שתף קטע נבחר
צילום: דלית שחם

הדברים הקטנים שלא ידעתם על תביעות קטנות

מי יכול לייצג אתכם? למה לא כדאי לתבוע סכומים גבוהים מדי ומה יקרה אם תחטפו תביעה נגדית? בית המשפט לתביעות קטנות הוא כלי נהדר לצרכן מתוסכל, אך צריך לדעת איך לנצל אותו. בשביל זה אנחנו כאן

נתחיל מהיתרונות. מצאתם ג'וק בסלט? רכשתם בגד יקר במיוחד לאירוע, והוא נפרם באותו ערב? חברת הסלולר (שוב) עצבנה אתכם? הפתרון הקל והמוכר לכולנו הוא בית המשפט לתביעות קטנות. אין צורך להצטייד בעו"ד, הדיון קצר ופשוט, ופסק הדין ניתן במהירות. כיום ניתן להגיש תביעה קטנה בסכום גבוה יחסית של עד 32,700 שקל ורבים עושים שימוש במוסד זה כשיש להם בעיה שלא באה על פתרונה, מבלי להשקיע בעניין מחשבה רבה קודם לכן.

 

 

אז מה הבעיה? לכאורה, אין. אבל בכל זאת, יש כמה מוקשים שכל תובע בתביעה קטנה חייב להכיר, כדי שהסיכוי שיש לו בתביעה הקטנה, לא יהפוך לסיכון. חברה בע"מ? לא כאן. דני שכר מחסן קטן מרותי, בו הכין את הבובות שהוא מוכר. בסיום תקופת השכירות החליט לתבוע את רותי בגין הנזקים שנגרמו לו באותה שנה, ושירותי לא פעלה לתקנם, בגובה 20 אלף שקל.

 

דני הגיש תביעה קטנה נגד רותי, אך להפתעתו גילה כי אסור היה לו לפעול כך. הסיבה? החוק קובע כי תביעה בבית משפט לתביעות קטנות רשאי להגיש רק יחיד. לעומת זאת חברה, או תאגיד, אינם רשאים לתבוע בתביעות קטנות, ובמקרה של דני, השוכרת של המחסן הקטן הייתה חברת "דני-בובה", שדני הוא הבעלים שלה, ולא דני עצמו. אם לעומת זאת דני היה עוסק מורשה, ולא חברה בע"מ, דלתו של בית המשפט לתביעות קטנות כן הייתה פתוחה בפניו.

 

כמובן שיהיו מקרים ספציפיים בהם כן אפשרי לקשור את המוצר נשוא התביעה לתובע עצמו באופן פרטי, אך יש לבחון כל מקרה ונסיבותיו.

 

מי ייצג אותי?

האם ניתן להגיש תביעה, ולשלוח מישהו אחר לבית המשפט במקומי? במקרים מסוימים זה אפשרי, אך לא כאשר מדובר בעו"ד. בעניין זה קובע סעיף 63 לחוק בתי המשפט כי "ייצוג בעל דין בבית המשפט לתביעות קטנות על ידי עורך דין יהיה רק ברשות בית המשפט ומטעמים מיוחדים שירשמו". דהיינו, דרך המלך היא שאין עורכי דין בבית המשפט לתביעות קטנות, וגם כשעו"ד תובע אדם אחר בעניין פרטי שלו, עליו ליידע מראש את בית המשפט שהוא עו"ד, למען האיזון וההגינות.

 

מתי כן ניתן לבקש מבית המשפט שיתיר לנו להעמיד ייצוג עו"ד? רק במקרים מיוחדים. כך למשל, אם תובע אותך עו"ד, שבחר להתדיין במסגרת זו, ניתן לנסות ולבקש מבית המשפט להעמיד ייצוג, לשם השוויון.

 

ואולם, יש לזכור כי הקמתו של בית המשפט לתביעות קטנות נועדה לתת אפשרות ליחידים לברר את תביעותיהם באופן מהיר, זול ופשוט, ללא ייצוג, וזו המטרה שעומדת לנגד עיני השופט. כך למשל כאשר אשה מבוגרת, המתקשה בשפה העברית, תבעה חברת תקשורת סלולרית, היא ביקשה להעמיד ייצוג עו"ד בשל קשייה.

 

בית המשפט קבע שהקושי בשפה אינו מהווה נימוק למתן היתר ייצוג. נקבע שיש לה זכות להיעזר בכל אדם נוסף ואף במתורגמן מקצועי (כדי שיסייע לה בהבנת הדיון), אך לשם כך אין צורך בעורך דין.

 

מתי כן ניתן להעמיד ייצוג? כאשר מדובר בארגון שהוכר על ידי שר המשפטים כארגון מייצג (המועצה הישראלית לצרכנות למשל), או כאשר האדם שמקבל מכם ייפוי כח אינו נוהג לייצג אנשים כדרך קבע, הדבר לא נעשה במסגרת עסקיו והייצוג נעשה ללא תמורה כלשהי (אשה המבקשת לייצג את בעלה, כאשר עילת התביעה היא שלו אך הוא חושש מעמידה בבית המשפט).

 

תביעה שכנגד או העברת התביעה לבית משפט "רגיל"

כאשר אדם מגיש תביעה קטנה, הוא צריך לקחת בחשבון שלא כאן בהכרח תסתיים הסאגה. לנתבע יש אפשרות להגיש, מלבד כתב הגנה, גם תביעה שכנגד וזאת אם לשיטתו, קיימת לו עילת תביעה כנגד התובע.

