שתף קטע נבחר

תחרות שחמט בחולון: חולמים להיות הגלפנד הבא

"החלום שלי הוא להיות רב אמן בשחמט, אבל הרמות הגבוהות מאוד מלחיצות", סיפר משתתף בתחרות השחמט. חבריו הבטיחו "להחזיק אצבעות לגלפנד". השופט הסביר: המשחק מכין את התלמידים גם לחיים, הוא מלמד לתת כבוד ליריב

בשעה שבוריס גלפנד שובר את הראש באליפות העולם בשחמט במוסקבה, הוא מעורר השראה בקרב מעריצים וממשיכי דרך בפוטנציה - בחולון. בצהריים (יום ד') נפתחה באולם גולדה בעיר אליפות ישראל בשחמט לבתי הספר. השופט אבי דורנר נתן את האות, ו-30 זוגות תלמידים החלו מתחרים זה בזה. כולם רוצים את הגביע הנכסף, ועל הכף מוטלת הגאווה האישית אבל גם - ובעיקר - היוקרה של בית הספר.

 

הכלים הלבנים מתחילים והשחורים מייד מגיבים בטקטיקת הגנה. המחשבה זריזה והאצבעות המיומנות מניעות את הכלים במהירות. כל שנייה חשובה. בצדו של הלוח הותקן שעון עצר ולכל מתחרה הוקצו 20 דקות בלבד. סתיו ברנר (14) מתיכון "שבח מופת" בתל אביב נראה בטוח בעצמו ומהלכיו מהירים וחדים, כאילו הכיר את צעדיו של היריב מראש.

 

שוברים את הראש. תחרות השח בחולון (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שוברים את הראש. תחרות השח בחולון(צילום: ירון ברנר)
 

ברנר החל לשחק שחמט כבר בגיל 6. אביו לימד אותו את חוקי המשחק בתחילה, ובהמשך ישב מול המחשב ועד היום הוא מתאמן שעתיים ביום לפחות. "אני מקווה מאוד שננצח בגמר ונזכה בגביע", אמר בחיוך. "אין ספק שהתחרות קשה אבל יש לנו נבחרת חזקה ואנחנו רוצים לנצח".

 

מעבר לתחרות הבית ספרית, השחקנים עוקבים מקרוב גם אחר ביצועיו של בוריס גלפנד, בתקווה לאליפות עולם כחול לבן. "התחרות במוסקבה מרתקת, ואנחנו צופים בכל המשחקים ומנתחים את המהלכים של שני המתמודדים", הוסיף. "החלום שלי הוא להיות רב-אמן בשחמט אבל הרמות הגבוהות מאוד מלחיצות, ואני לא בטוח שבכלל אהיה ברמה המתאימה".

 

השעון מלחיץ  (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
השעון מלחיץ (צילום: ירון ברנר)
 

תלמיד אחר אמר: "אנחנו עדיין ילדים, אבל אליפות העולם היא הדבר האמיתי וכמו שמעודדים את נבחרת ישראל בכדורגל ככה אנחנו וכל חובבי השחמט בישראל נשב מרותקים למסך ונחזיק אצבעות לגלפנד".

 

"בנות כמעט לא נמשכות למשחק"

התחרות הארצית בשחמט לכיתות ז'-ט' היא פרויקט משותף למשרד החינוך ולאיגוד ישראל בשחמט. היא החלה לפני כחצי שנה בתחרויות בית ספריות. המנצחים בכל חטיבת ביניים עלו לתחרויות האזוריות ולגמר הגיעו 16 בתי ספר ובהם "שבח מופת" מרשת עמל בתל אביב, "רוגוזין" קריית אתא, "הריאלית" בחיפה ו"הכפר הירוק".

 

על פי כללי התחרות, כל נבחרת רשאית לשתף ארבעה שחקנים בלבד ושחקן נוסף מוגדר כמחליף. אסף שמיר (14) מעירוני א' בבאר שבע כבר זכה בעבר באליפות ישראל וכעת נחוש להכניס גביע נוסף לארון. "יש מתח גדול לפני התחרות אבל תחושת הניצחון גוברת על הכול. הגענו מוכנים לתת פייט ולעשות הכול כדי לקחת את הגביע". חן צור (12) מהיישוב סוסיא הגיעה לתחרות מלווה באביה ישי. לדבריו, "לרוב בתחרויות הללו היא מרגישה בודדה כי זה נחשב לספורט גברי, בנות אחרות כמעט לא נמשכות למשחק".

 

השופט אבי דורנר משמש גם בתפקיד ניהולי בכיר באיגוד השחמט הישראלי. לדבריו, הישגו של בוריס גלפנד עשוי למנף את השחמט הישראלי בכלל ולמשוך תלמידים נוספים למשחק המלכים. "בתקופה האחרונה השחמט נמצא בכותרות ואין ספק שזה מחלחל גם לשחקנים הצעירים שרואים שאפשר, שהכול פתוח ועם השקעה והתמדה ניתן להגיע לטופ".

 

מחקרים מוכיחים כי הצלחה בשחמט משפרת את ההישגים גם במקצועות הלימוד האחרים כמו פיתוח הזיכרון ההכרחי ללימודי היסטוריה וכושר ניתוח מעמיק המתאים ללימודי המתמטיקה. "מעבר להישגים הלימודיים, השחמט מכין את התלמידים גם לחיים עצמם, בכך שהוא מלמד אותם לתת כבוד ליריב, והעיקר - שמותר להפסיד, אבל מכל הפסד צריך ללמוד ולהפיק לקחים להמשך", אמר דורנר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עם השקעה והתמדה - מגיעים לטופ
צילום: ירון ברנר
משחק המלכים - בחולון
צילום: ירון ברנר
מומלצים