שתף קטע נבחר
צילום: גיל יוחנן, נועם מושקוביץ

הצעה: הלוואת גישור למניעת התייקרות החשמל

החשמל מתייקר כי הגז מתעכב - מה ניתן לעשות? יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, כרמל שאמה-הכהן, מציע למכור למשקיעים זכויות עתידיות על רווחי המדינה ממכירת גז ולהשתמש בהם כעת כדי למנוע התייקרות. "בחצי אחוז בלבד מזכויות המדינה בתגליות הגז ניתן לבטל את התייקרות החשמל"

יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, חה"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) ימליץ לממשלה לצבור חוב על חשבון ההכנסות העתידיות מחלקו של הציבור במאגרי הגז הטבעי שבים התיכון, כדי לספוג את התייקרות החשמל האחרונה ולמנוע פגיעה בכיסו של האזרח.

 

"אמליץ לממשלה לבחון הקדמת שימוש בזכויות הציבור בתגליות הגז בים התיכון, שהוגדלו לאחרונה בהתאם למסקנות ששינסקי, בכדי להוזיל את מחירי החשמל לציבור לתקופת גישור עד לתחילת זרימת הגז הישראלי באמצע השנה הבאה", אמר הערב שאמה-הכהן בעבות ההודעה על התייקרות החשמל בשיעור של 8.9%.

 

לדברי שאמה-הכהן, "המצב היום הוא אבסורד מצער, כשבשעה שנמצא שפע של משאבי אנרגיה השייכים ברובם למדינה ואזרחיה, יסבלו האחרונים מיוקר מחירי אנרגיה. בחצי אחוז בלבד מזכויות המדינה בתגליות הגז ניתן לבטל את התייקרות החשמל לתקופת גישור".

 

התייקרות החשמל האחרונה נובעת מכך שלחברת החשמל אין יותר אפשרות להתמש בגז טבעי לייצור אנרגיה והיא נאלצת לעבור לשימוש בדלקים ובפחם, שעלותם גבוהה יותר. מצב זה נוצר בעקבות ההפיכה במצרים שגרמה להפסקת הזרימה של הגז הטבעי מהמאגרים בחצי האי סיני לנמלי ישראל ומההידלדלות של מאגר הגז הפעיל היחיד שיש לישראל כיום, ים-תטיס.

 

הקלה במחירי החשמל תגיע החל מיוני 2013, כאשר יזרום גז ממאגר תמר-1. כאשר יסתיים פיתוחם של כל מאגרי הגז הטבעי של ישראל, לרבות הגדול שבהם - לוויתן, יתחילו לזרום לקופת המדינה מיליארדי שקלים כתוצאה מתמלוגים שתשלמנה חברות קידוח על הרווחים ממכירת הגז לחברת החשמל, לחברות הגדולות במשק ולחו"ל.

 

על פי החלטת ממשלה, חלק ניכר מהרווחים יוזרם לקרן ריבונית שתשקיע את הכסף בחו"ל, על מנת שלא לגרום לפיחות בערך השקל שיפגע בתעשיות אחרות, וחלק מהכסף ילך לתקציב המדינה.

 

שאמה-הכהן מציע כעת לממשלה לגייס הון בהיקף של 0.5% מההכנסות העתידיות מתמלוגים על הגז, או בצורת מכירת הזכויות על התמלוגים לציבור או בצורת ויתור על התמלוגים העתידיים לחברות האנרגיה עצמן.

 

מכיוון שהכסף מאותם תמלוגים ישולם למדינה רק בעוד 6-8 שנים, תצטרך המדינה לשלם גם ריבית על הסכומים הללו, אך לטענת שאמה-הכהן אין פתרון אחר לבעיה, מכיוון שקיצוץ בהכנסות המדינה ממסים או הגדלת הגירעון בתקציב אינן אפשריות בשלב הזה.

 

שאמה-הכהן כבר העלה את האפשרות הזאת בפני ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל, אך קנדל התנגד לה מכיוון שהיא מהווה הגדלה למעשה של ההוצאה הממשלתית.

 

לדברי שאמה-הכהן, באמצעות גיוס של כ-2 מיליארד שקל ניתן למנוע את ההתייקרות שאושרה היום וביחס להכנסות העתידיות מתמלוגים על הגז מדובר בסכום זניח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פידיון מוקדם? מאגר גז טבעי
צילום: רויטרס
שאמה-הכהן: "ההתייקרות היא אבסורד"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים