שתף קטע נבחר

בשבילי האותיות: מסע אל מאחורי הספרים בארץ

להתרפק על העבר בנהלל עם 'רומן רוסי' של מאיר שלו, להתרגש משיריה של רחל המשוררת בכנרת, לטייל בראש פינה עם 'גיא אוני' של שולמית לפיד - סיורים בעקבות ספרים וסופרים

למרות שנראה כי הפייסבוק תפס את מקומו של הספר, וגוגל-סטריט-וויו את מקומו של הטיול, מסתבר שעם ישראל עדיין אוהב לקרוא ספרים ולטייל בשבילי ארצנו.

 

עוד על טיולים וספרים בערוץ התיירות:

 

נתונים חדשים שמפרסם מרכז הספר והספריות מעידים על כך שישנה עלייה בהשאלת ספרים, וכי מוקדם מדי להספיד את היותנו עם הספר. וכי מה טוב יותר מטיולים שמתחקים אחר ספרים וחושפים את תהליך הכתיבה? אירועי "ישראל קוראת" - חודש הקריאה והספרות - מציעים מגוון סיורים מרתקים אל נבכי הסופר ומקומות השראתו.

 

כך, ממדבר ועד גליל, מתל אביב ועד כנרת, ייערכו בכל הארץ במהלך החודש הקרוב סיורים בעקבות ספרים אהובים. חלקם ילוו בניגון ובשירה, וחלקם יסתיימו במפגש עם הסופר.

 

אירועי "ישראל קוראת" מתקיימים ביוזמת משרד התרבות והספורט זו השנה השלישית, ומטרתם קידום הקריאה ואהבת הארץ. הם ייפתחו ב-11 במאי ויסתיימו ב-23 ביוני, כשכל הסיורים ללא תשלום לילדים ובעלות סמלית של 10 שקלים למבוגר, זאת על מנת לקרב את קהילת הסופרים וספריהם אל הציבור הרחב. הנה כמה מהם שיתקיימו במסגרת חודש אירועי הקריאה:

 

בעקבות "רומן רוסי" ו"פונטונלה" בנהלל

סיפור ראשית ההתיישבות בעמק יזרעאל והגנת הישובים טרם הקמת המדינה בנהלל, כל אלו ועוד באים לידי ביטוי בספריו של מאיר שלו "רומן רוסי" ו"פונטונלה". זהו סיפורו של מושב נהלל - המושב העובדים הראשון בארץ.

 

מסע בשבילי הציונות יתקיים לאורך תל שימרון, בית עלמין נהלל, הצריף בנהלל והסליק במתבן.

 

  • הסיור יתקיים ב-19.5 (בשעה 12:30), 23.6 (בשעה 10:00). נקודת מפגש: מגרש חניה של בית העלמין.


 

בעקבות "גלגול כפול" בכפרים דרוזים

הסופר שריף סעב, תושב הכפר אבו סנאן, ינחה סיור ראשון מסוגו בכפרים דרוזיים בגליל המערבי. סעב הוא דוגמא חיה לאדם שתפיסת עולמו קרועה בין העולם המודרני לעולם המסורתי ומנהגיו, וכך בסיור נפגש עם אנשי דת כדי להתחקות אחר שורשי האמונה הקשורה בגלגול נשמות.

 

עוד נעבור בגן הקסום של משפחת אל מונא, נסייר בין סמטאות ושווקים ציוריים, וננסה, ביחד עם הסופר, להבין את הקשרים בין הורים וילדים במסורת הדרוזית, כשברקע עולם מודרני ומתפתח.

 

"גלגול כפול", שאותו כתב סעב, הוא סיפורו המדהים של שמע דרוזי מכפר בגליל המערבי, שבעקבות הסתבכות תמימה ואהבה לאשה מהמשפחה הלא נכונה הפך לשמשון, יהודי בזהות בדויה - סיפורם של רומאו ויוליה בגרסה הדרוזית של ראשית שנות ה-50 בישראל.

 

  • הסיור יתקיים בתאריכים 27.5, 16.6 בין 14:00-10:00. יוצאים מתחנת דלק דור אלון בכניסה לקיבוץ יסעור, לפני צומת אחיהוד.


הגליל המערבי (צילום: רונית סבירסקי)

 

בעקבות "גיא אוני" בראש פינה

הסיור יגולל את סיפורה של פאניה סילס הפמיניסטית, גיבורת הספר "גיא אוני" של שולמית לפיד, ויעסוק באשה שבורחת מהפוגרומים ברוסיה, מגיעה לארץ ישראל עם העלייה הראשונה ומתמקמת בגליל העליון.

 

הספר מיטיב לתאר את קשייהם של ראשוני המתיישבים בראש פינה, אז היא נקראה "גיא אוני". כדי לראות את שתיארה לפיד בספרה, נצא יחד בהליכה רגלית בעקבות צפניה ויחיאל סילס, גיבורי הרומן וחלוצי העליה הראשונה שהקימו את המושבה הראשונה בגליל, בסיועו של הברון רוטשילד ופקידיו.

 

הסיור יעבור בין בתי האבן המשוחזרים, בבית הקברות העתיק שבו קבורים ראשוני המושבה, בתי הפקידות הישנים ועוד. בתים אלו נבנו עבור פקידי הברון רוטשילד למטרת מגורים ועבודה: הבניין הדרומי, בית פיק"א, הוא בית הפקידות הראשי.

 

במבנה הפקידות הצפוני התגורר פרופסור גדעון מר, שניהל במקום מעבדה לחקר המלריה. כיום מצויים במבנה תצוגות היסטוריות, חדר שבו מרוכזים חפצים הקשורים לעבודתו של הפרופסור ומשרדי העמותה לשחזור.

 

  • הסיור יתקיים בתאריכים 26.5, 22.6, בשעה 13:00-10:00.


בעקבות אנשי העלייה ה-1. ראש פינה (צילום: זיו ריינשטיין)

 

בעקבות "אנשי בראשית" בקריית טבעון

מה יותר מרגש ממילותיו של אלכסנדר פן "אדמה, אדמתי, רחומה עד מותי", כדי להתחבר אל סיפור גבורתו של אלכסנדר זייד וחבריו לארגון השומר. לדברי איתי פלאות, מדריך טיולים חמוש בגיטרה, "טיול מזמר הוא חוויה שונה מאוד מטיול רגיל". הוא מוסיף, כי השירה המשותפת מחברת בין אדם למקום, בין סיפור למשמעות. "הישראלים אוהבים לטייל ולשיר, זה כנראה טבוע בישראליות שלנו".

 

פלאות מלווה את הטיול שמתחקה אחר ספרו של אליעזר שמאלי "אנשי בראשית", המבוסס על סיפור משפחתו של זייד. "הסיפורים שאני מספר במהלך הטיול מרתקים, מפתיעים, משעשעים ומרגשים", מעיד פלאות, ביניהם גם סיפור רצח זייד והנקמה המפתיעה לאחריו, וכמובן יפתור את השמועה סביב הפלת פסלו השומר המפורסם.

 

זייד, ממקימי ארגוני השמירה "בר גיורא", "השומר", "הקיבוץ" ו-"אגודת השומרים", היה מהאישים הבולטים של העלייה השנייה. הסיור ייפתח בביקור במקום שבו נרצח ביולי 1938 השומר האגדי בידי קאסם אל-טבאש, בדואי משבט ערב אל-חילף. זייד נחשב לאגדה עוד בחייו, ולדמותו הייתה השפעה רבה בקרב מבוגרים וצעירים.

 

על רקע תעלומת בית שערים והאירועים שהתרחשו באיזור בתקופת ההתיישבות שלפני קום המדינה, יימשך הסיור אל בית קברות השומרים המיוחד, שעיצובו אינו דומה לשום בית קברות אחר בארץ. קבורים בו עשרות אנשי האגודה ומאחורי כל אחד מהם סיפור מרתק - ביחד היוו את הגרעין להקמת קיבוץ אלונים.

  

השירים המלווים את הסיור הם בין השאר "הרועה הקטנה", ו-"שיר הנוקדים". אך לדברי פלאות, השיר שהמטיילים אוהבים יותר מכל הוא "על גבעות שיך אבריק" (אדמה, אדמתי) שכתב אלכסנדר פן לזכר חברו הטוב, אלכסנדר זייד.

  

  • הסיור יתקיים בתאריכים 2.6, 16.6, מ-13:00-10:00. יציאה מחוצות אלונים.


"השומר" של עמק יזרעאל. פסל אלכסנדר זייד (צילום: זיו ריינשטיין)

 

בעקבות "מלכים ג'" בגלבוע ובעמק יזרעאל

נלך בעקבות ספרה של יוכי ברנדס "מלכים ג'" ונבדוק מי היה "האיש הטוב" ומי היה "האיש הרע" במערכת היחסים של שאול המלך ודוד יורשו, ואולי נגלה את הסוד הגדול ביותר - האם סיפורי התנ"ך הם אמת או בדיה.

 

נגלה מה באמת קרה שם, ואיך מיכל מעורבת בכל הסיפור, ויחד איתה אחותה מירב ובניו של שאול. נצעד בדרכו של שאול ברמת צבאים אל מגדת העתידות שניבאה את מותו בקרב, נעלה לדרך התנ"ך בכתף שאול, ונסיים במצפה על הגלבוע מול בית שאן - העיר שאל חומותיה קועקעו ראשיהם של המלך העברי הראשון ובניו.

 

  • הסיור יתקיים ב-12.5, בשעה 10:00, מפגש בתחנת דלק פז, בכניסה לכביש התענ"כים מכיוון כביש הסרגל.


בעקבות שאול ובניו. מטיילים בגלבוע (צילום: חגי אביבי)

 

בעקבות "ימים אדומים" בתל אביב  

ספרו של רם אורן מספר את סיפור אהבתן הסוערת והבלתי אפשרית של נשים יהודיות לקצינים בריטים. בעבר אמר אורן כי הקשרים בין נשים יהודיות לבין החיילים הבריטיים הוא נושא מרתק שהעסיק מאוד את היישוב בארץ, ובאופן מוזר היה בעבר עלום לחלוטין.

 

בסיור נעקוב אחר סיפור פגישתה של שושנה בורכוב עם חיים נחמן ביאליק ואלכסנדר פן, כפי שמתואר בספר. נעבור בשכונת אחוזת בית, רחובות אחד העם, שדרות רוטשילד, הרצל, יהודה הלוי, תוך הסבר על מבנים חשובים בשכונה ותיאור האירועים המופיעים בספר וקשורים לאותם מקומות.

 

הקולנוע הראשון בתל אביב, גשר שלוש ומסילת הברזל הראשונה בארץ, מקומה של הבולשת הבריטית (רחוב אילת 19 כיום) וסיום ברחוב מזרחי מספר 8 (כיום רחוב שטרן שבשכונת פלורנטין) וסיפור ההתנקשות בחייו של אברהם יאיר שטרן על ידי הבריטים.

 

  • הסיור יתקיים  ב-12.5, 26.5 בשעה 10:00. נפגשים בכניסה למגדל שלום (כלבו שלום). הסיור ב-12.5 כולל מפגש עם הסופר רם אורן.


הקולנוע הראשון בתל אביב. ראינוע עדן (צילום: יפה רזיאל)

 

בעקבות יוסי בנאי ומשפחתו בירושלים

משפחת בנאי ידועה כמשפחה ירושלמית גאה. בשיריו של יוסי בנאי ז"ל, נשקפת העיר בכל הדרה, ריחותיה וצבעיה הייחודיים. הסיור שיוקדש לבנאי סובב כולו סביב זיכרונות מרחובות העיר וגעגועים לאמן הגדול שהכיר את העיר כאת כף ידו.

 

הסיור משובץ בקטעי קריאה ושירים, ועובר במסלול הילדות של יוסי בנאי ממרכז העיר לביתו בשוק מחנה יהודה, דרך אתרים המוכרים משיריו ומספריו: בית ספר אליאנס, בית הדפוס בו עבד, בתי הקולנוע שאהב ועוד.

 

  • הסיור יתקיים ב-25.5 בין השעות 13:00-10:00. יציאה מרחוב הלל פינת רחוב ביאנקיני, רחבת המוזיאון ליהדות איטליה.

 

  • פרטים על הסיורים ורישום מוקדם באתר האינטרנט . הרשמה באמצעות מוקד טלפוני: 073-2266672.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לקרוא ולטייל. פסל אלכסנדר זייד
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים