שתף קטע נבחר

צילום: AP

נזכרים בעיראק: 'מי אמר שלאיראן נשק גרעיני?'

הילרי קלינטון אמרה כי בקרוב יהיה ברור אם טהרן מתכוונת לקיים מו"מ רציני בנוגע לתוכניתה הגרעינית. כלי תקשורת בבריטניה ובארה"ב, שמתנגדים לתקיפה צבאית גם במחיר של איראן גרעינית, מזכירים את הכשל המודיעיני שהוביל למלחמה ב-2003

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון אמרה היום (יום א') כי תוך זמן קצר יהיה ברור אם איראן מתכוונת לקיים משא ומתן רציני בנוגע לתוכנית הגרעין שלה. קלינטון אישרה כי שש המעצמות יייפגשו עם נציגי איראן בעוד כשבועיים בטורקיה, ב-13-14 באפריל.

  

חדשות נוספות מהעולם הגדול :

 

"מהר מאוד נדע אם מנהיגי איראן מוכנים לקיים שיחות רציניות ואמינות ולהתחיל לבנות אמון הנדרש כדי להתקדם. עד עתה הם לא נתנו לנו סיבה לאמון. מה שברור הוא שהחלון לאיראן לא יישאר פתוח לעולם", אמרה קלינטון בוועידת "ידידי סוריה" הנערכת באיסטנבול, לאחר ששוחחה עם ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן ששב ממשימת תיווך בטהרן.

 

החלון הדיפלומטי לא יישאר לעד פתוח עבור איראן. קלינטון (צילום: AP) (צילום: AP)
החלון הדיפלומטי לא יישאר לעד פתוח עבור איראן. קלינטון(צילום: AP)

 

"עד עתה הם (האיראנים) לא נתנו לנו סיבה לאמון. מה שברור הוא שהחלון (הדיפלומטי) לא יישאר פתוח לעולם עבור איראן", אמרה קלינטון.

 

"על איראן להוכיח שנשק להשמדה המונית מנוגד לאיסלאם"

היא גם דחקה באיראן לגבות את הצהרתה כי האיסלאם אוסר על נשק להשמדה המונית ולהסכים לתוכנית שתוכיח כי אין בכוונתה לפתח נשק גרעיני. דבריה נאמרו לאחר שבשבוע שעבר אמר ארדואן לנשיא ארצות הברית, ברק אובמה, שבשיחותיו עם האיראנים, הם הסכימו על כך שהאיסלאם אוסר על החזקת נשק גרעיני.

 

השיחות בין המערב לרפובליקה האיסלאמית יתקיימו בעקבות הסכמה איראנית בכתב למקד את השיחות בסוגיית הגרעין האיראני. בשיחות ישתתפו נציגי חמש המדינות החברות הקבועות במועצת הביטחון של האו"ם, ארצות הברית, רוסיה, סין, צרפת ובריטניה וכן גרמניה. ישראל דרשה שהמעצמות יעמידו תנאים לקיום השיחות, אולם העמדה של ארה"ב והאיחוד האירופי היא שהמפגש יתקיים בלי תנאים מוקדמים, אך שהסנקציות על איראן יימשכו ויוחרפו כאילו לא מתקיימות שיחות.

 

ביום שישי האחרון הודיע אובמה כי הוא ממשיך בקידום הפעלת הסנקציות על בנקים זרים ומוסדות פיננסיים הרוכשים נפט מאיראן דרך הבנק המרכזי.

הסנקציות אמורות להיכנס לתוקף רק בסוף יוני כדי לאפשר למדינות הרוכשת נפט איראני למצוא תחליפים אחרים, ובממשל הגיעו למסקנה שכמות הנפט הגולמי בעולם מספיק כדי להמשיך במסלול הסנקציות על הנפט האיראני מבלי לפגוע באספקה ומבלי לגרום לעליית מחירים שתצא מכלל שליטה.

 

הממשל דחף למלחמה בעיראק? בוש, פאוול ורייס ב-2003 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
הממשל דחף למלחמה בעיראק? בוש, פאוול ורייס ב-2003(צילום: Gettyimages)

 

קלינטון באה לאיסטנבול לאחר שבילתה את סוף שבוע בריאד, שם נועדה עם בכירים ממדינות המפרץ, בהם סעודיה, בנושאי הגברת ייצור הנפט ואמצעי ההגנה מטילים של מדינות המפרץ. גורמים במשלחת קלינטון אמרו לכתבים כי הם גילו שבמדינות המפרץ חוששים עוד יותר מאיראן גרעינית מאשר בישראל.

 

גורמי תקשורת בניו יורק ובלונדון, המתנגדים למלחמה גם במחיר של איראן גרעינית, מזכירים בימים האחרונים לציבור משני צידי האוקיינוס את הנימוק שהוביל ליציאה למלחמה בעיראק ב-2003 - הימצאות של נשק להשמדה המונית במדינה הערבית. בסופו של דבר לא נתפס בעיראק כל נשק מסוג זה.

 

העיתון "ניו יורק טיימס" פרסם בימים האחרונים מספר כתבות שבהן מצוטטים אנשי מודיעין אנונימים בסוגיית הגרעין האיראני. היום ראיין העיתון סוכן של סוכנות הביון האמריקני (CIA) שנשלח לחפש נשק גרעיני בעיראק לאחר הכיבוש האמריקני. בראיון הביע הסוכן חשש שקהילת המודיעין טועה גם הפעם לגבי איראן.

 

במקביל, העיתון הבריטי "אינדיפנדנט" דיווח היום שהאיש שעזר לשכנע בצורך לפלוש לעיראק, פלישה שגבתה את חייהם של 100 אלך בני אדם ועלתה טריליון דולר בקירוב, יעניק מחר ראיון טלוויזיוני ראשון בבריטניה. האיש, רפיק אל ג'נברי שערק מעיראק, צפוי לספר בראיון כיצד בדה את סיפור הנשק הגרעיני העיראקי ושמטרתו היתה להביא לנפילתו של הרודן סדאם חוסיין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במפרץ חוששים יותר מישראל. אחמדינג'אד במתקן הגרעיני בנתנז
צילום: AP
צילום: איי פי
הרודן נפל אבל איפה הנשק להשמדה המונית? סדאם
צילום: איי פי
מומלצים