שתף קטע נבחר

מתנתקים ממצרים: המדינה בונה מתקן לגז מיובא

הקמת המתקן היא יוזמה של שר התשתיות שנועדה לשחרר את ישראל מהתלות בספקי הגז המקומיים: חברת EMG המספקת גז טבעי ממצרים ושותפות דלק-נובל המספקת גז ישראלי

נתיבי גז - החברה הממשלתית להולכת הגז הטבעי - חתמה היום (ב') על הסכם עם חברת מיקופרי האיטלקית, המתמחה בהקמת מתקני מצופי גז ימיים. לפי ההסכם, מיקופרי תקים עבור נתג"ז מצוף ימי לקליטת גז טבעי מונזל שייובא מחו"ל. עלות ההסכם למדינה היא כחצי מיליארד שקל.

 

המתקן יוקם בים מול חופי חדרה, כ-10 קילומטר מהחוף.  המתקן יאפשר לחברת החשמל ויצרני חשמל פרטיים לייבא גז טבעי שיעבור בחו"ל תהליך הנזלה, יידחס למיכליות ויגיע לארץ באוניות, כמקובל במדינות רבות בעולם. המתקן יקלוט גז בהיקף של עד כ- 2.5 BCM (מיליארד מטר מעוקב) בשנה.  

 

החברה האיטלקית מתחילה בימים אלה לתכנון ולבנות את חלקי המתקן. התוכנית להקמת המתקן אושרה בספטמבר בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה מחוז חדרה, וכעת היא זקוקה לאישור המועצה הארצית לתכנון ובנייה ולהיתרי בנייה, ההקמה בשטח צפויה להתחיל בקיץ 2012 ולהסתיים בסוף השנה הבאה.

 

המטרה: לגוון מקורות גז ולהוריד מחירים

הקמת המתקן היא יוזמה של שר התשתיות, עוזי לנדאו, שנועדה לשחרר את ישראל מהתלות בספקי הגז המקומיים: חברת EMG המספקת גז טבעי ממצרים ושותפות דלק-נובל המספקת גז ישראלי. אספקת הגז המצרי הופסקה השנה 5 פעמים בשל פיגועים בסיני, ואילו מאגר ים תטיס הישראלי מידלדל וצפוי להסתיים בסוף 2012, ומאגר תמר הישראלי אמור להתחיל לפעול במקומו רק במהלך 2013.

 

להקמת המתקן יש קשר ישיר לחשבון החשמל שמשלמים הצרכנים בישראל. חברת החשמל מייצרת כמחצית מהחשמל בישראל מגז טבעי, אך משבר הגז מאלץ אותה לייצר יותר ויותר חשמל מסולר, שהוא יקר מהגז בהרבה. המדינה העניקה לחברת החשמל הנחה של 50% במחיר הסולר, אבל למרות זאת, הוא עדיין יקר, מה שמחמיר את מצבה הפיננסי הקשה בלאו הכי של חברת החשמל. המחסור בגז הייתה אחת העילות לכך שהרשות לחשמל העלתה את תעריפי החשמל בכ-9% באוגוסט ושוב ב-4.7% בשבוע שעבר. 

 

"מדובר במתקן בעל חשיבות אסטרטגית ליכולת המדינה לאפשר אספקת אנרגיה רצופה לתחנות הכוח בישראל ולשמירה על הביטחון האנרגטי שלה", אומר לנדאו, "מהירות הקמת המתקן קריטית, בהיותו הגשר שעתיד לסייע לישראל להתמודד עם המחסור בגז". מנכ"ל נתג"ז, שמואל תורג'מן, מוסיף: "המחסור בגז טבעי הצפוי לקראת סוף 2012 מצריך את הקמת המצוף בלוח זמנים דחוק ודורש את שיתוף הפעולה של כל גופי התכנון והגורמים המאשרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צינור הגז בסיני: אפשר גם בלעדיו
יצחק תשובה: אפשר גם בלעדיו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים