שתף קטע נבחר

כצפוי: ריבית אפריל תישאר ללא שינוי על 2.5%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה להאריך את פסק הזמן בהפחתות הריבית, זאת לאחר שמאז חודש ספטמבר בוצעו שלוש הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 0.75%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה הערב (ב') כצפוי להאריך את פסק הזמן בהפחתות הריבית, והשאירה את הריבית לחודש אפריל ללא שינוי, ברמה של 2.5%. זאת לאחר שמאז חודש ספטמבר האחרון ביצע בנק ישראל שלוש הפחתות ריבית, בשיעור מצטבר של 0.75%.  

 

ההחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי מאזנת בין הגורמים השונים שתמכו החודש באפשרות לשנות אותה לשני הכיוונים. בהורדה נוספת של הריבית תומכת העובדה שהאינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד פברואר 2012 לעומת מדד פברואר 2011) מסתכמת כעת רק ב-1.7%, והיא למעשה האינפלציה השנתית הנמוכה ביותר שנרשמה בישראל בחמש השנים האחרונות.

 

  ()

 

מצד שני, מגמת האינפלציה בפועל בארבעת החודשים האחרונים, המנכה גורמים עונתיים, גבוהה יותר ומשקפת עליית מחירים שנתית של 2.6%. גם האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הבאים, שאותה מחשב בנק ישראל כממוצע התחזיות של האנליסטים השונים במשק, עלתה לאחרונה בשיעור קל ומסתכמת כעת ב- 2.6%. גם מגמת האינפלציה בחודשים האחרונים וגם האינפלציה הצפויה נמצאות כעת מעל קו האמצע של תחום יעד האינפלציה השנתי שקבעה הממשלה (3%-1%). התפתחות האינפלציה הצפויה תומכת לכן דווקא בהעלאת הריבית.

 

בהורדת הריבית תומכות גם ההאטה שמסתמנת לאחרונה בקצב העלייה של הפעילות במשק, וגם הסכנה מהשפעה שלילית נוספת של משבר החובות באירופה. לעומת זאת, המצב הגיאו-פוליטי הרגיש באזורנו עלול לגרום לעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, דבר שיחייב את בנק ישראל להעלות את הריבית כדי לבלום את זרם העברות המט"ח לחו"ל.

 

בשוק ההון מעריכים כי ההפוגה שנרשמה בחודשיים האחרונים בהפחתות הריבית היא ככל הנראה זמנית בלבד. גם על פי ההערכות של חטיבת המחקר בבנק ישראל, הריבית הממוצעת צפויה לרדת עד סוף השנה לרמה של 2.2%. זאת בתנאי שבמהלך תקופה זו לא יחולו התפתחויות יוצאות דופן, כמו החמרה משמעותית במצב הביטחוני בארץ, או עליות חדות במחירי הסחורות והנפט בעולם.

 

תגובות 

אמיר חייק, מנכ"ל התאחדות התעשיינים: "על הוועדה המוניטארית המייעצת של בנק ישראל להמשיך ולנקוט במדיניות ריבית זהירה ואחראית, תוך בחינת האפשרות להפחתת ריבית בתקופה הקרובה, זאת לנוכח השילוב של מחנק אשראי במשק, תיסוף השקל ונסיגה ביצוא. נזכיר, כי הריבית השקלית עדיין גבוהה יחסית לריביות הן בארה"ב והן בגוש האירו. הורדת הריבית תסייע בריסון הלחצים לייסוף השקל ולחיזוק כושר התחרות של היצוא הישראלי, אשר מתמודד עם סביבה כלכלית-עולמית מאתגרת ביותר". 

 

נשיא להב עו"ד יהודה טלמון: "הסכנה בשל ההאטה במשק גבוהה מהסיכונים לאינפלציה ועל כן יש להוריד את הריבית. אני קורא לממשלה ליזום מהלכים שימנעו חלילה מצב של מיתון צפוי בין היתר באמצעות הורדת הריבית". 

 

גולן ספיר מסיגמא בית השקעות: "הנתונים החיוביים המגיעים מארה"ב לצד הרגיעה בשווקים באירופה מביאים לרגיעה בצורך בהקלה נוספת ומאפשרים לנגיד אורך רוח להתבוננות במצב ומספיק 'שומן' לתגובה במידת הצורך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק ישראל
צילום: עטא עוויסאת
מומלצים