 

באותו מקרה התובע ייאלץ לחבוש כובע נוסף, כובע של נתבע, ולהגיש כתב הגנה שכנגד. יש לקחת בחשבון שתמיד קיימת האפשרות שהצד השני, אפילו כצעד טקטי, יגיש תביעה שכנגד בסכום גדול יותר מהתביעה המקורית שהוגשה, או אפילו בסכום הגדול מהסכום המותר לתביעה בתביעות קטנות.

 

במקרה זה, התובע שכנגד יצטרך לפצל את תביעתו ולתבוע את "העודף" בנפרד, מה שמסבך את ההליך עוד יותר. דבר נוסף שיש לדעת הוא שלפעמים, כאשר תביעה הופכת למורכבת, בית המשפט יכול להחליט שהיא כבר לא מתאימה לדיון בתביעות קטנות, ולהעבירה לבית המשפט המתאים (שלום למשל). פעולה זו מגדילה את הוצאות הצדדים והופכת את התיק לתיק "רגיל".

 

הוכחות רבותיי, הוכחות

בית משפט לתביעות קטנות אינו כבול לסדרי הדין הרגילים הנוהגים בבית משפט אחר, והוא פועל בדרך "הנראית לו מועילה ביותר להכרעה צודקת ומהירה". בתביעה קטנה ניתן להציג ראיות שלא היו מתקבלות בבית משפט רגיל, והדרך בה מתנהל הדיון היא יותר חופשית. ואולם, כל אלו עדיין לא מעידים על כך שבית המשפט לתביעות קטנות עובד לפי אינטואיציה. 

 

דהיינו, גם אם תגיעו לבית המשפט מיואשים לחלוטין מהתנהלותו של ספק הכבלים שלכם, בטוחים בצדקתכם במאה אחוזים, ותשטחו את יגונכם וצרותיכם על פני עשרות עמודים של כתב תביעה כועס וכואב, עדיין בית המשפט לא יפסוק לכם ולו שקל אחד, אם לא תוכיחו לו שיש לכם עילת תביעה מוכרת. למשל: החברה גבתה ממני 100 שקל יותר בכל חודש וזאת בניגוד להסכם הכתוב בינינו, ובמשך 5 חודשים רצופים.

 

וכיצד מוכיחים את העילה? אתם יכולים להציג את החוזה שחתמתם עליו, למול החשבוניות המופרכות והלא תואמות; לתמלל הקלטות של שיחות טלפוניות עם הנציגים האדישים; להדפיס מיילים ששלחתם למוקד פניות הציבור, ושלא נענו; ואפילו להביא עדות של הבייביסיטר ששמרה על ילדיכם בעת שביליתם במוקד השירות 5 שעות.

 

סכום התביעה

את סכום התביעה אתם ורק אתם קובעים, אבל גם כאן, רבים התובעים הקטנים שמזלזלים בחלק הזה והדבר פוגע בהם. כך למשל, כאשר שלומי הגיש תביעה כנגד השכנה המעצבנת שלו, הוא ביקש מבית המשפט שיפסוק לו את הסכום המקסימלי שניתן לבקש: הוא תבע 16,000 שקל "כפיצוי בגין השכנות הגרועה והצעקות שהיא צועקת", ו- 16,700 שקל נוספים, בגין "עוגמת הנפש שנגרמת לו בלילות".

 

השופט הנכבד שיבחן את תביעתו של שלומי יבחין מייד כי הסכומים שהוא תובע נכתבו סתם כך, כלאחר יד, מבלי אחיזה במציאות ומבלי ששלומי באמת יכול להוכיחם. התנהלות זו יכול להביא את בית המשפט לנהוג באחת משתי הדרכים הללו:

במקרה הטוב, בית המשפט פשוט יתעלם מסכומי התביעה, ויפסוק לשלומי סכום נמוך בהרבה (במקרה וזה יצליח יוכיח את התנהלות השכנה כאמור). במקרה הפחות טוב, בית המשפט יתקומם כנגד השימוש הנלוז ששלומי עושה בהליך השיפוטי, ידחה את התביעה שלו ויחייבו בתשלום הוצאות משפט לשכנה המסכנה שנגררה לבית המשפט על לא עוול בכפה.

 

לכן, חשבו את סכום התביעה בהתאם לנזקים האמיתיים שנגרמו לכם, פרטו כל חלק מהנזק הכולל וצרפו הוכחה: כך למשל, אם הפסדתם יום עבודה כשנאלצתם לנסוע לחנות ולחפש את הסחורה שהתעכבה, תוכלו לצרף תלוש שכר, אישור על היעדרותכם באותו יום ואת "מחיר" היום שהפסדתם.

 

אם נסעתם במוניות במשך שבוע לאחר שהרכב שלכם נפגע מהרכב הנתבע, צרפו קבלות. ולגבי פיצוי על עוגמת נפש? בקשו משהו סמלי, בית המשפט אינו אוהב תביעות מופרכות ומוגזמות שנועדו להעשיר את כיס התובע ללא הצדק, ואתם היחידים שתפסידו אם אמינותכם בעיניו תיפגע. בהצלחה!

 

דריה כנף היא עורכת דין בתחום המסחרי והחוזים. יובהר כי האמור במדור אינו מהווה ייעוץ משפטי פרטני ומקצועי, לא נועד להחליפו, ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם, באשר כל מקרה ונסיבותיו. ייתכן ובמידע חלו השמטות ו/או טעויות. כל המסתמך על המידע בכל דרך שהיא עושה זאת על אחריותו בלבד.

 

למאגר פסקי-הדין המלא: www.lawdata.co.il

  

למאגר פסקי הדין ודיני העבודה המלא: http://www.koloved.net

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
בית המשפט - תקווה או ייאוש?
צילום: index open
מומלצים