שתף קטע נבחר

איך להציל הפוריות של ילדות שחלו בסרטן?

טיפולי כימותרפיה והקרנות שעוברות ילדות חולות סרטן מצילים את חייהן, אבל עלולים להוביל לעקרות. בהדסה מציעים להוציא שחלה לפני הטיפולים ולהשתילה מחדש לאחר ההחלמה, בטיפול שאפשרי כבר מגיל שנה, מדווח "ידיעות אחרונות"

טיפול של תקווה: רופאים בבית החולים הדסה בירושלים כורתים ומקפיאים שחלות של פעוטות חולות סרטן, במטרה לשמר את יכולתן להרות וללדת בבגרותן, לאחר שיחלימו.

 

קראו עוד על טיפולי פוריות :

 

החולה הצעירה ביותר שעברה עד כה את ההליך היא בת שלוש בלבד. כעת ממליצים בהדסה לאפשר לתינוקות החל מגיל שנה לעבור את הטיפול, כך שיוכלו בעתיד להפוך לאימהות.

 

150 מקרים של סרטן בילדות

בישראל מתגלים מדי שנה כ‭150-‬ מקרים חדשים של סרטן בגיל הילדות. ברוב סוגי המחלה השכיחים בגיל זה, שיעורי הריפוי מגיעים ל-80%-90% מכלל הילדים. עם זאת, הטיפולים האגרסיביים נגד המחלה – בהם טיפולים כימיים והקרנות – עלולים לפגוע באופן בלתי-הפיך במערכת הרבייה. צעירות שהחלימו מסרטן עלולות לסבול מעקרות או מכניסה מוקדמת לגיל המעבר, המתבטאת בהפסקת פעילות השחלות לפני גיל ‭.40‬

 

קשה לצפות לפני הטיפולים מי מהחולות תסבול מפגיעה משמעותית באברי הרבייה שלה, ומי תוכל להרות בעתיד באופן טבעי. לכן ממליצים הרופאים כבר שנים לחולים לעבור טיפולים לשימור הפוריות שלהם לפני תחילת הטיפולים נגד הסרטן. בחולות בוגרות נהוג לשמר את יכולת הפריון באמצעות הקפאת ביציות או עוברים. אולם בילדות לא ניתן לבצע הליך כזה, בין השאר משום שהוא כרוך בטיפול הורמונלי ובחלק מהמקרים מחייב את דחיית הטיפול נגד הסרטן.

 

הקפאת שחלות משמשת לצורך שימור פוריות זה יותר מעשור. על פי ההערכות, אלפי נשים בעולם עברו את ההליך הזה ועד היום נולדו בשיטה זו 18 תינוקות ברחבי העולם, בהם מספר תינוקות בישראל.

 

הצלחת השימוש ברקמת שחלה שהוקפאה לצורך שימור עתידי של הפוריות בחולות סרטן בוגרות, הובילה את הרופאים האונקולוגים המתמחים בסרטן של גיל הילדות לשקול הקפאת שחלות גם בחולות לפני גיל ההתבגרות, אשר עוברות טיפולים שעלולים לגרום לעקרות.

 

עד היום, הקפיא צוות הרופאים של הדסה שחלות של 20 חולות בגיל 15 ומטה, בהן שתי חולות בנות עשר, אחת בת תשע, אחת בת שמונה, אחת בת חמש ושתי חולות בנות שלוש. כריתת השחלה מתבצעת בניתוח דרך חתכים זעירים בבטן (לפרוסקופיה) ובהרדמה מלאה. השחלה מופרדת מהחצוצרה ומוצאת מהגוף דרך אחד החתכים ומוקפאת לצורך שימוש עתידי.‬

 

עד היום נולדו בשיטה זו 18 תינוקות ברחבי העולם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עד היום נולדו בשיטה זו 18 תינוקות ברחבי העולם(צילום: shutterstock)

 

טיפול אפשרי מגיל שנה

לאחרונה קבע צוות מומחים של בית-החולים כי לאור בטיחות ההליך והתועלת הרבה שטמונה בו ניתן להציע אותו להורים של תינוקות חולות החל מגיל שנה, וכי במידת הצורך ניתן לשקול שימוש בהליך הזה גם בילדות בנות חודשים ספורים. בהנחיות החדשות שנוסחו בבית-החולים נקבע כי חובתו האתית של הצוות הרפואי להציע את התהליך לחולות סרטן צעירות או להוריהן, במידה שגילן אינו מאפשר זאת.

 

"תהליך שימור רקמת השחלה הפך בשנים האחרונות מעשי יותר ממה ששיערנו, והתוצאות טובות ומבטיחות‭,"‬ הסביר פרופ' אריאל רבל, אחראי תחום שימור פוריות בהדסה, שאחראי על כתיבת ההנחיות החדשות. "תינוקת נולדת כשבגופה כמיליון ביציות. לפחות ברמת התיאוריה, רקמת שחלה יכולה להישמר שנים רבות בהקפאה, ללא פגע.

 

"שחלות של פעוטות הן מאוד קטנות, וגודלן כמה סנטימטרים בלבד. אנחנו מוציאים פיסות שחלה או שחלה שלמה ומקפיאים אותה בפיסות דקות, כדי לוודא שאספקת החמצן אליהן לאחר ההשתלה תהיה מיטבית, אחרת זה לא יעבוד.

 

"במקרה של טיפולים אגרסיביים במחלה, יש דרישה גדולה מאוד מצד ההורים לדאוג ליכולת הפוריות העתידית של הפעוטות האלה. הפרוצדורה קלה, משום שהילדים עומדים טוב בהרדמה. מבחינה רפואית, אין הבדל בין ילדה בת שמונה או תינוקת בת שנה. ההבדל היחיד הוא ביכולת לתקשר ולהסביר לה על התהליך שהיא עומדת לעבור‭."‬

 

השתלת רקמת שחלה עצמית שנכרתה בגיל הילדות טרם הוכיחה את עצמה, משום שטכניקת ההקפאה וההשתלה חדשות יחסית, אולם ההנחה היא שהשחלות המוקפאות יתפקדו היטב, משום שהן עשירות בזקיקים אשר שורדים היטב את ההקפאה.

 

בעת הצורך, תוכל השחלה המוקפאת להיות מושתלת באזורים שונים מלבד במיקומה הטבעי – לדוגמא בזרוע – דבר שיקל על הליך ההשתלה ועל שאיבת הביציות שיווצרו בה בתגובה להורמונים שזורמים במחזור הדם של האישה הבוגרת. במקרה כזה, יידרש הליך של הפריה חוץ-גופית.

 

כך זה מתבצע

  • הניתוח - תחת הרדמה מלאה ודרך חתך זעיר בבטן מוציאים הרופאים שחלה אחת של הפעוטה החולה.

 

  • הההקפאה - רקמת השחלה נשמרת במיכל חנקן נוזלי בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות צלזיוס.

 

  • הההשתלה - כשהילדה מבריאה, מתבגרת ומעוניינת להרות, השחלה מופשרת ומוחזרת לגופה.

 

  • ההריון - השחלה מתחילה לייצר ביציות. האישה יכולה להרות באופן טבעי, או לעבור הפריה חוץ-גופית.

 

הסכנות האפשריות

הטיפולים לשימור הפוריות בחולות סרטן כה צעירות מעלים סוגיות אתיות וחוקיות משמעותיות. השאלה המהותית ביותר היא מי אמור להסכים להליך כזה – שאינו מוגדר כמציל חיים וטומן בחובו סיכון מסויים – כאשר המטופלת צעירה מדי בכדי להבין את השלכותיו.

 

עד היום, לא התרחש בהדסה אף סיבוך ניתוחי כתוצאה מכריתת השחלות בפעוטות ובילדות. הסיכונים האפשריים קשורים בעיקר בסיבוכים נשימתיים בהרדמה, ולכן ממליץ הצוות של הדסה לבצע את הניתוח לכריתת השחלה במקביל לניתוח אחר או לבדיקת הדמיה שהפעוטה או הילדה צריכות לעבור.

 

עוד סכנה היא לחזרת הסרטן בגלל המצאות גרורות מיקרוסקופיות ברקמת השחלה שנכרתה לפני תחילת הטיפולים. לכן מומלץ לבצע בדיקות שונות על מנת לודא שרקמת השחלה שתוחזר נקייה מתאים סרטניים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קשה לצפות לפני הטיפולים מי מהחולות תסבול מפגיעה באברי הרבייה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים