שתף קטע נבחר

רוצים לחדש את הבניין? לא חייבים תמ"א 38

התיקון ה-3 לתמ"א 38 אמור לקבל את אישור הממשלה בקרוב, אך נראה שהיא רצופה לא מעט מכשולים. אז מה האלטרנטיבה? שיפוץ הבניין באופן עצמאי הוא עסק משתלם למדי בעיקר משום שהעיריות והאגודה לתרבות הדיור מספקות הלוואות ומענקים

התוכנית הלאומית לחיזוק מבנים (תמ"א 38 ) עדיין לא ממריאה, למרות התמריצים והתיקונים שעברה . מצד שני, הרצון להתגורר בבניין משופץ ונוצץ עדיין קיימת.

 

עוד על תמ"א 38 בערוץ הנדל"ן :

 

עיקר השינויים בתמ"א לאורך השנים נלחמו באי-הכדאיות הכלכלית שלה, והפכו אותה ליותר אטרקטיבית. השינוי האחרון, אותו צפויה הממשלה לאשר בקרוב, קבע כי בניין שישופץ במסגרת התמ"א יזכה לתוספת של 2.5 קומות. שינוי זה הרחיב את היריעה של הכדאיות הכלכלית, אך עדיין יש ביקורת רבה על מידת האטרקטיביות של התוכנית באזורי הפריפריה. ביקורת נוספת מבקשת להקטין את גילו של הבניין שעליו תוכל התמ"א לפעול.

 

מתברר שיש פתרונות אחרים. "בעקרון, תמיד עדיף ללכת לפתרון השלם של התמ"א - אולם יש מקרים שבהם כדאי לשקול שיפוץ במקום", אומר ל-ynet עו"ד זיו כספי, שותף במשרד עוה"ד גינדי-כספי המתמחה בנדל"ן. לדבריו, התמ"א רלבנטית רק לבניינים שנבנו לפני שנת 1980, עניין המוציא מחוץ לתחום באופן אוטומטי בניינים רבים. כספי מוסיף כי  לא פעם יש קושי מנטלי לחלק מהדיירים עם בנייה רחבת היקף. דבר זה אופייני, לדבריו, בעיקר באוכלוסייה המבוגרת.

 

מכשול נוסף שמציבה תמ"א 38 הוא יצירת מקומות חניה לדירות החדשות שנבנות. הדבר לא תמיד אפשרי, ויש רשויות שלא מאפשרות פתרון חלופי דוגמת תשלום "קרן חניה" (תשלום עבור יצירת מקום חניה עתידי בחניון הקרוב יחסית למבנה). בנוסף, קיימות מגבלות בדבר אי קיום חריגות בנייה כחלק מהתנאים לכניסה לתוכנית.

 

משפצים? מבול של הלוואות ומענקים

בוואקום של חסרונות התמ"א נכנסו רשויות מקומיות רבות, שבדרך כלל נמצאות באיזון כלכלי, וכן האגודה לתרבות הדיור - והפכו את שיפוץ הבניין לאלטרנטיבה. אמנם הדייר צריך להוציא כסף מכיסו - אך הרשויות דואגות להקל עליו משמעותית.

 

בראשון לציון, לדוגמא, מעמידה העירייה הלוואה של 30 אלף שקל לטובת כל דייר שייצא לפרויקט שיפוץ הבניין בו הוא גר. ההלוואה ניתנת ללא ריבית והצמדה לתקופה של 10 שנים. לפני שנתיים עמדה ההלוואה בראשון לציון על 7,000 שקל לדייר בלבד.

 

גם ברמת השרון מעמידה העירייה הלוואה למי שישדרג את חזית הבניין. שם קידם ראש העיר, איציק רוכברגר, את פרויקט "פנים חדשות" שתקצובו עומד על חמישה מיליון שקל, ואף מעניק הלוואה של עד 18 אלף שקל למשך שנתיים ללא ריבית והצמדה.

 

בפתח תקווה מעניקה העירייה 15 אלף שקל למשפצי הבניינים, גם כן ללא ריבית והצמדה. בנוסף, דיווחה העירייה כי לאוכלוסיות עם תנאים סוציו-אקונומיים נמוכים מטפסת ההלוואה ב-5,000 שקל נוספים.

 

עוד חודש המענקים יגדלו

בנוסף להלוואות המימון של הרשויות, מעניקה האגודה לתרבות הדיור מענק של ממש למשפצים. לדברי גדי גופר, מהנדס ראשי באגודה, ישנם שני סוגי מענקים. הראשון הוא לטובת אלו המעוניינים לחזק את המבנה, כלומר לבנות ממ"ד. במקרה זה האגודה, יחד עם משרד השיכון, מספקים מענק בגובה 3,000-5,000 שקל ליחידה, לפי מידת הייתכנות של רעידת אדמה ביישוב.

 

במצב כיום, המענק ניתן גם למי שבונה ממ"ד באמצעות התמ"א. בעוד כחודש, לדברי גופר, צפוי שינוי שיגדיל מענק זה בגובה 50%-100% לטובת אלו שיקימו ממ"ד שלא במסגרת תמ"א 38.

 

בנוסף, מעניקה האגודה מענק בגובה 1,500-2,500 שקל לדייר על שיפוץ החזית, כאשר העדיפות היא לטובת דירות הקרובות יחסית לים. כמו כן, ישנה גם עזרה נוספת למקבלי קצבאות סעד מהביטוח הלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תוכנית תמ"א ברמת גן. חייבים?
עו"ד זיו כספי
צילום: יניב גולן
מומלצים