שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

"אל תצעקי, שולחים ניידת". לילה במוקד 100

בין ים הפניות על רעש של בני נוער, לפתע מגיע דיווח על גבר נעדר שאולי התאבד. לאן פונים קודם? עם 6,000 שיחות בלילה במשטרה יודעים שהקיץ יהיה חם ואלים, ומנסים להדוף ביקורת: "בגלל השוטרת ששיקרה בב"ש מכתימים את כולם"

יום רביעי, ערב ל"ג בעומר, 22:34 בלילה. במוקד 100 הארצי של המשטרה מצלצל הטלפון. מעברו השני של הקו נשמעות צרחות. המוקדנית מנסה להרגיע את האזרח שנמצא מעבר לקו ומקלידה את פרטי הפנייה: "בני נוער מרעישים, נראה כי יש הרבה אלכוהול ומוזיקה חזקה מאוד. שניים נראים אלימים והחלו בקטטה". לכאורה, עוד פנייה שבשגרה. אלא שאחרי האירועים האלימים האחרונים, במיוחד רצח גדי ויכמן, שביקש מצעירים בבאר שבע להפסיק להרעיש, במשטרה אולי התחדדו כמה חושים.

 

האלימות ברחובות - דיווחים רק מיממה אחת:

 

קשה להאמין שהשוטרים במוקד לא חושבים על התחקיר מבאר שבע, שהתפרסם באותו יום וגילה ששוטרת סיור ופקח עירייה שיקרו וכלל לא הגיעו לבדוק את הדיווח על רעש. הפנייה מטופלת במהירות רבה. המוקדנית מעבירה את השיחה לעמדת השיגור, ממנה מוציאים את הניידות לשטח: "שלחנו עכשיו ניידת למקום ועוד כמה דקות נוכל לדעת מה קורה שם". חולפות 12 דקות, מגיעה הניידת ואיתה הדיווח מהשוטרים שמוסרים כי נאלצו לשפוך בקבוקי אלכוהול ופיזרו את התקהלות הצעירים.

 

כאן לא נושמים לרווחה, עוד משמרת מתחילה (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
כאן לא נושמים לרווחה, עוד משמרת מתחילה(צילום: עופר עמרם)

 

תוך כדי הטיפול באירוע, ממשיכות לזרום עשרות שיחות למוקד, שלרגעים מזכיר חמ"ל צבאי בשעת מלחמה. מלחמה שלא נגמרת. מרבית הפניות המגיעות למוקד נשמעות דומות - שוב אלימות בין בני נוער, עוד תלונות על רעש בשעות מאוחרות.

 במקביל, מוקדן אחר מדווח על היעלמות של גבר כבן 40, חשש להתאבדות. כעת יש דילמה במחוז. המשטרה רוצה להעלות מסוק חיפוש לאוויר, אך חל איסור מוחלט בשל תנאי מזג האוויר. עשן המדורות, כנראה.

 

מפקד מרכז השליטה המחוזי, רב-פקד אברהם מבורך, מבטיח "להציק לגורמים הרלוונטיים אם לא תהיה ברירה. נעיר את מי שצריך ולא נירגע עד שלא נמצא אותו". מצד אחר של החדר נשמעות צעקות של מוקדנית שמנסה להרגיע את האשה שעל הקו: "גברתי, אני צריכה שתדברי ברור ותספרי לי מה את רואה בדיוק. אני לא מבינה כשאת צועקת עליי... אין בעיה, שולחים אלייך ניידת עכשיו". שוב מדובר בהתפרעות של בני נוער מתחת לבית.

 

מתרגלים את עצמנו לדעת

ערב ל"ג בעומר נחשב לאחד הערבים העמוסים ביותר במוקדי 100 ובמשטרה כולה. "בשנת 2011 נרשמו כ-5,000 שיחות למוקד ביממה רק במחוז מרכז", מספר רפ"ק מבורך. "בערב כזה כמות השיחות כפולה מהרגיל, רק במשמרת הלילה אנו מצפים לכמות כזו של פניות, ולכן גם הכפלנו את צוות המוקדנים".

 

"לחלק מהאירועים מגיעים מאוחר, יש סדרי עדיפויות" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
"לחלק מהאירועים מגיעים מאוחר, יש סדרי עדיפויות"(צילום: עופר עמרם)

 

מרכז השליטה שעליו מפקד אברהם מורכב משלושה חלקים: מוקדנים המקבלים את הדיווחים והפניות מהאזרחים, עמדות שיגור שמהן יוצרים קשר עם השוטרים והניידות בשטח ומרכז דיווח מבצעים שאליו מגיעים המקרים הדחופים ביותר.

 "לא תמיד ניתן להגיע לכל האירועים באותו האופן", מסביר ניצב-משנה אלון אסור, קצין האג"ם של המחוז. "אנחנו צריכים לתעדף אותם ולכן לחלק מהאירועים אנחנו מגיעים מאוחר בגלל סדרי עדיפות שונים, למרות שהרצון שלנו הוא להגיע לכולם במהירות".

 

כששואלים על המקרה בבאר שבע והאפשרות למנוע את הרצח, נצ"מ אסור מזכיר ש"לפעמים יש פער בין מה שמתקבל במוקד 100 לשרשור ולבסוף למה שמתקבל אצל השוטר בניידת, אבל אנחנו מנסים לצמצם כל הזמן את הפער הזה. עושים פה כל הזמן תרגילים לעצמנו, מקליטים את השיחות תמיד כדי להשתפר ולהפיק לקחים, מתרגלים את עצמנו לדעת - וזה מה שנכון לדעתי".

 

שוטרים בזירת רצח גדי ויכמן בבאר שבע. "זה לא הרמטי" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
שוטרים בזירת רצח גדי ויכמן בבאר שבע. "זה לא הרמטי"(צילום: הרצל יוסף)

 

נצ"מ אסור ורפ"ק אברהם משתדלים שלא להגיב ישירות לנושא השקר המקומם של השוטרת. עם זאת, אברהם יודע שזה אירוע מכונן שצריך ללמוד ממנו ומדבר על הפקת לקחים. "אין הרמטיות בארגון הזה, אנחנו בני אדם ועושים טעויות. אנחנו מאמינים לשוטרים שלנו, אנחנו חייבים לצאת מנקודת הנחה שכל שוטר דובר אמת. לא כל אדם יכול להפוך לשוטר, הם לא סתם עוברים מבחנים קשים והכשרות ולכן כשהם מגיעים למשטרה אנחנו סומכים עליהם".

 

מ-28 אלף איש, ברור שיהיה שקרן אחד

עם או בלי קשר, בקיץ הקרוב מתכוונים במחוז להקים כוח משימה מיוחד בכל תחנה, כדי שבלילות יהיה כוח שמורכב מכוחות שיטור של ניידות עם קצין ושוטר בכל ניידת, ביחד עם הרשות המקומית ומתנדבים. "זה יהיה כוח מיוחד שמטפל רק באיכות חיים, כדי לתת מענה לכמות האירועים הגדולה".

 

מתנדב לצד מוקדן. כמו חמ"ל במלחמה בלתי פוסקת (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
מתנדב לצד מוקדן. כמו חמ"ל במלחמה בלתי פוסקת(צילום: עופר עמרם)

 

מקרי האלימות לאחרונה מדירים שינה בקרב כחולי המדים. גורם בכיר במשטרה אמר שה"עליהום" כהגדרתו אינו מוצדק. "לא אנחנו רצחנו", הוא אומר בכעס. "אבל פונים אלינו בצורה שנותנת לנו את ההרגשה הזו. מתוך ארגון של 28 אלף איש, ברור שיש אחד שקרן. טבעי שמתוך ארגון כזה גדול, כשכל מוקדן מקבל עשרות אלפי שיחות במשמרת, תהיה טעות. אנחנו בני אדם. למה להפיל טעות אחת של שוטרת ששיקרה על הארגון כולו?".

 

"אנחנו מאמינים לשוטרים בשטח, אבל בגלל בנאדם אחד, מקרה אחד או כמה בודדים, כל האמינות שלנו נופלת. אנחנו יכולים גם לבוא ולהגיד שאין מספיק שוטרים, אבל אז יקפצו על המציאה כל השודדים והפושעים - אז אסור לומר זאת.

 אבל אין ספק שזו מדינה שכוח השיטור שלה מאוד קטן יחסית למספר האזרחים והמקרים, מה גם שזו המשטרה היחידה שצריכה להתעסק גם בטרור".

 

בחזרה למוקד 100. 7:30 בבוקר שלמחרת. משמרת הלילה העמוסה הסתיימה. במוקד נרשמו 6,000 שיחות, כמות גדולה מהרגיל ומהמצופה לאותו ערב. "זה ל"ג בעומר וזה כנראה מה שמצפה לנו בקרוב בעונת הקיץ", מסכם רפ"ק אברהם. לשמחתם של השוטרים במחוז לא נרשמו אירועים חריגים. אנחת רווחה לא תשמעו כאן, כי משמרת חדשה מתחילה ואף אחד אינו יודע כיצד היא תסתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
מפקד מרכז השליטה המחוזי, רפ"ק אברהם מבורך
צילום: עופר עמרם
"שלחנו ניידת, עוד כמה דקות נדע מה קורה שם"
צילום: עופר עמרם
מומלצים