שתף קטע נבחר

השופט ריבלין פרש: "השכיל לקרב הצדק למשפט"

בכירי מערכת המשפט, בהם שר המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה, השתתפו בטקס הפרישה של המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין. נאמן הודה לו: "אני לא אפרט את כל הפסיקה כי אז נצטרך לשבת פה במאסר עולם"

המשנה לנשיא בית המשפט העליון, אליעזר ריבלין, פרש היום (ב') לאחר 12 שנות כהונה בעליון ו-36 שנות כהונה כשופט. בתחילת הטקס שנערך הוא קרא בפעם האחרונה פסק דין של בית המשפט, העוסק בהולדה בעוולה. ynet העביר את הטקס בשידור חי.

 

עוד בחדשות ynet:

 

"אני מסכם 36 שנות שיפוט", אמר השופט ריבלין במילות הפרידה שלו והזכיר את השופט אליעזר גולדברג. "הלכנו באותו מסלול - בעצם לא באותו מסלול, הוא כיהן גם כמבקר המדינה", הוסיף ריבלין ברגע של הומור עצמי על רקע אי בחירתו למבקר המדינה לפני מספר שבועות.

 

נשיקת פרידה. גרוניס וריבלין, היום בעליון (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
נשיקת פרידה. גרוניס וריבלין, היום בעליון(צילום: דודי ועקנין)
 

ריבלין התייחס לפסק הדין האחרון של הולדה בעוולה, ואמר כי "היום, קבענו גם כי אין מקום לאמירה 'טוב מותי מחיי', אפילו אם מדובר בחיים מלאי קושי וייסורים. לחיים תמיד יש ערך. אדם בצלם אלוהים נולד ומשנולד יש להגן על קדושת חייו ועל כבודו".

 

הוא הודה לנשיא לשעבר, השופט אהרן ברק, "אימץ אותי בבית המשפט העליון לו אני חייב את היפות בשנותיי", לנשיאה לשעבר, דורית ביניש, "משפטנית מן הדרגה הראשונה, שופטת אמיצה, מופת לעקרונות וערכים", ולנשיא המכהן, השופט אשר גרוניס, "מי שכבר הוכיח עצמו כקברניט איתן המנווט בתבונה רבה את ספינת בית המשפט".

  

נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס נפרד מהשופט ריבלין, הוותיק ביותר בבית המשפט העליון, ושיבח את "תרומתו המשמעותית" בשנות כהונתו כשופט. "דומה כי לא היה ענף משפטי בו לא עסק השופט ריבלין. בשנות כהונתו היה קולו של השופט ריבלין קול ייחודי במשפט הישראלי - חד, בהיר, נוקב לפרקים אך מלא חמלה".

  

"פרקים מפוארים בהלכה המשפטית"

היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, אמר במילות הפרידה שלו בטקס כי "זה רגע מיוחד. נפרדים אנו משופט שלום, שופט בית המשפט המחוזי, שופט בית המשפט העליון, שהשכיל לקרב את הצדק למשפט ככל ששופט יכול לקרבם".

 

גרוניס וריבלין. "פרקים מפוארים בהלכה המשפטית" (צילום: דודי ועקנין) (צילום: דודי ועקנין)
גרוניס וריבלין. "פרקים מפוארים בהלכה המשפטית"(צילום: דודי ועקנין)

 

לדבריו, "לא נגזים כהוא זה אם נאמר שהמשנה לנשיא ריבלין הוציא תחת ידיו פרקים מפוארים בהלכה המשפטית, המשקםים את רוח הצדק והמוסר של החברה הישראלית". וינשטיין פירט פסקי דין בולטים של השופט ריבלין, ואמר "מצאתי עצמי מסכים עמו לעתים קרובות אך פעם אחת הזדהיתי עמו, ואני אומר זאת בענווה רבה, כאילו ממש כתבתי אותו אני. וכך כתב בסוגיית פיטום אווזים: 'המחיר הוא גריעה מכבודו של האדם עצמו'. בעיניי מבטאים דברים אלו תפישה הומנית בסוגיה הכאובה והלא מטופלת דיה של צער בעלי חיים".

 

קודם לכן שיבח שר המשפטים יעקב נאמן את השופט ריבלין על פסיקותיו בתחום דיני הנזיקין. "אני לא אפרט את כל הפסיקה כי אז רבותיי נצטרך לשבת פה במאסר עולם, אבל מה שיש להדגיש זה הצניעות של כבוד השופט ריבלין, השקט שהוא השרה בדיונים וההרגשה שהוא נתן למתדיינים בשני הצדדים שהם יכולים להביע את דעתם". הוא הדגיש את השפעתו של ריבלין גם על הפסיקה בבית המשפט העליון, והודה לו בשם מערכת המשפט "על התרומה שלך בצניעות, ביושר, בענווה ובהתמדה". 

 

את חותמו הותיר ריבלין באמצעות פסיקותיו בתחום דיני הנזיקין וחופש הביטוי, שכמה מהן עוררו פולמוס ומחלוקת. אחת מהחלטותיו המשמעותיות הייתה בפסק הדין שבו קיבל העליון את ערעורה של העיתונאית אילנה דיין בתביעת לשון הרע שהגיש נגדה סרן ר'. 

 

לאחר פרישתה של הנשיאה הקודמת, דורית ביניש, אמור היה ריבלין להתמנות לתפקיד למשך שלושה חודשים, על פי שיטת הסניוריטי, אולם הוא הודיע שהוא מוותר על כך בשל התקופה הקצרה.  

 

בעבר כיהן ריבלין כיו"ר ועדת הבחירות המרכזית, ולפני כשבועיים התמודד ריבלין על תפקיד מבקר המדינה מול נשיא לשכת המבקרים הפנימיים, שלמה קלדרון, ומול שופט בית משפט המחוזי בירושלים, השופט יוסף שפירא, שנבחר לבסוף לתפקיד לאחר שלושה סיבובי הצבעה בכנסת.

 

את השידור החי מבית המשפט העליון צילם אבי פרץ, הפקה: מגלי סקידלסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פורש אחרי 36 שנים. השופט ריבלין, היום
צילום: דודי ועקנין
קול ייחודי. נשיא העליון אשר גרוניס
צילום: אבי פרץ
צילום: גיל יוחנן
12 שנים על כס העליון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים