שתף קטע נבחר

מולטיוויטמין: מי צריך לקחת ומתי זה יכול להזיק

אנחנו מסתמכים עליהם כדי להשלים מרכיבים שלא מגיעים מהתזונה היומית, הם מסייעים לסובלים מדיכאון ומעוררים תיאבון אצל חולים, אבל האם מולטיוויטמין אכן מספק את כל מה שהגוף צריך, ומתי עדיף להימנע? מומחים מסבירים

מי צריך תזונה מסודרת? אפשר לקחת מולטיוויטמין ולהשלים את כל מה שהגוף זקוק לו. התפיסה הרווחת הזו גורמת לרבים מאיתנו לקחת כדור אחד שנמכר ללא מרשם רופא פעם ביום, ולהיות בטוחים שהגוף שלנו במצב תקין. האם זה באמת כך?

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לפארם נט

 

לקחת או לא לקחת? כתבות נוספות על ויטמינים :

 

בשנים האחרונות פורחת מצד אחד תעשייה שלמה שכוללת מולטיוויטמינים בהרכבים שונים לכל גיל ומטרה – לילדים, לנשים, לנשים בהריון, לנשים בגיל המעבר, לגברים, לגיל הזהב ועוד. במקביל, מחקרים שונים מפקפקים בתועלת של מולטיוויטמינים, בין היתר בכל הנוגע למניעת התקפי לב או סרטן, ואף מצביעים על פוטנציאל לגרימת נזק בלקיחה לא מבוקרת.

 

למשל, נשים הרות צריכות לשים לב ולא לצרוך כמות גדולה של ויטמין A, שעלול לגרום להיווצרות מומים. ומהצד השני, מי שסובל מחסר ספציפי בוויטמין כלשהו, לקיחת כדור מולטי לא בהכרח תסייע לו, כי היא אינה מכילה את ההשלמה של הוויטמין המסוים בכמות מספקת.

 

ד"ר אודי בר, שמשמש כיועץ מומחה לתוספי תזונה ורפואה אסתטית, מסביר, "מולטיוויטמינים אמורים להכיל כמות קטנה עד מזערית מרוב הוויטמינים בכמוסה אחת. מי שמקפיד על תזונה נכונה לא בהכרח זקוק להשלמות אלו, אבל לעיתים יש מצב של חוסר גבולי בגוף, ואז צריך להשלים, כדי להימנע מהגעה למצב של היפוטמינוזיס – מחלות שנוצרות בגלל מחסור בוויטמינים ומינרלים".

 

הוא מאשר שיש גם פוטנציאל חיובי בלקיחת מולטיוויטמינים, אך לדבריו "תחת השם מולטיוויטמין יש כיום בכמוסה לרוב גם חומרים נוספים שאינם ויטמינים. חשוב להיות צרכן מודע, ולוודא מה המולטיוטימין שבחרתם מכיל, לא להתבייש לקרוא, לחפש מידע ולבדוק".

 

רובנו לא מקפידים על תזונה נכונה, וויטמינים יכולים לעזור (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
רובנו לא מקפידים על תזונה נכונה, וויטמינים יכולים לעזור(צילום: shutterstock )

 

אל תקחו ויטמינים לפני שעשיתם בדיקות דם

למי כן מומלץ לקחת מולטיוויטמין?

"הם טובים לחסרים גבוליים כמו לנשים שסובלות מווסת כבדה או מי שלא אוכל הרבה בשר – במקרה שלהם הכדור יכול לעזור לשמר את המצב כשאין חוסר רציני בברזל או B12. גם אם מדובר בתקופה קצרה של לחץ, כמו לפני בחינות או מצב מתוח אחר, אפשר לקחת אותם והם משפרים לעיתים את ההרגשה הכללית.

 

"בנוסף למניעת תופעות חסר, הם יכולים לסייע בתהליך הריפוי. אצל מבוגרים שלוקחים אותם ניכר שיפור בתיאבון החולה או הקשיש, ועלייה בכוח ובערנות. התאמה של תכשיר מולטי באופן נכון יכולה להועיל גם במקרים של מחלות כרוניות ממושכות כטיפול משלים, התאוששות ממחלה זיהומית ממושכת, מצבי דכדוך רגשי ואפילו דיכאון שפוגעים בתיאבון".

 

עם זאת, הוא מדגיש שויטמינים לא מחליפים בדיקות שגרתיות, "יש מגוון גדול של סוגים בשוק כיום. כמו כל מוצר צריכה שזוכה להיענות, גם בתחום הבריאותי יש גם שיקולים כלכליים שמשפיעים על הייצור. מי שמתכנן לקחת מוצר כזה, במיוחד אם זה לאורך זמן, ההמלצה היא לבצע זאת אחרי בדיקות דם שניתן לעשות באופן מסובסד בכל קופות החולים ובהתייעצות עם רופא שמכיר את ההיסטוריה שלכם, כדי שלא תקחו משהו שעלול להזיק".

 

הוא מבהיר שאין להסתמך על מולטיוויטמינים במקום על כדורים ייעודיים בעת הצורך, "חלק מהכדורים מכילים ויטמין D, אבל בקרב רוב האוכלוסייה המבוגרת בישראל, מי מחבריה שאובחן כבעל חסר, הכמות הזו לא מספקת כדי למלא את החסר. אותו ניתן להשלים רק על ידי נטילה ממושכת של כמוסות ויטמין D במינונים גבוהים, בהמלצת רופא".

 

האם יש חומרים שעלולים להיות מסוכנים במולטיוויטמין?

"תלוי באדם הספציפי ומצבו הבריאותי. מי שלוקח קומדין (תרופה מדללת דם) חשוב שהמולטיוויטמין שהוא לוקח לא יכיל ויטמין K, שפוגע ביעילות התרופה. קיים מולטיוויטמין שמכיל כמות נכבדת של מיצוי צמח ג'ינסנג. הצמח משפר את ההרגשה, ומשפיע לטובה על רמת העוררות והליבידו בקרב גברים ונשים כאחד, אך הוא עלול לגרום לעלייה בלחץ הדם בקרב מי שרגיש לכך, כי זו תכונתו של הצמח.

 

"חומרים שלגביהם אפשר להיות רגועים יחסית הם ויטמינים מקבוצת B שבין היתר מעוררי תיאבון, ולרוב מי שייקח אותם ירגיש רגוע יותר. יש במולטי גם ברזל - אז מי שחסר לו גם ככה, זה יכול להועיל לו, ולו במעט, כי ההמוגלובין מעט יעלה או יישמר מירידה נוספת. אבל, אם אתה אוכל כל יום סטייקים ויש לך דם סמיך, אם תיקח מולטי שמכיל ברזל אתה עלול להגיע לעודף מסוכן של ברזל בדם".

 

ויטמינים לא מחליפים בדיקה והתייעצות אצל רופא לגבי מצבכם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ויטמינים לא מחליפים בדיקה והתייעצות אצל רופא לגבי מצבכם(צילום: shutterstock)

 

תוספים מכל סוג, גם לטיפול בבעיות ראייה

מאיה כהן, רוקחת סופר-פארם, מצטרפת לדבריו: "כיום אפשר לשים לב לשתי גישות עיקריות אצל אנשים שבאים וקונים ויטמינים ותוספים. יש את מי שסובלים מחסר קיצוני של רכיב בודד, שמאובחן לרוב בבדיקת דם פשוטה. במקרה כזה ניתן להסתפק במוצר שמכיל את הרכיב הבודד הדרוש.

 

"יש גם את מי שלוקחים לדוגמה רק ויטמין C שעשיר בנוגדי חמצון כדי לחזק את המערכת החיסונית, או תכשיר פרוביוטי בעקבות מחלה וטיפול בתרופה אנטיביוטית. והסוג השני הוא של מי שרוצים לחזק את הגוף ביום-יום, ולכן לוקחים מולטיוויטמין לתקופה כדי להשלים את מאזן הוויטמינים והמינרלים השונים שהם לא בהכרח מקבלים מהמזון".

 

ד"ר בר מוסיף, "יש כדורים שמיועדים לבעיות בריאות ייחודיות, שילובים שמכילים למשל תוספת מיוחדת של לוטאין, נוגד חמצון שמופק מירקות דלועים, שהוכח כמקטין את הסיכון וקצב ההתקדמות לניוון מוקולרי, סיבת העיוורון הגדולה ביותר בגיל המבוגר. אם מדובר בקשיש שעשה בדיקת עיניים ונאמר לו שיש לו ניוון מוקולרי שמוביל להידרדרות ראייה, אפשר לקחת את המולטי הספציפי הזה.

 

"באותו עניין יש מולטי שמכיל ליקופן. הוא מתאים למי שסובל מהגדלה של ערמונית, למשל. מדובר בנוגד חמצון שגם הוא פועל היטב, שחזק פי 400 מוויטמין E. הוא גם מאט את הזדקנות העור".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מולטיוויטמינים, נמכרים כמו לחמניות חמות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים