שתף קטע נבחר

נפאל מבקשת: עִזרו לנו לקבוע את גובה האוורסט

נפאל מבקשת עזרה מהקהילה הבינלאומית: עִזרו לנו לקבוע סופית מהו גובהו של האוורסט שברכס ההימאליה. כך אמרו היום (ג') גורמים רשמיים בקטמנדו לאתר האינטרנט של BBC.

 

אף שרבים חושבים שהנתון הוא אחיד וודאי, הוא מקור למחלוקת בין נפאל לשכנתה, סין. שתי המדינות, שלא מסכימות על דרך המדידה של ההר הגבוה בעולם, הסכימו ב-2010 על הנתון הנפאלי – 8,848 מטר. ב-1999 מדד צוות אמריקני את ההר וקבע את הגובה על 8,850 מטר.

 

האוורסט מהצד הטיבטי. מחלוקת בין סין לנפאל (צילום: איתי שביט "עולם אחר") (צילום: איתי שביט
האוורסט מהצד הטיבטי. מחלוקת בין סין לנפאל(צילום: איתי שביט "עולם אחר")

 

עוד חדשות מהעולם :

 

אולם, נדמה שהסכסוך מעולם לא לובן עד תומו. שינויים גאולוגיים באזור הוסיפו לבלבול. ועתה, הנפאלים יצאו ביוזמה למדידה בינלאומית חדשה – ורשמית. נפאל מקווה שסיוע מהחוץ, כמו גם ניסיון וציוד, יסייעו לסתום את הגולל על הפרשה.

 

הצורך במדידה חדשה הוא תולדה של המחלוקת עם סין. רוב שטח ההר נמצא בטיבט, שהיא חלק מהמדינה הסינית. בייג'ינג טענה בשלב מסוים שההר הגבוה בעולם נמוך בארבעה מטרים מהנתון הרשמי של נפאל.

 

"מאחר שאין לנו היכולת לעשות זאת בעצמנו, אנחנו מחברים תוכנית לפרויקט, ואיתה בקשה לתרומות. מימון וטכנולוגיה היו החסמים הגדולים עד כה. למשל, אין לנו ציוד שעובד ב-45 מעלות מתחת לאפס", סיפר מנהל מחלקת המדידה של נפאל, קרישנה ראג'.

 

הוא פירט את האתגרים שעומדים בפני מאמץ המדידה: "אנחנו צריכים מידע ממכשירי מדידת כבידה ומ-GPS. כדי להפעיל את הטכנולוגיות האלה, עלינו להקים תשתיות במקומות כמו במחנה הבסיס, לגייס עובדים מקרב בני שֶרפַּה שיטפסו על הר ויירדו ממנו ואנשים שיידעו להפעיל את המכשור".

 

"לבסוף, יש לעבד את המידע בדרך שתהיה מקובלת על הקהילה המדעית הבינלאומית", סיכם ראג'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אולי יחליטו כבר? ההר הגבוה בעולם
צילום: איתי שביט "עולם אחר"
מומלצים