שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס

רוסיה מצביעה: פוטין בדרך חזרה ללשכת הנשיא

בשעה 22:00 נפתחו הקלפיות במזרח רוסיה בבחירות לנשיאות. על-פי כל הסקרים יזכה ולדימיר פוטין. ארבעת המועמדים האחרים שאושרו יקבלו פחות מ-10% כל אחד

אחרי ארבע שנים - ולדימיר פוטין צפוי לחזור היום (א') ללשכת הנשיאות: הסקרים מנבאים כי יותר מ-60% מהמצביעים במדינה יתמכו בו, ואם לא יהיו הפתעות יוצאות דופן, הוא ייבחר שוב לתפקיד נשיא רוסיה. במזרח המדינה נפתחו הקלפיות כבר בשעה 22:00 אמש (שעון ישראל). מוועדת הבחירות במזרח רוסיה מסרו כי ההצבעה מתנהלת ללא תקלות. המועמד שייבחר יכהן בתפקיד עד שנת 2018.

 

פוטין (59) מונה לראשונה לנשיא רוסיה בסוף שנת 1999, לאחר התפטרותו של בוריס ילצין. הוא ניצח במערכות הבחירות לנשיאות ב-2000 עם 53% מהקולות וב-2004 עם 71% מהקולות, אך ב-2008 לא יכול היה להתמודד בשל סעיף בחוקה המונע מנשיא המדינה להיבחר שלוש פעמים ברציפות. במקומו נבחר לנשיא מקורבו, דמיטרי מדבדב, שמיהר למנות את פוטין לראש הממשלה. מסקר אחרון עולה כי הוא יגרוף רוב גדול ויזכה ל-67% מקולות הבוחרים.

 

פוטין. יחזור אחרי הפסקה בת ארבע שנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין. יחזור אחרי הפסקה בת ארבע שנים(צילום: AFP)

 

מול פוטין מתמודדים ארבעה מועמדים שאושרו על-ידי ועדת הבחירות, שפסלה לא מעט מועמדים. הסקרים צופים כי גנאדי זיוגאנוב (67), מנהיג הוועד המרכזי של המפלגה הקומוניסטית, יזכה ב-15% מקולות הבוחרים. זיוגאנוב, שהיה בעבר מורה לפיזיקה, התמודד שלוש פעמים בבחירות לנשיאות ובכל פעם סיים במקום השני.

 

ולדימיר ז'ירינובסקי (65) - מנהיג המפלגה הלאומנית LDRP - מתמודד גם הפעם. הוא התמודד בבחירות לנשיאות ב-1991 והגיע למקום השלישי. הוא התמודד גם בבחירות ב-1996, 2000 ו-2008 - ללא הצלחה. הסקרים מנבאים לז'ירינובסקי, שבסרטון תעמולת הבחירות שלו ישב בכרכרה מסורתית והכה נמרצות חמור - 6%.

 

הפגנה נגד פוטין במוסקבה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה נגד פוטין במוסקבה(צילום: רויטרס)

 

האוליגרך מיכאיל פרוחורוב (46) - מתמודד כעצמאי. פרוחורוב דורג במקום ה-3 ברשימת עשירי רוסיה והונו, כך על-פי המגזין הכלכלי "פורבס", נאמד בכ-18 מיליארד דולר. הוא גם בעליה של קבוצת הכדורסל ניו-ג'רזי נטס מה-NBA. בעבר הוא נזהר שלא לעמוד בדרכו של פוטין, אך הפעם החליט לחרוג מעמדתו. במסיבת עיתונאים בחודש דצמבר, בה הודיע על התמודדותו, אמר כי החלטתו להשתתף בבחירות לנשיאות היא "החשובה ביותר" שעשה בחייו. על-פי הסקרים, הכסף לא יעזור וגם הוא יזכה ב-6% מקולות הבוחרים.

 

סרגיי מירונוב (59) - לשעבר יושב ראש הבית העליון של הפרלמנט הרוסי. כמו פוטין, גם מירונוב מגיע מהעיר סנט פטרבורג. הוא מתמודד מטעם מפלגת "רוסיה הוגנת". על-פי הדיווחים ברוסיה, מירונוב היה מקורב לפוטין עד לפני כמה חודשים. ב-2004 הוא התמודד מול פוטין, אך לפני הבחירות אמר כי הוא תומך בו ו"כולנו רוצים אותו". בבחירות לפני שמונה שנים הוא קיבל פחות מאחוז מקולות הבוחרים, הפעם מעריכים הסקרים כי הוא יזכה לכ-5%.

 

מיכאיל פרוחורוב. הכסף לא יעזור (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מיכאיל פרוחורוב. הכסף לא יעזור(צילום: MCT)

 

ועדת הבחירות במוסקבה פסלה את מועמדותם של 11 אזרחים רוסים, שרצו להתמודד גם הם בבחירות לנשיאות, בשל סיבות בירוקרטיות וטעמים נוספים.

 

טענות לזיופים ומצלמות וידאו

אחרי הזיופים שהתגלו בבחירות לפרלמנט בסוף השנה החולפת, אמר פוטין כי דרש להציב מצלמות וידאו שיפעלו 24 שעות ביממה בכל הקלפיות בבחירות לנשיאות, על-מנת למנוע זיופים. אולם תחקיר שפורסם ביום שישי האחרון מגלה כיצד אנשיו של פוטין נערכו מבעוד מועד כדי להוביל לכאורה הונאה המונית. התחקיר של "סקיי ניוז" גילה כי אלפי עובדי ממשלה קיבלו הבטחה לתשלום בתמורה להצבעה עבור פוטין.

 

הפגנת תמיכה בפוטין בחודש שעבר (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנת תמיכה בפוטין בחודש שעבר(צילום: AP)

 

בחודשים האחרונים התקיימו כמה הפגנות במוסקבה נגד פוטין בעקבות

ניצחונה השנוי במחלוקת של מפלגת השלטון "רוסיה המאוחדת" בבחירות לדומה (הבית התחתון של הפרלמנט). בסוף חודש דצמבר ההפגנה הפכה לאלימה, כשמשטרת מוסקבה עצרה כ-60 פעילי אופוזיציה, ומנעה מהם להפגין בכיכר המרכזית בעיר נגד צעדי הקרמלין המצרים את החירויות ברוסיה. המשטרה נקטה אז יד קשה נגד המפגינים, שלטענתה הפגינו באופן לא חוקי.

 

בערב חג המולד הפגינו במוסקבה כ-120 אלף בני אדם. לטענת המארגנים, הם נשאו סרטים לבנים - סמל המחאה - והתלוננו על כך שדבר לא השתנה מאז העידן הסובייטי, "בו החזיק השלטון בכל הכוח". המשטרה מסרה אז כי ההפגנה עברה ללא תקריות מיוחדות, ואיש לא נעצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ולדימיר פוטין
צילום: רויטרס
גנאדי זיוגאנוב
צילום: AP
צילום: AFP
ולדימיר ז'ירינובסקי
צילום: AFP
מיכאיל פרוחורוב
צילום: MCT
מומלצים