שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז

חיבוק מקדים. המערכה של שאול מופז

שאול מופז, שחיכה לרגע הזה, ינסה למשוך אליו את כל מי שפעם היה יריבו במפלגה. הוא לא מתכוון להצטרף לממשלה והשילוב בין ביטחון למצע חברתי עשוי לקרוץ למצביעי ימין-רך

אם ניצחונו של שאול מופז בפריימריז של קדימה הוא סיפורו של הבוקר הזה, הרי שהוא לא היחיד. הפסדה של ציפי לבני הוא סיפור לא פחות גדול או מעניין. למעשה, זה סיפורו של סוף. התבוסה שנחלה לבני היא אקורד סיום לחייה הפוליטיים של מי שהייתה רגילה עד כה להצלחות בלבד. ולא, אין כאן מקום למחשבות שניות או להתלבטויות. כבר הלילה, עם היוודע התוצאות, הבינה לבני שתם פרק בחייה. היא הפנימה שהיא לא הצליחה להגשים את ייעודה - להנהיג את המערכת הפוליטית "אחרת" ולהגשים את מטרותיה הפוליטיות והמדיניות. היא קלטה, ועיניה התמלאו דמעות.

 

ניצחון מופז - הכתבות האחרונות:

מופז בנאום הניצחון: ציפי, מקומך איתנו

לבני בירכה את מופז, סירבה להתייחס לעתידה

הליכוד על נצחון מופז: 'קדימה הגיעה לסוף דרכה'

דליה איציק: "שאול יחבק את ציפי"

רמטכ"ל, שר ביטחון, יו"ר קדימה. חיי שאול מופז

 

בקדימה של שאול מופז היא לא תישאר, וגם הקמת מפלגה חדשה אינה עומדת בינתיים על הפרק. חברי הכנסת ותומכיה לא ממהרים לשום מקום, בטח לא נוהרים אחריה, וחלקם אף התייצבו כבר הלילה במטה המפלגה בפתח תקווה, כדי להשתתף בחגיגות הניצחון של מופז. לכן, אם שום דבר דרמטי לא יתרחש, לבני צפויה לפרוש בקרוב, אולי אפילו בקרוב מאוד, מהחיים הפוליטיים. הלילה היא אמרה לפעיליה במטה הבחירות לפני שנפרדו לשלום: "נראה אתכם מתישהו. איפשהו".

 

מופז, מצדו, רק מתחיל לחיות. במשך יותר משלוש שנים הוא חיכה לרגע הזה, והוא ציפה לקבל לידיו את המושכות. בעזרת עבודת נמלים וכוח התמדה, ובסיועם של כמה יועצים נחושים, ובראשם ליאור חורב - השיג מופז את הניצחון. כעת הוא מתכוון להוכיח כי הוא מסוגל ליותר. לכן הוא יתחיל להיערך, החל מהבוקר, למרוץ הגדול באמת - הבחירות הכלליות. 

 

למופז נקודות תורפה לא מעטות: יכולתו לשמור על מצביעי קדימה שהגיעו למפלגה ממפלגת העבודה, למשל, מוטלת בספק. נרצה או לא, לא מעט מצביעים עבור המועמד הקרוב אליהם ביותר - אידאולוגית, וכן, גם אתנית. מופז עשוי "להבריח" קבוצה של מצביעים חזרה לידיה של שלי יחימוביץ' או לתוך שורות מפלגתו החדשה של יאיר לפיד, מצביעים שמצאו בלבני את האדם המתאים, אך ייתכן כי יברחו ממופז.

 

מוקדם עוד מאוד לקבוע כיצד תתעצב קדימה תחת מופז, אך ברור כי סקרי סוף השבוע יהוו סמן ראשוני, גם אם לא מדויק, לעתיד: סקרים מחמיאים עשויים להעניק למופז רוח גבית. סקרים המראים על התפרקות נוספת באלקטורט של קדימה, מאידך, עשויים להיות קטלניים עבור מופז, וחדשות מצוינות עבור בנימין נתניהו.

 

בינתיים, מופז לא מתכוון להצטרף לממשלתו של בנימין נתניהו. את הקדנציה שלו בתור יו"ר קדימה הוא לא יתחיל בחיפוש אחר ג'ובים בקואליציה. הוא לא צריך חבורה של עיתונאים עצבנים שיכתבו שכל מה שחיפש זו מכונית שרד. את זה אפשר לעשות גם אחרי הבחירות, יהיו כאשר יהיו, ומופז לא מתבייש להודות כי הוא חסיד נלהב של ממשלות אחדות.

 

אך בינתיים, הוא צריך לטפל בקדימה, ביתו הפוליטי. חלק מדייריו של הבית הזה חושדים במופז, חלקם אפילו לא מכבד אותו. אבל גם המבקרים הגדולים ביותר של מופז לא ממהרים לעזוב לשום מקום. צחי הנגבי, מראשי תומכיה של לבני, התייצב ראשון במטה המפלגה בפתח תקווה. אחריו הגיעו חברי הכנסת יואל חסון, נחמן שי ורחל אדטו. רוני בר-און, שלא הגיע, סבור כי אסור לזוז בינתיים לשום מקום. הוא והנגבי ינסו לשכנע את לבני להישאר, אך היא תסרב.

 

המסר ללבני: לא לחשוש

המדיניות של היו"ר החדש היא לחבק, למשוך אליו את כל מי שפעם היה יריבו. אין לו אינטרס לריב. הוא רוצה סיעה עם 28 מנדטים. מסרים הועברו בין מופז לבין תומכיה של לבני: אל חשש, לא אסגור איתכם חשבון. המסרים האלה הרגיעו כמה ח"כים סביב לבני, שכן רוב אנשי קדימה מבינים שאין להם אלטרנטיבות פוליטיות. אבל תומכיה של לבני רוצים לדעת שהיו"ר החדש לא מתכוון לסגור עמם חשבון. "צריך לחכות ולראות מה הוא יעשה", אמר בכיר במטה לבני. "צריך לתת לו קצת זמן כדי שיתחיל להתנהל. אחר כך נראה מה יהיה. מוקדם עוד לנחש איך תיראה המפלגה תחת הנהגתו".

 

סוף הדרך. ציפי לבני חוזרת הביתה אחרי ההפסד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
סוף הדרך. ציפי לבני חוזרת הביתה אחרי ההפסד(צילום: מוטי קמחי)

 

מופז ירצה לשנות את פניה של המפלגה. לבני מצאה בעיסוק בנושאים המדיניים את מרב הנאתה. מופז, לעומת זאת, מחובר אל הנושאים החברתיים. הם חשובים לו, ולכן הוא יעסוק בהם. יש בקרבה הזאת לנושאים חברתיים גם יתרון אסטרטגי: הוא יכול למצוא חן בעיני מצביעי ימין-רך שאינם מסוגלים להצביע שוב נתניהו - מכל סיבה שהיא.

 

אם חושבים על זה ברצינות, מופז הוא גם המועמד הלא-אשכנזי הראשון לראשות הממשלה, שאפשר להגדיר אותו כ"משמעותי". השילוב בין ניסיונו הצבאי הרב, רמטכ"ל לשעבר המקיף עצמו באנשי ביטחון - דן חלוץ, אבי דיכטר וישראל חסון - אך בה בעת מנהיג הרגיש למצוקות הציבור - עוד עשוי לתפוס במציאות הישראלית המורכבת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שאול מופז
צילום: ירון ברנר
ציפי לבני
צילום: מוטי קמחי
בית המפלגה בפתח-תקווה
צילום: ירון ברנר
מומלצים