שתף קטע נבחר

אז למה לי ארנונה עכשיו: כך נתנהל מול העירייה

השותף לדירה לא שילם ארנונה והעירייה נזכרה לחייב אתכם אחרי הרבה שנים? ההתנהלות מול רשות מקומית לגבי תשלום הארנונה אינה פשוטה – ואי הבנה עלולה לגרור לקנסות ואפילו לתביעות ולהוצאה לפועל. אז מה עושים? התשובות בפנים

אחת הבעיות הראשונות, שבהן נתקלים רוכשי דירה או שוכרים, היא ההתנהלות מול הרשות המקומית בכל הקשור לתשלום ארנונה. הליך העברת הרישום על הנכס יוצר לעתים קרובות אי הבנות, שעלולות לגרור חיובים שונים, קנסות - ואפילו תביעות שעלולות להוביל להליך הוצאה לפועל. אז מה עושים? הנה כמה תשובות לשאלות נפוצות בנושא.

 

עוד בנושא ארנונה :

 

שכירות של שותפים

שאלה: לפני שלוש שנים שכרתי יחד עם שותף דירת סטודנטים, ובעל הבית העביר עותק מהחוזה לעירייה. במהלך שנתיים שילמתי מחצית מהחיוב בארנונה, כפי שסיכמנו. לאחר שנתיים עזבנו את הדירה וכנראה שהשותף, שעזב בינתיים לחו"ל, לא שילם את חלקו. כיום העירייה תובעת אותי על כל החוב - למרות שאת חלקי כבר שילמתי. מה עושים?

 

תשובה: כאשר מספר אנשים מחזיקים ומשתמשים בנכס כולו במשותף, ניתן להשית את החיוב על אחד מהם או על כולם - חיוב יחד ולחוד. אם נרשמתם כמחזיקים במשותף בספרי העירייה, הרי שלכאורה העירייה פועלת כדין. ככל שלא תצליח להשיג ולשכנע את השותף לשלם, תאלץ לשלם את מלוא החוב. במידת הצורך תוכל, כמובן, לתבוע את חבריך לשפות אותך בגין חלקו היחסי בחוב אשר שולם על ידך.

 

שיפוץ נכס

שאלה: רכשתי נכס במצב גרוע לצורכי השקעה. אמנם שיפצתי אותו, אבל לא חיברתי אותו למונה המים והחשמל. למרות זאת, העירייה מחייבת אותי בארנונה. מה עושים?

 

תשובה: בחלק מפסיקת בתי המשפט, המבחן הקובע לגבי דירות חדשות הוא טופס 4. טופס זה מאשר את חיבור הדירות למים, לחשמל ולטלפון, וכי הנכס נבנה על פי היתר הבנייה. במקרים אחרים נקבע כי המבחן הקובע הוא המבחן החוזי - מועד מסירת החזקה בהתאם למפרט הטכני עליו הוסכם.

 

כיום מקובל המבחן הפונקציונלי: האם יש למחזיק אפשרות פיזית להשתמש בנכס. עצם אי-החיבור לחשמל ולמונה המים, אין די בהם - ונראה במקרה זה כי אכן יהיה עליך לשאת בתשלומי הארנונה. יחד עם זאת, אתה רשאי לבקש פטור נכס ריק בגין שישה חודשים לכל היותר לתקופת השיפוץ. מדובר בהליך פשוט יחסית, וכדאי לנצלו ולחסוך בכך סכום נכבד.

 

התיישנות/שיהוי

שאלה: לפני שש שנים שכרתי נכס לתקופה בת כשנה. למיטב זכרוני, שילמתי ארנונה - אבל איני בטוח בכך ולא סביר שאשמור את הקבלה שש שנים. כעת נזכרה העירייה לשלוח לי מכתב התראה מעורך דין ואיום בתביעה. האם ניתן להתעלם מהפנייה?

 

תשובה: התעלמות מהפנייה עלולה לפגוע בך בהמשך, ולא הייתי ממליץ שתעשה כן. לשאלתך, הרי שחוב הארנונה מתיישן על פי חוק לאחר שבע שנים. לפיכך, רשאית העירייה להגיש תביעה נגדך בחלוף שש שנים כפי שתיארת. במסגרת הגנתך תוכל לדרוש שימציאו לך את תדפיסי ספרי העירייה, שם אולי תוכל למצוא אסמכתא לתשלום, חרף התביעה.

 

שנית, עומדת לך טענת שיהוי. תוכל לטעון שאמנם התביעה לא התיישנה, אולם השיהוי הניכר בהגשתה פוגע בסיכוייך להתגונן בצורה טובה, ויכול להיות שבית המשפט יקבל את טענתך כולה או חלקה. בית המשפט יוכל, למשל, לקבוע שעליך לשלם רק את קרן החוב ללא הצמדות, ריביות והוצאות אחרות, העולות לפעמים פי כמה על קרן החוב המקורית.

 

לא מוכן לשלם עבור שירות שאיני מקבל

שאלה: לפני כשנה וחצי עברתי לגור בשכונה חדשה. להפתעתי גיליתי ששירותי פינוי האשפה לוקים בחסר, והודעתי לעירייה במכתב מפורט שאני מתכוון לשלם רק חצי מחיוב הארנונה עד לתיקון הליקויים. מה דעתך?

 

תשובה: אופייה של הארנונה כמס נובע מכך, שהתמורה שמספקת הרשות המקומית היא עקיפה ולא ישירה. מכאן, שאם תמשיך לעמוד על טענתך ולא תשלם מסיבה זו את מלוא החיוב בארנונה, תוכל העירייה לפעול נגדך בהליכי גבייה משפטיים או מנהליים - וסיכויי טענותיך להתקבל אפסיים.

 

בתי המשפט עסקו בסוגיות דומות בעבר ודחו על פי רוב טענות דומות לאלה שציינת. לפיכך, אני ממליץ שתשלם ובלי קשר לתשלום תפנה לגורמים הרלוונטיים בעירייה. בהיעדר תשובה עניינית תוכל להגיש עתירה לבית המשפט .

 

הבית "גדל"

שאלה: אני גר מזה כתשע שנים באותה הדירה. בחודש האחרון גילית להפתעתי שהבית שלי "גדל", ושאני נדרש לשלם בעבור 29 מטרים נוספים שצמחו להם בחשבון הארנונה. האם מותר לעירייה לעשות זאת?

 

תשובה: איני מכיר את עובדות המקרה, אולם למיטב ידיעתי, מעת לעת חלק מהרשויות עורכות סקירות מחודשות של נכסים בשטח שיפוטן, וככל שמדובר בתיקון טעות ולא בשינוי שיטת חישוב הארנונה - הדבר, לכאורה, מותר. אם אכן על פי מיטב בדיקתך, אתה מחויב בשטח גדול מזה שברשותך, הרי שבהתאם "לחוק הרשויות המקומיות" (ערער על קביעת ארנונה כללית, תשל"ו 1976), עליך להגיש השגה למנהל הארנונה תוך 90 ימים.

 

חשוב לציין כי אי מתן תשובת מנהל הארנונה תוך 60 ימים תיחשב כקבלתה. במידה שתקבל תשובה שלילית, עומדת בפניך זכות ערעור בפני ועדת הערער תוך 30 ימים. היה וגם תשובת ועדת הערער תהיה שלילית - עומדת בפניך זכות ערעור תוך 30 ימים בפני בית המשפט לעניינים מנהליים. אדגיש כי קיימת חשיבות רבה לעמידה במועדים הנ"ל.

 

הכותב הוא עורך דין ומגשרׁ(מוסמך במשפטים), שותף במשרד עורכי הדין גלר, האן-מרקוביץ, פרג ושות' ומייצג, בין השאר, רשויות מקומיות בתביעות ארנונה. אין להתייחס למידע בכתבה זו כתחליף לייעוץ משפטי


פורסם לראשונה 13/03/2012 08:34

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שובר לתשלום ארנונה. אי הבנה עלולה לגרור להוצאה לפועל
צילום: הרצל יוסף
עו"ד שרון זיו
מומלצים