שתף קטע נבחר

הגרוש שיקר? ניתן לפתוח את הסכם הגירושין

ביהמ"ש דוגל בעיקרון שהסכמים צריך לכבד. אבל לעתים ניתן לפתוח את ההסכם מחדש, אם אחד הצדדים חש שנעשה לו עוול והחתימה על ההסכם הייתה לאחר הפעלת לחץ, או הטעיה. עו"ד אודליה אלטמן עם הדוגמאות

רונן וקרן (שמות בדויים) חתמו על הסכם גירושין ברוח טובה. הם לא רצו לצאת למלחמות ולבזבז כספים רבים על עורכי-דין. הם רצו לשמור על יחסים טובים, ומעל לכול - לא רצו שילדיהם ישלמו את מחיר הסכסוך. הבעיה היא שלאחר כמה חודשים, גילתה קרן שרונן רימה אותה. מסתבר, שמשכורתו אינה 10,000 ש"ח לחודש, כפי שאמר לה, אלא כפולה מזה.

 

עוד בנושא:

פיצוי ללב שבור: האם יש מחיר כספי לבגידה?

לסכם על תנאי גירושים כדי להישאר ביחד

כתובה זה לא סתם קישוט. זה הסכם מחייב

 

הוא פשוט סידר אותה, כשהוא מנצל את האמון שנתנה בו. בנוסף, רונן הסתיר ממנה את קיומה של קופת גמל שהפקיד לטובתו המעביד שלו, ולא נתן לה את חלקה בה. האם הסכם הגירושין הוא בבחינת סוף פסוק? האם ניתן לפתוח אותו מחדש, ולהגיע להסכם אחר? האם ההסכם מונע כיום מקרן להגיש תביעות לבית המשפט לגבי מזונות ולגבי קופת הגמל?

 

ובכן, קרן תוכל לבטל את הסכם הגירושין בשל טעות והטעיה. הסכם גירושין הוא חוזה, וככזה, ניתן לתקוף אותו בכל אותן עילות בטלות לפי חוק החוזים המאפשרות לתקוף חוזה, כגון: טעות, הטעייה, עושק וכפייה.

 

 

תביעות מוצדקות

סיפורה של קרן אינו היחיד. אישה שלא ידעה שלפי החוק מגיעה לה מחצית מהפנסיה של בעלה, זכתה בתביעה לגביה, למרות שבהסכם הגירושין שלה נכתב שאין לצדדים טענות או תביעות נוספות. במקרה אחר, בעל שגילה שאשתו פתחה חשבון בנק סודי, הבריחה אליו כספים ולא גילתה לו זאת בעת שהתגרשו, זכה במחצית החשבון.

 

אפשר להגיש תביעה לביטול ההסכם אם הצד השני הפר את ההסכם, כלומר לא קיים את ההתחייבויות שלו לפיו, וניתן גם לתבוע פיצויים בשל ההפרה, במקום ביטול ההסכם או בנוסף לביטול. הסכם הגירושין של רונן וקרן קיבל תוקף של פסק-דין בבית המשפט. האם למרות זאת אפשר לפתוח אותו מחדש?

 

לפי החוק, הסכם גירושין אכן מאושר בבית המשפט, ובית המשפט מצווה לברר, בעת הדיון שנערך לשם אישור ההסכם, שהצדדים חתמו על ההסכם מתוך הבנה של כל תנאיו ומתוך רצון חופשי. במקרה של קרן, שפעלה על סמך עובדות לא נכונות, קל לבטל את ההסכם.

 

קשה יותר להוכיח טענות מסוג שלא הבנו היטב את ההסכם או שכפו עלינו לחתום עליו. קשה - כן, בלתי אפשרי - לא. לדוגמה, בעל אחד הוכיח שאשתו איימה עליו שאם לא יחתום בהסכם הגירושין על כל התנאים שהיא רוצה, אזי היא תגלה להוריו שהוא ניסה להתאבד ע"י בליעת כדורים. הבעל חתם על ההסכם, אך מאוחר יותר תבע את ביטולו, ואכן, ההסכם כולו בוטל ע"י בית המשפט.

 

באופן דומה בוטלו הסכמי גירושין שנערכו כאשר בן הזוג התובע לבטלם סבל ממחלת נפש או מדיכאון, או שהיה נתון להשפעת תרופות למיניהן אשר השפיעו על מצבו הנפשי. במקרים רבים נטה ביהמ"ש לבטל הסכמים שנכרתו כאשר אחד מבני הזוג היה מיוצג ע"י עו"ד מלומד, ואילו האחר לא נהנה מייעוץ משפטי, ולכן קופחו זכויותיו.

 

סגרתי על עסקה רעה. האם אפשר לבטלה?

אם אחרי הגט מתברר לקרן שכל חברותיה עשו הסכמים טובים יותר משלה, וקיבלו סכומי מזונות הרבה יותר גבוהים – האם תוכל לבטל את ההסכם? התשובה היא לא. טעות בכדאיות העסקה לבדה, אינה עילה לביטול הסכם. צריך לברר לפני שחותמים על הסכם הגירושין, אם זו עסקה טובה או לא.

 

לפי הפסיקה, אין דבר כזה "הסכם גירושין סביר", כי אנשים מוכנים לעתים קרובות לתת את יד ימינם בשביל לקבל גט, וודאי שיהיו מוכנים לוותר על רכוש כלשהו או על דמי מזונות תמורת הגט המיוחל. אחרי שמקבלים את הגט, אי אפשר להתחרט על הוויתור שעשיתם כדי לזכות בו.

 

מתי בכל זאת יבטלו הסכם?

ביהמ"ש לא ייתן ידו לניצול מצוקתו של צד חלש ע"י צד חזק ממנו, אבל תנאי ההסכם צריכים להגיע לעושק של ממש. יש להוכיח שצד אחד היה חסר ניסיון, או סבל מחולשה שכלית או גופנית, גם אם חולשה זמנית, והצד השני ניצל את מצוקתו כדי להחתימו על הסכם שתנאיו גרועים באופן קיצוני.

 

ואם רונן לא רימה את קרן ולא הטעה אותה, אבל לאחר הגירושין הנסיבות פשוט השתנו – למשל: קרן לא צפתה את כל ההוצאות שתהיינה לה על הילדים, או שרונן זכה פתאום בלוטו?

 

הסכם גירושין כולל שלושה נושאים עיקריים: מזונות, משמורת הילדים יחד עם הסדרי ראייתם, וחלוקת הרכוש המשותף. לא צריך לבטל הסכם גירושין כדי לפתוח מחדש את נושא המזונות. נושא המזונות ממילא, נשאר תמיד פתוח לתביעות להגדלת או הקטנת הסכום, ובלבד שחל שינוי נסיבות עובדתי מהותי.

 

אם חל שינוי כזה, בית המשפט יתקן בהתאם את גובה המזונות שנקבעו בהסכם. גם נושא המשמורת והסדרי הביקורים של הקטינים פתוח תמיד לשינוי, מבלי לבטל את ההסכם כולו, וההחלטות תתקבלנה לפי עקרון העל של 'טובת הילד'. למעשה, רק נושא חלוקת הרכוש נותר סגור, אף אם השתנו הנסיבות כליל, אלא אם כן התקיימה עילת בטלות כמו אלו שתוארו מעלה.

 

עסקת חבילה

האם רונית תוכל לתבוע לבטל רק חלק מההסכם? לרוב בית המשפט רואה בהסכם גירושין מעין "עסקת חבילה", שאי אפשר לבטל רק חלק ממנה. היו מקרים נדירים בהם בית המשפט ביטל רק חלק מההסכם, לאחר שקבע כי תנאי ההסכם אינם שלובים זה בזה, וניתן להפרידו לחלקים.

 

 

דוגמה טובה היא במקרה בו הסכם גירושין נתן לאישה זכות לרכוש מהבעל את הדירה המשותפת בעד 20,000 ₪, שישולמו לו על פני 11 שנה. השנים חלפו, היא לא שילמה, והבעל ביקש לבטל את האופציה הזו. בית המשפט נעתר לו, וביטל רק את החלק הזה בהסכם, כי אין זה הוגן לתת לה לשלם סכום כה פעוט עבור הדירה, לאחר שבמהלך השנים שוויה עלה בהרבה.

 

מה קורה אם לאחר הסכם הגירושין, רונן וקרן חזרו לחיות יחד, או שקיימו יחסי אישות? אם חיים יחד תחת קורת גג אחת אחרי שנחתם הסכם גירושין, בין אם הצדדים כבר התגרשו זה מזו ובין אם לאו, ההסכם מתבטל מעצמו. בנוסף, מבחינה הלכתית, אם הגרוש והגרושה לנו יחד, ויש לחשוד שקיימו יחסי אישות, אזי לפי ההלכה יהיה עליהם להתגרש זה מזו פעם נוספת.

 

לכל העדכונים, כנסו לעמוד המעריצים שלנו בפייסבוק

 

הכותבת היא עורכת דין העוסקת בדיני משפחה, גירושין, צוואות וירושה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד אודליה אלטמן
צילום: חן גלילי
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים