נגד הרפס ואימפוטנציה: אילו פטריות מרפאות?
הן העניקו לנו את האנטיביוטיקה וסטטינים, ויכולות אולי למנוע גם התפשטות של תאים סרטניים - אם רק נשכיל לשמור עליהן ולחקור אותן לעומק. הכירו את הפטריות האסיאתיות שמבטיחות למנוע סרטן, אלצהיימר, דיכאון וכולסטרול
רבים מקשרים את המילה פטרייה לקדרות חורפיות או לחלופין להזיות, אך פטריות הן גם בעלות ערך רפואי ומהוות מקור עשיר לתרכובות הנלחמות במחלות, מסרטן ואלצהיימר ועד אימפוטנציה.
בני האדם החלו לצרוך פטריות כאוכל וכתרופות לפני כ-2,000 שנה, בעיקר במזרח הרחוק. הן מקור טוב לחלבונים, נוגדי חמצון, מינרלים, סיבים ועוד, אך אינן דורשות הרבה מים, אדמה ומקום להתרבות כמו צמחים.
עוד מאכלים שכדאי להוסיף לצלחת:
- תפוח לריאות: המזונות שינקו את גופכם מרעלים
מעבר להיותן מאכל אנטי-דלקתי מוכח, ידוע כי רבים סוגי פטריות רבים מכילים רכיבים פעילים אנטי-סרטניים, חומרים המפחיתים את לחץ הדם ורמות הסוכר ומשפרים את תפקודה של מערכת החיסון.
הפטריות הן ממלכה עצומה המוערכת בכחמישה מיליון סוגים. מיקולוגים (חוקרי פטריות) העניקו שם רק לכ-100,000 מהם, וחקרו לעומק מספר קטן בהרבה. ועדיין, האדם הצליח להפיק מהן כבר תרופות רבות כגון אנטיביוטיקה, סטטינים נגד כולסטרול, אלקלואידים נגד מיגרנה, אלצהיימר ודימומי לידה ועוד. במגוון העצום הזה מסתתר ככל הנראה מאגר של תרופות ומזור לאנושות, אם רק נשכיל לשמור עליו:
1. ראישי
פטריית ראישי ידועה בכמה מדינות באסיה כ"פטרייה שמביאה לחיי נצח", וכבר לפני מאות שנים השתמשו בה כדי להגביר את החיוניות והכוח, לחדד את הזיכרון, להרגיע את הנפש ולהאריך ימים. פטרייה זו מגיעה במגוון צבעים: ירוק, סגול, אדום, צהוב ושחור, אך האדומה היא הנפוצה ביותר.
בדיקות מעבדה חשפו שהמרכיבים הביו אקטיביים הקיימים בפטרייה מחזקים את המערכת החיסונית ומשמשים כנוגדי גידולים, נוגדי דלקות ומעכבי הזדקנות. חלק מהמרכיבים של הראישי הם אנטי בקטריאליים ונלחמים במחלות ויראליות כמו הרפס לסוגיו.
מה שמעניין בפעילות הפטרייה הוא שהמרכיבים שלה אינם נלחמים באופן ישיר במחלות ובתאים סרטניים, אלא גורמים למערכת החיסונית לשפעל תאים שיתקפו כל תא מזיק, ובכך מגבירים את ההגנה העצמית של הגוף מפני זיהומים ותאים סרטניים.
בראישי חומצה המשפיעה בצורה חיובית על הכבד, ומרכיבים נוספים העוזרים להתמודד עם תופעות הלוואי של טיפול כימותרפי.
פטריות הראישי נדירות ויקרות מאוד. למרבה המזל הצליחו לתרבת את הפטרייה כך שמחירה ירד, אך בגלל טעמה המר משתמשים בה למאכל רק לעתים נדירות.
2. פטריית הזחל
שלא כמו פטריות אחרות הגדלות על אדמה או על עצים, פטריית הזחל (קורדיספס) גדלה על גופו של זחל העש. הפטרייה ניזונה מפנים הזחלף עד שהוא נותר כקליפה המכילה את תאי הפטרייה וגוף הפרי שלה פורח מראשו.
"פטריית הזחל מוערכת מאוד בתרבות הרפואית המסורתית של סין וטיבט", מספר נחשול כהן, מייסד ובעלים של חברת "מיקוליביה" בישראל, "אף על פי שלא מדובר בפטרייה סטנדרטית. מטרתה לחדש את הכליות, להרגיע את הריאות ולטפל בעייפות. רופאים סיניים מסורתיים משתמשים בה כדי לטפל בקשת רחבה של בעיות, כגון הזעה לילית, אימפוטנציה, סוכר גבוה, מחלות נשימתיות, אי תפקוד כליות, קצב לב לא סדיר ומחלות אחרות של הלב והכליות.
"נתונים מראים כי תמצית הפטרייה יכולה להועיל נגד גידולים סרטניים, נזקים לכליות, סוכרת, דלקות, פגיעות במעיים וכולסטרול גבוה".
בנוסף, הפטרייה נחשבת כמגבירה את רמת האנרגיה והאדרנלין בגוף ומרוממת מצבי רוח דיכאוניים. בטייוואן ובסין משתמשים בה כדי לגרות את המערכת החיסונית להילחם בתאים סרטניים ולהפחית את הסיכום בהשתלות כליות. מחירה, בהתאם, גבוה מאוד ואף צפוי להאמיר.
3. מאיטקה
פטריית מאיטקה משמשת למאכל, אך גם לרפואה, בעיקר ביפן. היא גדלה באשכולות ויכולה להגיע למשקל של 50 קילו.
תמצית מהפטרייה יכולה לווסת את המערכת החיסונית ולעכב גדילת תאים סרטניים. חולי לוקמיה, סרטן הכבד והריאות טופלו בה ונמצא כי התפתחות תאי הסרטן הצטמצמה. ניתן להשיג אותה בחנויות ובמרכולים המייבאים מוצרים מהמזרח הרחוק.
4. פטריית השמש
פטריית השמש, המגיעה מברזיל, משכה את תשומת הלב של מדענים וצרכנים בזכות הפוטנציאל האנטי-סרטני שלה, והיכולת לווסת את מערכת החיסון ולסייע במניעת מחלות ויראליות, דלקות וסוכרת.
לפטרייה הטרייה טעם עדין וריח כשל שקדים, לכן היא מכונה גם "פטריית שקדים", בעוד שלגרסה המיובשת ריח חזק יותר ומרקמה צמיגי.
ברפואה האלטרנטיבית ביפן נעשה בה שימוש נרחב אצל חולי סרטן.
5. רעמת האריה
פטרייה זו ידועה גם כ"ראש הקוף", בזכות מראיה ייחודי ושיערה דומה לרעמה זהובה. מעבר לשיפור תפקודה של מערכת החיסון ומניעת התפשטות תאים סרטניים, לרעמת האריה סגולות המשפרות את תפקודי המוח והמערכת העצבית.
במחקר שנערך ביפן נמצא כי אנשים שאכלו עוגיות המכילות את אבקת הפטרייה במשך ארבעה שבועות היו מדוכאים ולחוצים פחות מאשר נבדקים שאכלו עוגיות דמה. בדיקה שנעשתה על בעלי חיים הראתה שהפטרייה מחזקת את היכולות הקוגניטיביות של עכברים.
במחקר נוסף עלה כי מרכיבי הפטרייה מקטינים את הסיכון ללקות באלצהיימר, מפחיתים את רמות השומנים בדם, מפחיתים תאי מוטציות ומגינים על רקמת העצבים.
כמו פטריית הבמבוק, גם פטרייה זו נחשבה למעדן בסין העתיקה, ואפילו היום היא פופולרית בארוחות ערב בסין.
6. שיטקה
השיטאקה היא פטרייה בשרנית וטעימה המוכרת בשוקי אסיה. היא מכילה ויטמינים מקבוצת B, ויטמין D וחומרים נוספים התורמים להורדת כולסטרול וחיסון הגוף.
השיטאקה הוכרה כפטריית מרפא עוד במאה ה-14, והיום חומר המופק ממנה מוכר במערכת הבריאות ביפן כטיפול בסרטן.
7. צדף
פטריות הצדף מכילות את כל חומצות האמינו החיוניות, ויטמינים מקבוצת B, סיבים תזונתיים, חומרים המורידים כולסטרול, מגינים על הכבד ומשפעלים את מערכת החיסון.
פטרייה זו היא פתרון עתידי לטיפול בפסולת חקלאית וניצולה למזון ללא בזבוז מים.
בניסוי שנערך בתמצית הפטרייה התגלו חומרים אשר ביכולתם להמית תאים סרטניים.
הכותבת היא מומחית למיקולוגיה, חקר הפטריות