שתף קטע נבחר

בדרך לבריכה: 5 עזרים לשחייה קלה יותר

איך לבחור משקפת, מי צריך כובע שחייה, מה עושים עם הסנפירים ואיך מגינים על האוזניים במים? אביזרי החובה שלכם בדרך לספורט הכי בריא ורטוב שיש

הקיץ בפתח, מסלולי בריכות השחייה כבר מלאים עד אפס מקום, אבל זה לא מרתיע את חובבי המים מלקפוץ לבריכה. כן, ישראל הפכה לאומת שחייה של ממש, עם אלפי ילדים, בני נוער ומבוגרים שמשתתפים בקורסים ובקבוצות שחייה. ובינתיים כל העיניים נשואות לגל נבו ויעקב טומרקין שינסו להשיג מדליה באולימפיאדת לונדון בקיץ הקרוב.

 

קראו עוד על שחייה:

 

אם גם אתם לא מוותרים על הספורט הכי בריא שיש, אל תקפצו למים מבלי שתצטיידו באביזרים המתאימים. מעבר לציוד בסיסי כמו משקפת ואטמי אוזניים שנועדו להגן על בריאותנו, ישנם שלל אביזרים המסייעים למטרה המרכזית בשחייה: הפחתה ככל האפשר של החיכוך עם המים, מה שמוביל לתנועה חלקה, מהירה ואפקטיבית יותר תוך הפחתת ההתעייפות.

 

אז איך בוחרים משקפת, מי צריך כובעי שחייה, למה משמשים סנפירים ומה זה סופר בריכות? הנה המוצרים הכי חשובים בדרך למים:

 

1. כובע שחייה

חלק מהבריכות מחייבות שימוש בכובע שחייה אצל כל השחיינים שאינם קירחים או גלוחי ראש, אחרים מחייבים כובע לבעלי שיער ארוך. כך או כך, לכובע שחייה בהיבט הבריכה יש מטרה ספציפית: למנוע מהשיער הנושר להצטבר ולסתום את פתחי סינון המים בבריכה. אבל לשחיין עצמו, חובב כמקצועי, לכובע השחייה תפקידים חשובים מאוד.

 

פרט לנוחות של איסוף השיער לבעלי שיער ארוך, נועד כובע השחייה להפחית את חיכוך הגוף עם המים ולאפשר זרימה חלקה יותר ומכאן - שחיה  מהירה יותר בפחות הוצאה אנרגטית.

 

לכובע השחייה תפקידים נוספים: לשמור על חום הגוף, במיוחד בשחייה במים קרים שכן מירב חום הגוף נפלט דרך הראש, וגם כדי לבלוט במים באזורים שבהם התאורה בבריכה חלשה.

 

קיימים מספר סוגי כובעי שחייה, כשהפופולרי שבהם עשוי סיליקון, בעל שטח פנים חלק ואטום למים. הוא יושב צמוד לקרקפת, מאפשר תנועה חלקה עם מינימום חיכוך במים, ובהיותו אטום מונע ככל האפשר יצירת מערבולות המאטות את הגלישה במים.

 

אח לסיליקון הוא כובע הלטקס הנמצא פחות ופחות בשימוש, בשל אלרגיה שיש לרבים לחומר.

 

לבעלי רגישות לסיליקון, קיימים גם כובעי לייקרה, עשויים בד הדומה לזה של בגד הים. אלה פופולריים פחות היום, משום שהמים חודרים לקרקפת ושטח הפנים אינו חלק - כל אלה מאטים את השחייה ומאלצים את השחיין להתאמץ יותר במים. יתרה מזאת, נוטים כובעי הלייקרה להחליק מהראש.

  

2. משקפת

בחירת משקפת טובה ומתאימה, חשובה לא רק להצלחת השחייה, אלא גם למניעת צריבה בעיניים ואדמומיות האופייניות לתגובה המיידית של העין לכלור. חנויות הספורט והשחייה מציעות משקפות רבות, כשכל סוג מתאים לכל סוג שחיין.

 

ההמלצה החשובה ביותר בבחירת המשקפת הנכונה היא למדוד בחנות. הרטיבו מעט את הפנים לפני שתחבשו את המשקפת, התאימו את גודלה באמצעות הרצועה ונסו אותה. אם המשקפת נוחה לכם, סביר להניח שתיהנו ממנה זמן רב.

 

שאלו את עצמכם: האם הראות דרך העדשות נוחה? חלק מהמשקפות בעלות עדשות כהות המיועדות לשחייה בבריכות פתוחות החשופות לשמש, משקפות אלה יתאימו פחות לבריכות מקורות המוארות פחות.

 

בדקו כיצד פועל הוואקום: לחצו את העדשות לתוך שקעי ארובות העין ובדקו האם נוצר ואקום המצמיד את העדשות למספר שניות מבלי לעטות את הרצועה. בדקו האם קיים ציפוי נגד אדים במשקפת. לבסוף, חבשו את המשקפת והישארו עמה מספר רגעים.

 

כלל אצבע נוסף בנוגע למשקפות מתייחס למחירן: העלות לרוב משקפת את איכות המשקפת, וככל שמחיר המשקפת גבוה יותר סביר שאיכותה טובה יותר.

 

ואיך בעצם חובשים את המשקפת? את הרצועה יש להניח בחלק העליון של הקרקפת ולא באמצעיתה. לפני הרכבת העדשות לעיניים, יש להרים את הגבות, ואז להצמידן בעזרת הוואקום.

 

סוגי המשקפות:

1. משקפות שחיינים מקצועיים: לרוב מתאפיינת בעדשות קטנות, הנצמדות לשקעי ארובת העין. צורה זו מאפשרת תנועה הידרודינמית יעילה יותר במים, במטרה להפחית ככל האפשר את החיכוך עם המים ולאפשר גלישה מהירה וחלקה בתוכם.

 

2. משקפות חובבים: מתאפיינות לרוב בגוף רחב יותר, עדשות גדולות יותר והן לרוב נוחות ולוחצות פחות.

 

3. משקפות רחבות מאוד: נועדו לאלה בעלי היקף ראש גדול, צוללנים או שחיינים חובבנים שאינם שמים דגש על מהירות השחיה ומבקשים לעצמם משקפת נוחה, בעלת שדה ראייה רחב.

 

שאלו את עצמכם: האם הראות דרך העדשות נוחה? (צילום: מיה רכטמן) (צילום: מיה רכטמן)
שאלו את עצמכם: האם הראות דרך העדשות נוחה?(צילום: מיה רכטמן)

 

3. אטמי אוזניים

אחת הצרות הצרורות של שחיינים מקצועיים וחובבניים היא בעיות אוזניים, החל מירידה בשמיעה בשל הצטברות הנוזלים באוזן המתייבשים ויחד עם הפרשת הצרומן (שעוות האוזן) יוצרים פקק החוסם את תעלת השמע, דרך דלקות אוזניים חוזרות ומטרידות.

 

הדרך הפשוטה למנוע אותם היא באמצעות שימוש באטמי אוזניים לשחייה. האטמים השכיחים עשויים סיליקון, מתברגים לתוך האוזן, מונעים את חדירת המים ו"נתפסים" באוזן כך שאינם בורחים בעת השחייה.

 

בתום השחייה, עם הוצאת האטמים, חשוב לרסס אותם קלות בתרסיס אלכוהול לחיטוי שניתן לרכוש ברשתות הפארם, כדי למנוע זיהום של האטמים והדבקה של האוזניים בדלקת.

 

בשנים האחרונות משתמשים לא מעט ילדים ומבוגרים באטמי אוזניים רגילים או כאלה דמויי פלסטלינה בבריכה, אך השימוש בהם אינו יעיל ואינו מומלץ.

 

עם הוצאת האטמים, חשוב לרסס אותם קלות בתרסיס אלכוהול לחיטוי ()
עם הוצאת האטמים, חשוב לרסס אותם קלות בתרסיס אלכוהול לחיטוי

 

4. סנפירים

גוף האדם ההולך על שתיים אינו מותאם לשחיה ומכאן דרש מהמוח היצירתי שלנו לפתח עזרים שיסייעו לו לדמות את אפקטיביות התנועה במים של בעלי חיים שונים. שימוש בסנפירים גורם להנאה של ממש במים, כשהתחושה היא כאילו הייתם דולפין.

 

השחייה באמצעות סנפירי הרגליים הופכת מהירה יותר, קלה יותר, כל תנועת רגל קטנה יוצרת האצה של התקדמות הגוף במים תוך מינימום השקעת אנרגיה ברגליים. כך, מאפשרים הסנפירים לנטרל את פעילות הרגליים עד למינימום, בכך להתמקד בעבודת הידיים ומרכז הגוף ולהתמקצע.

 

השימוש בסנפירים פופולרי מאוד גם אצל שחיינים מקצועניים המקפידים על תרגילים שונים בין המשחים, אבל גם חובבנים וילדים יהנו מהגמישות, המהירות והתנועה החלקה שמייצרים הסנפירים. קיימים מספר סוגים של סנפירים, כשהמומלצים לשחיה הם הקלים והקצרים יותר, שאינם דומים לסנפירי הצלילה הוותיקים.

 

גם חובבנים וילדים יהנו מהגמישות, המהירות והתנועה החלקה ()
גם חובבנים וילדים יהנו מהגמישות, המהירות והתנועה החלקה

 

5. סופר בריכות

אז רגע, כמה בריכות היו לנו שם? חמש? חמישים? כל שחיין, חובב או מקצועי, רוצה לדעת בסיכום האימון במים כמה בריכות ביצע, או לפחות להתגאות בקילומטראז' היומי. אבל במהלך השחייה ההפוגות בין מקצה למקצה והמחשבות מתחת למים גורמות לנו להתבלבל בספירה. אז למה שלא תיעזרו בשעון סופר בריכות?

 

אז כמה הרבצתם? סופר בריכה (צילום: swimovate) (צילום: swimovate)
אז כמה הרבצתם? סופר בריכה(צילום: swimovate)

 

הדבר החמוד הזה נראה כשעון לכל דבר. הוא מודד את מספר תנועות הידיים ועל פיהם מחשב את מספר הבריכות שלכם לאחר כיול מתאים של גודל הבריכה. השעון מחשב גם את הקילומטראז' שעשיתם, מאפשר למדוד זמנים וכמובן - מראה גם את השעה.

 

שעון סופר בריכות מתקדם יותר מאפשר גם להעביר את הנתונים למחשב וליצור גרפים דרכם תוכלו לעקוב אחר ההתקדמות שלכם בשחייה.

 

סייע בהכנת הכתבה: אמיר ארבל



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחייה. מתגברים על התנגדות המים
צילום: Gettyimages Imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים