שתף קטע נבחר

נובל אנרג'י מוטרדים מההגבלות על יצוא הגז

נשיא חברת נובל אנרג'י, המפתחת את מאגרי הגז של ישראל, נפגש עם שר האוצר, יובל שטייניץ, וציין כי לגז הישראלי יש יתרונות באיכות ובמחיר על גז מארצות אחרות וכדאי לייצא כמה שיותר ממנו לחו"ל. שר האוצר ציין גם הוא את חשיבות הייצוא אך הדגיש כי אסור להתפשר על צורכי המשק הישראלי

נשיא חברת נובל אנרג'י, צ'אק דוידסון, נפגש היום (ב') עם שר האוצר, יובל שטייניץ ודן עימו בשלוש הסוגיות המטרידות כיום את החברה האמריקנית המפתחת את מאגרי הגז של מדינת ישראל.

 

בנובל אנרג'י מוטרדים מחוסר הוודאות סביב מסקנות הביניים של הוועדה לבחינת משק הגז בישראל, המטילות הגבלות על ייצוא הגז לחו"ל; מכוונת הממונה על ההגבלים העסקיים לחייב את נובל אנרג'י ודלק למכור את אחד המאגרים הגדולים; ומשאלת מיקומה של התחנה לקליטת גז בישראל. 

 

כתבות נוספות בנושא נובל אנרג'י וגז טבעי :

 

דוידסון ושטייניץ דנו במסקנות הביניים של הוועדה לבחינת משק הגז בישראל שהוגשו לאחרונה, וקבעו כי 50% מהגז במאגרים הגדולים של ישראל יישמר לצורכי המשק. שר האוצר הדגיש בפני נשיא נובל אנרג'י את החשיבות שהוא מייחס לייצוא לחו"ל ואף ציין כי הוא דן בנושא בביקוריו האחרונים בהודו וסין. עם זאת, הדגיש שטייניץ כי לא יתאפשר ייצוא של גז בהיקף שיעמיד בספק את עצמאותה האנרגטית של ישראל.

 

דוידסון ציין כי לגז הישראלי יש יתרונות משמעותיים על פני גז טבעי ממדינות אחרות, כמו אוסטרליה, בשל איכותו הגבוהה ועלות ההפקה הנמוכה יותר שלו. שר האוצר ציין כי התרומה הגדולה ביותר של גילויי הגז למשק הישראלי היא בייצוא והציע להמתין למסקנות הסופיות של הוועדה לבחינת משק הגז כדי ולראות האם העיקרון של 50% בלבד לייצוא יישמר גם בנוגע לגדול שבמאגרים, מאגר "לוויתן", או שמא במאגר זה יתאפשר יצוא של רוב הגז לחו"ל. 

 

נובל התייאשו מהבירוקרטיה 

בנוסף, ציין דוידסון כי נובל אנרג'י מעדיפה לקדם את פיתוח מאגרי הגז של ישראל בעיקר באמצעות מתקנים לקליטת גז נוזלי בים (Lng). אמירה זו באה לאחר ההחלטה האחרונה של הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה שהמליצה לבחון 10 אתרים שונים ביבשה דווקא, צפונית לחדרה וסמוך לחוף הים, ולהקים מתקן באחד מהם.

 

ככל הנראה, בנובל אנרג'י קצו בתהליכי האישור והתכנון הארוכים והבעייתיים הכרוכים בהקמת מתקן ביבשה. תכנון המתקן נתקל בהתנגדויות חריפות מצד תושבים באזור חוף הכרמל, שהצליחו לגרום לביטול התכנית להקמת מתקן קליטה לגז ולבחינת החלופה של הקמת מתקנים ימיים.

 

גורמים מקצועיים רבים טוענים כי המתקנים הימיים הם בעייתיים יותר עבור המשק הישראלי, שכן תחזוקתם מסובכת יותר והסיכון הנשקף להם מבחינה ביטחונית ומבחינת נזקי טבע הוא גבוה יותר. עם זאת, בנובל אנרג'י מבינים ככל הנראה כי הקמת מתקנים בים תאפשר להם לחבר את המאגרים של ישראל מהר יותר לחוף, מפני ששם לא ייתקלו בקשיים ביורוקרטיים. 

 

עם זאת, בנובל הדגישו כי הם אינם מעוניינים שהאופציה של הקמת מתקן יבשתי תרד לחלוטין מהשולחן וכי היו מעדיפים שכל האפשרויות יישארו פתוחות.

 

נסיונות להקדים את הגעת הגז

דוידסון ומנכ"ל נובל אנרג'י במזרח התיכון, לאוסן פרימן מבקרים בימים אלה בישראל, בעקבות פרסום מסקנות הביניים של ועדת צמח לבחינת משק הגז בישראל.

 

מוקדם יותר היום נפגשו השניים עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. ראשי נובל אנרג'י סקרו בפני נתניהו את הפרויקטים השונים שמפתחת החברה באזורנו, ואמרו כי החברה תעשה כל מאמץ לעמוד בתאריך היעד לתחילת אספקת הגז מ"תמר", אפריל 2013, ואולי אף להקדים אותו.

 

ראשי החברה גם דיווחו לראש הממשלה כי במהלך הקיץ הקרוב יוכלו לספק כמות נוספת של גז טבעי לשוק הישראלי במסגרת פיתוח שדה הגז "נעה" ושדות קטנים נוספים סביב שדה "ים תטיס".

 

רה"מ אמר בפגישה כי הוא רואה צורך חיוני בתכנון וביצוע מהירים של נקודת כניסה נוספת של גז טבעי לישראל, דבר שהוא חיוני לביטחון האנרגיה במדינת ישראל וליציבות חברות גדולות הפועלות באזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משה מילנר, לע"מ
דוידסון. נשיא נובל אנרג'י
צילום: משה מילנר, לע"מ
שטייניץ. מתקן ימי בעייתי יותר עבור המשק
צילום: גיל יוחנן
מומלצים