שתף קטע נבחר

קו הביוב קרס - הדיירים לא מוכנים לשלם

סטודנטית אחת מבאר שבע נגד המערכת הביורוקרטית: זה מעל שנה מנסה סמדר לבנה לשכנע את דיירי רחוב ביאליק לממן את תיקון קו הביוב שקרס והפך את בתיהם למפגע תברואתי - ואת חייהם לבלתי נסבלים. העירייה לא עוזרת: "זה מתחם פרטי"

דיירי רחוב ביאליק 137 בבאר שבע סובלים כבר שנה וחצי מבעיות ביוב חמורות. קו ביוב שמורכב מצינור אסבסט ישן, התפורר בתוך האדמה וקרס, ויש צורך להחליפו בדחיפות. הבעייה: מימון התיקון מוטל על כתפי הדיירים, שחלקם מסרבים לשלם.

 

מדובר בתשעה בניינים בני 72 דירות, שייאלצו לשלם את התיקון מכיסם מאחר שהקו הוא בשטח פרטי. העלות המוערכת של התיקון היא כ-100 אלף שקלים, כ-1,400 שקלים לכל דייר. סמדר לבנה, סטודנטית באוניברסיטת בן גוריון, מנהלת כבר יותר משנה מאבק על מנת להכריח את העירייה לסייע לה לכפות על הדיירים הסרבנים לשלם.

 

"נשמח לשלם את חלקנו ולפתור את הבעיה", היא מספרת, כל מה שביקשתי מהעירייה בכל צורה ובכל דרך אפשרית היא לחייב את כל הדיירים בתשלום". לדבריה, החיים הפכו לממש בלתי נסבלים בעקבות המפגע התברואתי. "השירותים לא שמישים", סיפרה, "המקלחת סתומה ואני סובלת מתגובות אלרגיות נוראיות לריח ולרעלנים".

 

חי כספי, בן זוגה של סמדר, סיפר כי "החלונות בבית סגורים כל הזמן. יש כל הזמן ריח נוראי בבית. בשירותים המים יורדים רק אחרי הפעם השלישית. במקלחת המים עומדים והקירות מתקלפים בגלל הרטיבות. כל העניין הזה מסריח תרתי משמע. שום דבר לא התקדם והרשויות לא עוזרות. אני לא מבין איך אפשר לחיות ככה".

 

כספי מוסיף כי "למרות שזה קו פרטי אני חושב שהעירייה יכולה להפעיל את הסמכות שלה ולחייב את הדיירים לשלם. אנחנו לא רוצים שזה ייפול על העירייה. רק שתעזור לנו. פעם אחת".

 

עבודה מורכבת

סמדר ניהלה תכתובת ממושכת עם חברת "מי שבע", האחראית עם מערכת הביוב והמים. באחד מהמכתבים הראשונים מחודש מרץ 2011, בו ביקשה מהם לסייע בפיתרון הבעיה, הזהירו אותה כי הנושא כרוך "בעלות כספית די גבוהה", וכי רק אם יימצא שיש הסכמה מלאה מצד דיירי הבניין ישלחו לה אומדן לתיקון.

 

לאחר תחלופת מכתבים נוספת, שיכנעה אותם לתת לה אומדן. כמה ימים לאחר מכן כתבו לה כי עלות העבודה להחלפת קו הביוב במתחם עומדת על פי ההערכות כ- 100 אלף שקלים. "העבודה מאוד מורכבת", כתבו, "מצריכה חפירה ידנית, החלפת קו ביוב באורך של 250 מטר, 30 שוחות ביוב, מעברים בין חגורות בטון, ריצופים, קווי מים, קווי הוט ובזק". לסיום, ביקשו ממנה לקבל את אישור והסכמת כלל דיירי המתחם לעבודות. אלא שלמרבה הצער, לא יכלה להשיג את ההסכמה של כולם.

 

הסטודנטית החרוצה הגיעה אפילו עד מבקר המדינה, אלא ששם, לאחר בדיקה קצרה, הודיעו לה שלא יוכלו לסייע וכי תמשיך בתכתובת עם תאגיד "מי שבע". במנהל נציבות תלונות הציבור כתבו לה כי מהתאגיד, העירייה ורשות המים נמסר, שהם "שוקלים להוציא לפועל פרוייקט שיקום רשתות פרטיות, שבמסגרתו ישקם התאגיד רשתות פרטיות בבאר שבע, בפרט באזורי מצוקה ולפי מיפוי של אגף הרווחה. אם ייצא הפרוייקט אל הפועל קיימת אפשרות שבשלב מסויים ייכלל גם בניין מגורייך בפרוייקט זה, אך עדיין לא ניתן לדעת אם אכן הבניין ייכלל בפרוייקט".  

 

מעיריית באר שבע נמסר כי "מדובר במתחם פרטי. בעבר תאגיד מי שבע, המטפל במערכת המים והביוב פנו לדיירים, שנדרשו לתקן את המפגע. מספר פעמים הדיירים עשו תיקון נקודתי בלבד. מדובר במערכת ישנה ולעירייה אין אפשרות להיכנס לשטח פרטי. הבעיה טרם נפתרה.

 

"אנחנו מנסים לסייע בנושא באמצעות המחלקה לעבודה קהילתית והרווחה כדי לסייע להם בנושא. חלק מהדיירים מוכנים לשלם, חלק לא וחלק לא יכולים. אנחנו מנסים לגשר בין הדיירים. לצערנו במידה שהמפגע לא יתוקן על פי חוק בריאות העם, ניאלץ לנתק את המים עד לתיקון התקלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מערכת ביוב הרוסה בבאר שבע (אילוסטרציה)
צילום: הרצל יוסף
מומלצים