שתף קטע נבחר

ביה"כ העתיק בחמת טבריה נותץ ורוסס בגרפיטי

רצפת הפסיפס היפהפיה והנדירה של ביה"כ בחמת טבריה, נמצאה הבוקר מנופצת ומרוססת בכתובות נאצה. רשות העתיקות: "חרדים מגיעים לחפירות, מפגינים, ומפריעים לעבודה"

שוב ונדליזם באתר תיירות: פסיפס בית הכנסת בגן הלאומי חמת טבריה נמצא הבוקר (ג') במצב מחריד, לאחר שעבר השחתה בידי אלמונים.

 

היום בבוקר הגיעו עובדי הגן הלאומי חמת טבריה לאתר והזדעזעו למצוא במקום ונדליזם רב שנגרם במהלך הלילה. העבריינים פגעו בכתובות פסיפס עתיקות שנמצאות במתחם בית הכנסת העתיק בגן הלאומי, וזאת על ידי ריסוס כתובות נאצה וניתוץ. בשעה זאת נמצאת משטרה באתר ונפתחה חקירה.

 

עוד בערוץ התיירות:

 


גרפיטי על פסיפס ביה"כ בחמת טבריה, היום (צילום: באדיבות רט"ג)

 

פסיפס בית כנסת העתיק ביותר בארץ

בית הכנסת של חמת טבריה נודע בשל הפסיפס המרהיב שלו, שהוא גם העתיק ביותר מבין בתי הכנסת הביזנטיים בארץ. הפסיפס הצבעוני כולל עיטורים מהמאה ה-4 לספירה ובהם גלגל מזלות החודש, דמות הליוס - אל השמש - מנורות בית המקדש ועיטור ארון קודש ביניהן ושאר עיטורים האופייניים לפסיפס בתי כנסת גליליים מאותה התקופה.

 

העיר חמת היא מתקופת בית המקדש השני, והוקמה בסמוך למעיינות התרמו-מינרלים החמים שהנובעים עקב מיקומה על בקע ים המלח. במעיינות נהגו לרחוץ רבים וטובים, ביניהם רבנים חשובים מתקופת המשנה והתלמוד.

 

בסמוך לאתר בית הכנסת נמצא קברו של התנא רבי מאיר בעל הנס, המהווה מוקד עלייה לרגל עבור יהודי הסביבה והארץ.

 

רבי מאיר בעל הנס היה תלמידו של רבי עקיבא ואחד מאותם חמשת רבנים שהוסמכו בתקופת השלטון הרומי, שאסר את המשך סמיכת הרבנים. יהודים רבים נוהגין לעלות לקברו של רבי מאיר, שלו מיוחסים מעשי נסים ונפלאות, להשתטח על קברו ולתת צדקה.

 

מעבר להשחתה הנבזית, נמצאו באתר כתובות נגד שוקה דורפמן, מנכ"ל רשות העתיקות, וכתובות כנגד חפירות ארכיולוגיות על קברי צדיקים, לטענתם של המשחיתים כנראה.

 

מרשות הטבע והגנים נמסר: "זהו גל של השחתה באתרים בישראל, ולראשונה מדובר באתר סגור. הכיוון במקרה הזה הוא כיוון של מעין מעשה נקם של חפירות ארכאולוגיות שפוגעות בקברי יהודים. הם פשוט פרצו לאתר שלא סגור הרמטית אבל יש לו גדר. זה גן לאומי והחלק של הפסיפסים בבית הכנסת פתוח, והוא זה שנפגע קשה".


ארון קודש בין 2 מנורות. הפסיפס שהוחרב בחמת טבריה


כך הוא נראה לפני (צילום: צביקה צוק)

 

רשות העתיקות: "נכסי המורשת נמצאים תחת מתקפה"

דינה אבשלום גורני, ארכיאולוגית מחוז גליל מזרחי וגולן ברשות העתיקות, אמרה ל-ynet "זה פשוט כואב הלב, יש פה פגיעה בבית הכנסת שנחפר בשנות ה-60 והפגיעה היא פשוט בכדי להרוס ולפגוע. הנזק בלתי הפיך, וזה לא יהיה אותו דבר.

 

"כל ילדי טבריה באים לפה ללמוד ויש פה הדרכות מכל הארץ, ובכמה דקות עבודה הרסו היסטוריה של שנים. אי אפשר להגן על כל אתר, ואם מישהו רוצה לפגוע הוא יפגע גם אם יש מצלמה או שומר.

 

"מדובר בהרס איום של אחד מבתי הכנסת המפוארים שנחשפו בארץ, ומהחשובים מבחינה מחקרית. זו פגיעה בלתי הפיכה באתר, וזלזול איום בציבור הרחב, שספק אם יוכל לשוב ולהתרשם מבית הכנסת כפי שהיה. רצפת הפסיפס עמדה כאן 1,600 שנים, עד שבא ונדליסט והרס כל כך הרבה שנות הסטוריה.

 

הארכיאולוגיה בישראל ונכסי המורשת של כולנו נמצאים תחת מתקפה מתמשכת ומדאיגה מאוד. לפני חודשיים חירבו כמעט לחלוטין פסיפס מרשים בחורבת חנות. באתרים שבהם נעשה ההרס, מרוססות לרוב כתובות גרפיטי הקושרות בין החפירה ארכיאולוגית לחילול קברים. חרדים מגיעים לחפירות, מפגינים, ומפריעים לעבודה".


כתובות גרפיטי על שמות ביוונית בבית הכנסת

  

מי ישים סוף לוונדליסטים?

רק בשבוע שעבר נתבשרנו על ונדליזם נוסף שנעשה בתל יבנה, ובו רוסס בכתובת גרפיטי כבשן מהעתיקים בעולם המתוארך למאה ה-6 לספירה, ששימש להכנת כלים מקרמיקה. על הכבשן נכתב: "מה חשוב יותר - הכבשן או כבוד המת?", והמעשה הנפשע יוחס לחרדים.

 

שאול גולדשטיין, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "אנו רואים את האירוע בחמת טבריה בחומרה רבה ונפעל למצות את הדין עם העבריינים. מדובר בנכסי תרבות ומורשת בני מאות שנים.

 

"רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות מופקדות על השמירה על נכסי העבר היקרים של מדינת ישראל ונפעל במשותף לשיקום מלא של הנזק שנגרם למוצגים ולבית הכנסת העתיק באתר. מדובר בנזק של מיליוני שקלים אך מיד לאחר הערכה מדויקת שנבצע נתחיל במלאכת השיקום הארוכה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
גרפיטי על פסיפס בית הכנסת
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
ניתוץ חלק מהפסיפס בחמת טבריה
צילום: באדיבות רשות הטבע והגנים
צילום: ד"ר צביקה צוק ואיתמר גרינברג
פסיפס ביה"כ בחמת טבריה, לפני שחובל
צילום: ד"ר צביקה צוק ואיתמר גרינברג
צילום: מוטי דולב
אבני הפסיפס הקטנות באתר שניזוק
צילום: מוטי דולב
מומלצים