שתף קטע נבחר

נוער בסיכון? הצחקתם אותם

ילדי בית אלעזרקי אינם זקוקים לרחמים, מי שגדלו באחת הפנימיות המובילות לילדים ונוער בסיכון בארץ בחרו להתנדב השנה במסגרת מד"א. "קיבלנו הרבה, ועכשיו אנחנו מחזירים"

כשאלימלך בן ה-18, תלמיד כיתה יב' על סף גיוס לצה"ל, מגיע לתחנת מד"א בעיר נתניה הוא לא מהסס לשניה, למרות שהוא עדיין מוגדר מתנדב 'טרי' אחרי קורס הכשרה, הוא מזנק לכל קריאה יחד עם החונך המקצועי שלו. בחודשים האחרונים הספיק לפנות יולדת במהלך לידה לבית החולים, לסייע לפצועים וגם 'רק' להעביר חולים לחדר המיון. כשהוא לבוש במדים של איש צוות מד"א איש מהחולים הנזקקים לעזרתו לא יכול לנחש שביתו של אלימלך מזה שמונה שנים הוא פנימיה לנוער בסיכון, אחת המוכרות בארץ, "אמונה בית אלעזרקי" בנתניה.

 

250 ילדים בגילאי 0-18 מתגוררים בפנימית בית הילדים על שם אלעזרקי, פנימיה לנוער בסיכון, או "משפחה אחת גדולה", כפי שמגדירה קרינה, תלמידת כיתה יב' שבית אלעזרקי הוא גם ביתה בשמונה השנים האחרונות.

 

קרש קפיצה לחיים

בית הילד על שם אלעזרקי רחוק שנות אור מהסטיגמה המודבקת לילדים בסיכון. זוהי הפעם הראשונה שפנימיית ילדים הפועלת בתחום שיקום וקידום ילדים בסיכון בישראל, זוכה בתו תקן בינלאומי ISO9001 שהוא תקן איכות ניהולי. אולי בגלל הצוות במקום, המנהל ורעייתו המסורים, או קבוצת הארגונים העצומה התומכת ברעיון אבל הילדים של בית אלעזרקי שראו כבר כמעט הכל בחיים, מצליחים לשנות את הדעות המקובלות לגבי ילדים בסיכון. ההצלחות בבתי הספר, נתוני הגיוס לצבא ולשירות הלאומי של הבוגרים וההצטיינות בתחומים חוץ אקדמיים, כל אלו הופכים את המקום לקרש קפיצה לחיים לאלו שלא פונקו במהלך חייהם.


"אנחנו גאים בהתנדבות ומקווים שזו רק ההתחלה'. צילום: תמר דרסלר'

 

'לא פונקו' הוא מינוח מקל במקצת, הילדים בבית אלעזרקי נמצאים בקצה אחד של הספקטרום המגדיר נוער וילדים בסיכון בישראל, כולם הוצאו מבתיהם על ידי רשויות הרווחה, וכאן זכו למשפחה אלטרנטיבית ועכשיו הם מתנדבים בקהילה כחלק מהתפיסה הכוללת במקום המעודדת את הילדים ובני הנוער לתרום לחברה.

 

קרינה, אלימלך וטום הם רק שלושה מבין 12 מסיימי קורס החובשים של מגן דוד אדום, יוזמה יחודית לשילוב נוער בסיכון במערך ההתנדבות של מד"א. למעלה מ-6,000 בני נוער בגילאי 15-18 מתנדבים במד"א,

מבצעים החייאות, מצילים חיים ולוקחים חלק פעיל בפעילות השוטפת, רובם ממשיכים את ההתנדבות גם במסגרות צבאיות ולאחר שירותם הצבאי חוזרים לארגון. ההתנדבות, אומרים בארגון, מאפשרת לשלב בני נוער מכל המגזרים יחד באופן שווה.

 

''הבחירה בבית אלעזרקי הגיעה אחרי בחינה מעמיקה של מספר פרוייקטים לנוער בסיכון בארץ, לא קל להחליט על שילוב נוער המוגדר נוער בסיכון במערך התנדבות רגיש המצריך ידע מקצועי ואחריות רבה אבל כשהגענו לבית אלעזרקי הבנו מיד שזה המקום בו אנחנו רוצים ויכולים לפעול, ואחרי חבלי לידה הצלחנו ליצור קבוצה איכותית של מתנדבים.

 

אנחנו מקווים שחניכים מהפנימיה ימשיכו להגיע אלינו, ההחלטה לשלב בני נוער בסיכון היא חלק מהפעילות של מגן דוד אדום למען החברה והקהילה'', אומרים במד"א ומרגע שלקחו על עצמם את האתגר ברור היה שמדובר בפרוייקט ארוך טווח ''כבר עכשיו אנחנו חושבים על ייזום קורסים נוספים בשנים הבאות ושילוב הבוגרים בתחנה המקומית''.

 

גם המתנדבים הטריים נהנו ''הקורס הוא יוזמה מעולה, לא קל בהתחלה אבל המדריך שלנו, צביקה, מצויין. הוא לא ויתר לנו לרגע, אנחנו גאים בהתנדבות ומקווים שזו רק ההתחלה'', הם מספרים.

 

משפחה אלטרנטיבית

''היום בו אדע שנכשלתי יהיה היום בו אחד מילדיהם של הילדים שעברו אצלי יגיע לפנימיה'', במשפט הזה שעיקרו שבירת המעגל של דור שני ושלישי למצוקה מקפל יהודה כהן, מנהל בית אלעזרקי מזה 18 שנים, את מדיניות הניהול שלו.

 

''בבית הילדים אנחנו מאמינים בכל ילדה וילד'' נכתב באתר הבית, והמוטו הזה מניע צוות עצום של עובדים, מדריכים, בני שירות לאומי ומתנדבים. ''כל ילד שכף רגלו דרכה על סף ביתנו הוא ילדנו לכל דבר וכזה הוא יישאר תמיד. משפחת בית אלעזרקי גאה להיות אבא ואמא לילדים רבים, חלקם כבר בוגרים עצמאיים, ששברו את מעגל המצוקה והשתלבו בהצלחה בחברה הישראלית''.

 

ברוח הדברים, לטקס הסיום של הקורס שחל לפני כארבעה חודשים בנתניה הגיע קהל

לא שגרתי, לא רק המסיימים הטריים הגיעו - המשפחה המורחבת כולה חגגה יחד עם אנשי הצוות, המתנדבים וכמה מבכירי מד"א שהגיעו לברך. ההתרגשות היתה עצומה וגם מדריכים ותיקים בארגון התקשו להסתיר את הגאוה בבוגרים הטריים.

 

''הרעיון הוא להחזיר לקהילה קצת ממה שקיבלנו'' אומרת קרינה, ''קיבלנו המון ואנחנו רוצים לתת חזרה, מעבר לזה - אין לנו שום בעיה עם שם התואר 'בסיכון' , מי שלא מכיר אותנו ולא יודע מי אנחנו מוזמן להכיר, אני חושבת שככל שנתנדב יותר המסגרות בהן אנו מתנדבים רק תרווחנה, אנחנו איכותיים ושוברים כל סטיגמה לגבי 'נוער בסיכון', שווה לנסות אותנו''.

 

במד"א החליטו להרים את הכפפה ולהמשיך לבחון אפשרויות לשילוב נוער בסיכון במסגרות ההתנדבות בארגון, ארגונים ועמותות המטפלים בנוער בסיכון מוזמנים לפנות למערכת ההדרכה במד"א.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תמר דרסלר
המתנדבים עם האחראי מטעם מד"א ותעודות ההתנדבות
צילום: תמר דרסלר
צילום: תמר דרסלר
עם יהודה כהן, מנהל הפנימיה
צילום: תמר דרסלר
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים