שתף קטע נבחר

בקהיר סירבו להקרין את הסרט האיראני: חילוני מדי

הקרנת הסרט "פרידה" זוכה פרס האוסקר באוניברסיטת קהיר בוטלה לאחר שגורמים איסלאמיים קיצוניים טענו שהוא מביע מסרים כופרים, מקדם תעמולה שיעית ואפילו תומך באסד. האמנים התקוממו: זה סרט איראני, איך הוא יפגע בדת?

מטקס האוסקר למוקד המאבק בין הפלגים האיסלאמיים במצרים. הקרנת הסרט האיראני "פרידה" באוניברסיטת קהיר בשבוע שעבר בוטלה על ידי ההנהלה, לאחר שהתעורר החשש כי הוא יקדם מסרים לא ראויים וישמש להפצת תעמולה שיעית במדינה. אנשי רוח ותרבות הגיבו בזעם: "זה פרדוקס", טענו, "הרי אין חשש שהסרט יפגע בעקרונות הדת".

 

עוד חדשות מהעולם:

מסע הבזבוזים של בשאר ואסמה אסד בזמן הטבח

סוהא ערפאת: יאסר היה נלסון מנדלה של הערבים

 

המחלוקת סביב הקרנת "פרידה", שזכה באוסקר לסרט הזר הטוב ביותר, היא הביטוי האחרון למאבק בין היוצרים ובני השכבה המשכילה לבין גורמים פונדמנטליסטיים במצרים. המתיחות בין הצדדים החריפה עם הניצחון הסוחף של האחים המוסלמים והסלפים בבחירות האחרונות לבית העליון והתחתון של הפרלמנט, ואנשי הרוח הגיבו לכך בהקמת ארגון שכותרתו "חזית היצירה", כדי להגן על אופייה התרבותי של המדינה.

 

אותו ארגון פרסם שלשום (יום ג') הודעה חריפה בתגובה לביטול הקרנה והגדיר זאת כ"טרגדיה", בייחוד מאחר שמדובר בסרט שזכה בפרסים כה רבים. "הפרדוקס הוא שמדובר בסרט איראני, מה שאומר שאין אפשרות שתהיה בו פגיעה מגונה, כיוון שבקולנוע האיראני לא מרשים שאשה תחשוף את שערה או שיהיו נגיעות בין שני המינים", צוין בהודעה.

 

היוצרים תהו גם: "האם עד לרמה זו הגיעו הזרמים הקיצוניים באוניברסיטאות שלנו? הם אלה שמפיצים את החושך, דווקא במקום שבו צריך להיווצר האור". חברי הארגון קראו להנהלת האוניברסיטה לשקול מחדש את החנופה והכניעה לארגונים הקיצוניים, כהגדרתם, וכן פנו לסטודנטים הנמנים עם אותם זרמים, אשר לפי הדיווחים, גרמו לביטול הקרנת הסרט. "זכרו, הקול שלכם יצא מרחם המהפכה שקראה לחירות", אמרו להם, "תתביישו לכם שאתם מונעים את החירות".

 

בקהיר ביטלו, באלכסנדריה הקרינו כמתוכנן

אחד הסטודנטים באוניברסיטת קהיר, מוחמד סאבר, סיפר לכלי התקשורת במצרים כי דווקא ניסה לשכנע את ההנהלה לקיים את ההקרנה במטרה להרחיב את אופקיהם התרבותיים של הסטודנטים, אך ללא הצלחה. לדבריו, הוא וחבריו פנו לדיקן הפקולטה לרוקחות בה הוא לומד, והיא צפתה בסרט ואישרה בכתב את הצגתו. ההקרנה נקבעה לערב יום חמישי האחרון, והדיקן אף הקצתה לצורך כך את אחד האולמות בפקולטה.

 

אוניברסיטת קהיר. דיקן הפקולטה צפתה בסרט ואישרה (צילום: AP) (צילום: AP)
אוניברסיטת קהיר. דיקן הפקולטה צפתה בסרט ואישרה(צילום: AP)

 

אולם בסוף ההנהלה חזרה בה מהחלטתה, בעקבות ההתנגדות של גורמים איסלאמיים שטענו כי הסרט מסייע בהפצת אידיאולוגיה שיעית, תומך במשטרו של בשאר אסד בסוריה ומקדם מסרים חילוניים וכופרים. לטענת סאבר, הסרט נאסר להקרנה על-ידי הצנזורה בהוראת האחים המוסלמים והסלפים, אף שהוא לא מדבר על נושאים שהם טאבו מבחינה דתית או פוליטית.

 

זו לא הפעם הראשונה שהוויכוח בין דת ואמנות עולה לכותרות במצרים. באחרונה אף הוגשו תביעות משפטיות נגד מספר אמנים, בראשם השחקן המפורסם עאדל אימאם, בגין פגיעה בדת האסלאם וחלקם נידונו למאסר. בהמשך, הואשמו גם אמניות כמו סמיה אל-חשאב ומרווי ואינאס אל-דגידי, בפגיעה מגונה, בהפצה של כפירה ובסטייה מדרך הישר.

 

עם זאת, חלק מהרשויות במצרים מסרבות ליישר קו עם התכתיבים הדתיים. באלכסנדריה, למשל, שודר אתמול הסרט האיראני עטור הפרסים באחת הספריות המקומיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתוך הסרט. מסרים חילוניים וכופרים
צילום: MCT
הבמאי אשגאר פרהדי עם האוסקר
צילום: MCT
מומלצים