שתף קטע נבחר

יחימוביץ': יד קשה נגד ונדליזם, אך לאפשר למחות

יו"ר האופוזיציה תקפה את המפגינים האלימים, אבל הזהירה: "מסוכן לכבות כל ניצוץ של מחאה לגיטימית". אז למה לא ביקשו המארגנים אישור להפגין? "לא היה לנו זמן, היינו במעצר"

הדי ההפגנה האלימה אמש בתל-אביב נמשכו גם עמוק לתוך היממה שאחרי. יו"ר האופוזיציה ויו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה בצהריים (יום א') בתגובה לאירועים שבמהלכם נעצרו 85 בני אדם כי "בתופעות של ונדליזם ואלימות יש לטפל ביד קשה, אולם מסוכן לא פחות לדמוקרטיה לכבות כל ניצוץ של מחאה לגיטימית ולא אלימה". 

 

"בתופעות של ונדליזם ואלימות יש לטפל ביד קשה". ההפגנה אמש בתל-אביב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"בתופעות של ונדליזם ואלימות יש לטפל ביד קשה". ההפגנה אמש בתל-אביב(צילום: AFP)

 

המחאה התחדשה - דיווחים קודמים ב-ynet:

מפגינים שוחררו ממעצר: "המשטרה חסרת אונים"

20 אישומים בדרך. המשטרה: הוכן מצבור צמיגים

שמולי: למופע האימים של המפגינים אין הצדקה

 

יחימוביץ' שוחחה עם השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ' מישראל ביתנו, והביעה חשש שהממשלה נוקטת צעדים אגרסיביים למנוע את המחאה, וכי העימות ביום שישי בשדרות רוטשילד גרר הסלמה בשבת. "על המשטרה לנהוג כמבוגר אחראי", אמרה יו"ר מפלגת העבודה.

 

אהרונוביץ' שוחח גם עם מפכ"ל המשטרה רב ניצב יוחנן דנינו על אירועי אמש, אך סירב למסור תגובה רשמית. בסביבתו של אהרונוביץ' ציינו כי אין שינוי בעמדתו של השר כפי שבוטאה בתשובתו בכנסת לשאילתה שעסקה בזימונים של פעילי מחאה לחקירות משטרתיות. "המפכ"ל הנחה להפסיק את הזימונים ולפעול על-פי הנוהל הקבוע... המשטרה צריכה לאפשר את קיום המחאות החברתיות ואני חושב שהדברים האלה הובהרו ויובהרו עד אחרון השוטרים", הוא אמר ביום רביעי במליאה.

 

מלבד התיעוד המטריד שהועלה לפייסבוק וליוטיוב, חשודים ששוחררו במהלך היום ממעצר סיפרו על אלימות קשה. "המפגינים לא התנהגו באלימות כלפי השוטרים, לעומת היס"מניקים", אמר דניאל פלנקר. "הם בעטו לגברים באשכים וחנקו אפילו בחורות".

 

לנוכח אירועי סוף השבוע האחרון, שלח ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" בישראל מכתב לשר לביטחון פנים ובו מובע חשש, כי זכויות יסוד של מפגינים, כגון חופש הביטוי וחופש ההתאספות, דוכאו באלימות רבה.

 

המודיעין שהיה בידי המשטרה הצביע על חשש להפרות סדר, אולם גם כחולי המדים אמרו שהופתעו מעוצמת האלימות שהתפרצה. לטענת מפקד מרחב ירקון, תת-ניצב יורם אוחיון, "למרות שההפגנה הייתה ללא אישור הייתה לנו כוונה לאפשר להם למחות, כולל זה שאפשרנו את התנועה כסדרה ברחוב אבן גבירול כשהמפגינים ירדו לכביש. אבל אז התחילו המהומות שכללו יידוי אבנים, זריקת ביצים והשיא בוונדליזם בסניפי הבנקים.

 

"הייתה לנו כוונה לאפשר להם למחות". עצורי המחאה משתחררים לאחר חקירה, היום (צילום: בני דויטש) (צילום: בני דויטש)
"הייתה לנו כוונה לאפשר להם למחות". עצורי המחאה משתחררים לאחר חקירה, היום(צילום: בני דויטש)

 

"לא הייתה לנו ברירה, אנחנו אמורים לאכוף את החוק", הבהיר תת-ניצב אוחיון. "הפגנות זה דבר לגיטימי, ואנחנו נאפשר אותן כל עוד הן יתבצעו במסגרת החוק. אם לא היינו מתחילים במעצרים זה היה נגמר גם בביזה. המפגינים חצו את כל הקווים האדומים הדמיוניים האפשריים. לא האמנתי שדבר כזה יכול לקרות בישראל. לא היינו רחוקים מהמראות הקשים שאנחנו רואים מדי פעם בהפגנות אלימות בחו"ל".

 

בצהריים הובאו 15 מהחשודים בהתפרעות ובתקיפת שוטרים להארכת מעצר בבית משפט השלום בתל-אביב. חשוד אחר ששוחרר לאחר חקירה משטרתית סיפר כי "המציאו ל-80 איש את אותן ההאשמות, זו הייתה בדיחה רעה. לפני שנעצרתי עמדתי בכביש יחד עם כולם. ראיתי איך שוטרים חנקו בחורות ובעטו בכוונה באנשים שהיו על הרצפה. הדבר הזה חייב להיפסק. גם השוטרים חייבים להבין שיש גבול לפקודה חוקית".

 

עו"ד גבי לסקי, שמייצגת כמה מהעצורים אמרה כי "במקום להגיש כתבי אישום נגד מפגינים, רשויות האכיפה צריכות לחקור מדוע החליטה המשטרה לפזר את ההפגנות בצורה כה אלימה ובלתי מוצדקת ומדוע על אף כל התמונות והסרטונים שמפורסמים ברשת המשטרה ממשיכה לטעון שהשתמשה בכוח סביר".

 

בתוך כך, במכתב ששוגר למפכ"ל המשטרה, רב-ניצב יוחנן דנינו, קובלים נציגי הפורם הפלילי של לשכת עורכי הדין על התנהלות המשטרה בפיזור ההפגנה. "התנהלות חוקרי משטרת ישראל במעצרם של מפגיני המחאה מליל אמש פוגעת בזכות יסוד חוקתית", אמרו עורכי הדין אורי קינן ואבי חימי.

 

"לאפשר את מימוש הזכויות" 

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד דורון ברזילי, אמר כי "אני מגנה הן את תופעות הוונדליזם של המפגינים, אך גם את היד הקשה שנקטה נגדם המשטרה. חופש הביטוי והזכות להפגנה הן מהחשובות שבזכויות האדם בארץ, והן עומדות בבסיס הדמוקרטיה הישראלית. אני קורא למשטרת ישראל לאפשר את מימוש הזכויות הללו, אך קורא למפגינים לממשן תוך שמירה על הביטחון, על הרכוש ועל הסדר הציבורי".

 

אז מדוע לא ביקשו המוחים על המצב החברתי אישור להפגין? "ההפגנה הייתה ספונטנית, היא התארגנה בתוך פחות מ-24 שעות בעקבות המעצר האלים של דפני ליף ואחרים", טענה ליאת בירון,

 ממארגני המאבק ואחת העצורים מיום שישי. "תנסי את לארגן הפגנה בזמן שאת במעצר".

 

בירון הוסיפה כי "אף אחד לא רוצה פה אלימות. אנחנו אנשים נורמטיביים. אותם אנשים של הקיץ שעבר אבל זה אנשים שהם מיואשים ולצערי מה שהם (הממשלה) מבינים - זו תוקפנות".

 

עו"ד מרטין קיאל, שמייצג רבים מהחשודים, טוען ש"בסמכות משטרת ישראל לדרוש רישיון להפגנות שבהן יש צעדה או נאומים בעלי אופי מדיני, וגם אז בתנאי שמשתתפים בהן 50 איש או יותר. סעיף ההתקהלות הבלתי חוקית הוא סעיף דרקוני שמקורו בדין הפלילי הבריטי לקולוניות של האימפריה, וגם אז הוא מאפשר למשטרה לפעול כאשר יש חשש לשלום הציבור. חשש כזה לא התקיים אתמול, ואלמלא המשטרה הייתה מדרדרת את המצב בעצמה, ספק אם היה חשש כזה גם אמש. לפי פרשנות המשטרה לסעיף ההתקהלות הבלתי חוקית, ספק אם יש עוד הפגנה כלשהי בישראל שהיא חוקית".

 

Read this article in English

 

 

בהכנת הידיעה השתתפו בועז פיילר, שירי הדר, עומרי אפרים ומורן אזולאי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שוברים זגוגיות בבנק
צילום: ירון ברנר
מעצרים אלימים
צילום: AFP
יוצאים מהמעצר
צילום: בני דויטש
מומלצים