שמש מסיבה מסוימת, חייבים לבצע בדיקות בדמו ואם חסר, לתת לו את הוויטמין כדי שלא ייחסר.

 

6. ברזל למניעת ליקויים קוגניטיביים

מחסור בברזל אצל ילדים הוא קריטי, ועלול להוביל לנזק קבוע. אצל ילדים שסבלו מרמות חסר ממושכות בברזל, נגרמה פגיעה אקוטית מבחינה קוגניטיבת שהשפיעה על הישגיהם הלימודים וכישורי רכישת השפה שלהם. בנוסף התברר כי גם לאחר איזון הרמות החסרות נותרו ליקויים קוגניטיביים לצמיתות.

 

7. להשתמש בזהירות!

מתן תוספת לילדים שלא זקוקים לכך

לא תביא כל תועלת. בשום מצב לא מומלץ להורים לקחת אחריות ולטפל בוויטמינים על דעת עצמם, זה אפילו מסוכן. אומר ד"ר בר ומוסיף שאזהרה זו תקפה גם לגבי מולטי ויטמין, כי יכול להיות שחסר לילד חומר ספציפי בגוף, שלא קיים במינונים הנכונים במולטי. תוספי תזונה הם כלי רפואי, צריך לעשות בדיקות דם ולפיהן

להחליט.

 

-אז למה אפשר לצרוך אותם בלי מרשם רופא?

באופן יחסי הסכנות הבריאותיות הגלומות בהם ובלקיחת תוספת מדודה ומקובלת לא תוביל לסכנה. עם זאת, במדינות מתקדמות כמו גרמניה מרבית התוספים כבר נמכרים תחת מרשם.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם כל הרצון הטוב, לא תמיד כל מה שצריך מגיע מהמזון שהם אוכלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים