שתף קטע נבחר

בית"ר י-ם רגילה לסבול: קיץ 2012 לעומת 2001

ערפל כלכלי וסימני שאלה ניהוליים הפכו לעניין שבשגרה בארבע העונות האחרונות בבית"ר. הקיצוצים, האיום בפירוק, מכירת השחקנים ומיזמי האוהדים, כל אלה מזכירים את הארועים שאיימו על תפקוד המועדון לפני 11 שנה

בארבע השנים האחרונות מנסים בבית"ר ירושלים לחבר שקל לשקל כדי להעמיד קבוצה. מאז סיום העונה שהסתיימה עם טעם מתוק אחרי סדרת ניצחונות, ועד לימים שלאחר עזיבתו של ארקדי גאידמק, היו רבים במועדון שהאמינו באפשרות לצאת לדרך חדשה.

 

לונדון 2012 - העמוד האולימפי של ynet ספורט

 

"כבר ארבע שנים שאנחנו עוברים קיץ כזה ותמיד עמדנו על הרגליים בסופו של דבר, כך שיהיה בסדר". זו הייתה התחושה הבולטת במועדון וסביבו. בעיצומו של קיץ נוסף בו מחפשים בירושלים פיתרונות למצב וסכין הפירוק מונחת שוב על הצוואר, מעניין להבין האם המצב הנוכחי של בית"ר ירושלים הוא הגרוע ביותר שידעה הקבוצה.

 

האדמה החרוכה שהשאיר לא עניינה אותו. גאידמק (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
האדמה החרוכה שהשאיר לא עניינה אותו. גאידמק(צילום: מוטי קמחי)
 

למעשה, התקופה היחידה אליה ניתן להשוות את מצבה של בית"ר היום, מה שלא מעודד את אוהדי הקבוצה, היא התקופה שלאחר עזיבתו של גד זאבי ורכישת המועדון אחרי הליך פירוק ע"י מאיר פניג'ל והאחים שאול ומאיר לוי בקיץ 2001.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

זאבי, בדיוק כמו ארקדי גאידמק, הפסיד כספים רבים בהרפתקה שנקראת "הכדורגל הישראלי" ובסיומה החליט לעזוב בכל מחיר. כאשר האדמה החרוכה שהשאירו השניים מאחוריהם כלל לא נכנסה לשיקוליהם.

 

"אין בכלל ספק שהמצב אז היה גרוע בהרבה יותר ממה שקורה היום", טוען מאיר פניג'ל. "גד זאבי השאיר אחריו חובות של עשרות מיליונים ולא הייתה ברירה אלא ללכת לפירוק. כמה חודשים לפני כן באנו לקנות את הקבוצה ופשוט לא יכולנו לעמוד במספרים האלה וברחנו. עכשיו החוב עומד על 6-7 מיליון וזה הכל".

 

הפסיד כסף והחליט לעזוב בכל מחיר. גד זאבי (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
הפסיד כסף והחליט לעזוב בכל מחיר. גד זאבי(צילום: יריב כץ)

 

מתקציב של 62 מיליון שקל ל-11 מיליון תוך עונה

תקציב הקבוצה בעונת 00/01 עמד על 62 מיליון שקל ובתוך עונה אחת צומצם עד ל-11 מיליון. בסיום העונה הציע המועדון למכירה כמעט בחינם שחקנים כמו יוסי

אבוקסיס וג'ובאני רוסו, כאשר אחרים כמו אלון מזרחי נדרשו לוותר על חובות המועדון כלפיהם, מה שגרם לגל עזיבה.

 

את אבוקסיס, רוסו, "האווירון" ושאר שחקני הסגל הנוצץ של אלי גוטמן אז, מחליפים היום שמות כמו עמית בן שושן, קובי מויאל ואריאל הרוש, שרובם רק חגגו בר מצווה באותם ימים.

 

הקפטן בן שושן הוא ה"יוסי אבוקסיס" של אותם הימים. במהלך השנים האחרונות כבר קיצץ בן שושן פעמיים במשכורתו, שנחתמה עוד בימים הזוהרים של גאידמק. הוא אחד מארבעה שחקנים שלא מחזיקים בחוזה לעונה הבאה וקשה להאמין שהמו"מ בינו לבין המועדון יעבור ללא בעיות.

 

"ב-2001 היה הרבה יותר גרוע". מאיר פניג'ל (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
"ב-2001 היה הרבה יותר גרוע". מאיר פניג'ל(צילום: ראובן שוורץ)
 

בגלל ההליכה לפירוק, נמכר בסופו של דבר אבוקסיס בסכומים מגוחכים להפועל ת"א, מה שהותיר פצע פתוח בקרב אוהדי הקבוצה, שמקווים כי עתידו של בן שושן

לא יהיה זהה.

 

ג'ובאני רוסו היה אז מבעלי החוזים הגבוהים. בבית"ר ידעו אז שמכירה שלו למכבי חיפה תחסוך כסף ותקל על המועדון להעמיד תקציב על מנת לפתוח את העונה. מוכר למישהו?

 

קובי מויאל ואריאל הרוש נמצאים היום במצב דומה. נכון לרגע זה השניים הם היחידים שמחוזרים ע"י קבוצות אחרות ובבית"ר יודעים שמכירה שלהם תתרום למצב הכלכלי של המועדון, שבעוד פחות מחודש יצטרך להגיש לבקרה את התקציב לעונה הבאה.

 

נמכר בסכומים מגוחכים להפועל ת"א. יוסי אבוקסיס (ארכיון ידיעות אחרונות) (ארכיון ידיעות אחרונות)
נמכר בסכומים מגוחכים להפועל ת"א. יוסי אבוקסיס(ארכיון ידיעות אחרונות)
 

 

שמוליק לוי: "זוכר את אבא מבלה כל יום בבית דין

מי ששיחק כל חייו במועדון הוא שמוליק לוי, שזוכר היטב את אותה עונה. "אני זוכר את אבא שלי מבלה כל יום בבתי דין בהקשר של פירוק ואני יודע שזה היה המצב

הכי קשה שיכול להיות. היו הרבה חובות לשחקנים ואף אחד לא ידע מה יקרה עם המשכורות שלנו. זה לא המצב היום".

 

עו"ד עמי פולמן מונה ע"י בית המשפט למפרק של המועדון. שחקנים החלו להימכר בקצב, פולמן העמיד תקציב של 5 מיליון לתפעול השוטף, מה שגרם אפילו לצמצום מספר בקבוקי המים באימונים.

 

אחרי ההשתלטות של קבוצת פניג'ל על המועדון, התגייסה גם ההתאחדות לעזור לבית"ר כשדחתה את משחקיה בשלושה מחזורים, עד שהצליחה להעמיד תקציב. ההשקעה של פניג'ל הספיקה בסיום העונה רק למקום העשירי, כאשר במהלך העונה הוחלף המאמן יוסי מזרחי בנקודת דמיון נוספת לתקופתנו - השריף המשופם אלי כהן, שהצליח להשאיר את הקבוצה בליגה.

 

"לא ידענו מה יהיה עם המשכורת". שמוליק לוי (צילום: עטא עוויסאת   ) (צילום: עטא עוויסאת   )
"לא ידענו מה יהיה עם המשכורת". שמוליק לוי(צילום: עטא עוויסאת )
 

האוהד גיא ישראלי חושב שפתיחת עונת 01/02 הייתה נקודת ציון קשה יותר עבור המועדון, אבל מזכיר שהיום עלולה בית"ר לשבור את השיא השלילי.

 

"את העונה ההיא פתחנו רק במחזור הרביעי, כך שזה המצב הגרוע ביותר שבית"ר הגיעה אליו אי פעם", הסביר ישראלי. "מצד שני, נכון שאז מכרו שחקנים כדי לשרוד, אבל שחקנים אחרים כמו שאנדור, אמסלם וקורנפיין נשארו, כך שלא רוקנו את הקבוצה מכל הנכסים שלה כמו שיכול לקרות עכשיו. למרות המצב הקשה אז, בית"ר הצליחה להישאר בליגה. היום היא עלולה לפתוח את הליגה עם הפחתה של 9 נקודות אחרי ששחקנים נמכרו, כך שהמצב היום מפחיד יותר".

 

מחנה אימון כבר יש

למרות המצב הקשה של בית"ר כיום, הודיעה הקבוצה כי הצליחה להשיג מימון חיצוני שיאפשר לה לצאת למחנה אימונים בגרמניה. בקיץ 2001, למרות מצב כלכלי דומה, יצאה בית"ר למחנה אימונים בהולנד. חלק מהשחקנים אז נדרשו לממן בעצמם את המחנה והתקבלה גם החלטה להשאיר בארץ חלק מעובדי המועדון הקבועים, משיקולים כלכליים כמובן.

 

קיצץ כבר פעמיים במשכורת. עמית בן שושן (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
קיצץ כבר פעמיים במשכורת. עמית בן שושן(צילום: ראובן שוורץ)
 

11 שנים לאחר מכן - המצב חוזר על עצמו בגרסה מעודכנת יותר, כאשר קווי הטלפון של העובדים מנותקים והמכוניות השכורות של השחקנים ומנהלי המועדון

הוחזרו לחברת ההשכרה.

 

למרות זאת, שמוליק לוי לא מתרגש. "המצב של היום בהרבה יותר קל בהשוואה למצב שהיה אז במועדון. אני חושב שבית"ר של היום היא במצב קיומי קשה, אבל נורמלי. היא יכולה די בקלות לעמוד על הרגליים. אם היא תמכור שני שחקנים - היא יכולה להעמיד תקציב ראוי ואני לא חושב שזה היה המצב ב-2001.

 

"אז עמדה בית"ר בפני שתי אפשרויות: קנייה של הקבוצה או פירוק. היום אפשר לפתור את המצב. לא צריך שהקבוצה תרוץ לאליפות, אפשר לסיים במרכז הטבלה, לשרוד עוד שנה, ובינתיים לבנות תקציב ולחפש משקיע".

 

נמכר למכבי חיפה ב-2001 על מנת להעמיד תקציב. ג'ובאני רוסו (צילום: יוסי רוט) (צילום: יוסי רוט)
נמכר למכבי חיפה ב-2001 על מנת להעמיד תקציב. ג'ובאני רוסו(צילום: יוסי רוט)
 

 

"יש התעניינות בקבוצה, אבל מפחדים"

נחזור להווה. איציק קורנפיין ממשיך לחפש משקיעים שיצילו את המועדון. בקיץ 2001 לפחות הייתה לבית"ר תקווה בדמות המו"מ בין קבוצת גד זאבי למאיר פניג'ל והאחים מאיר ושאול לוי.

 

למרות דיבורים על אנשי עסקים שמסכימים להיכנס לקבוצת רכישה, נכון לרגע זה אף אחד מפרנסי ירושלים עדיין לא הכניס את ידו לכיס. "כל אחד מחכה שהאחר יעשה את הצעד הראשון ורק אז הוא ייכנס", אומר גיא ישראלי. "אני יודע שיש התעניינות יותר מאשר הייתה בעבר, אבל כל אחד מפחד להיכנס ואז להיתקע לבד בקבוצה".

 

עוד נקודות דמיון? לקראת תחילת עונת 01/02 עמד מספר המנויים שנרכשו ע"י אוהדי בית"ר על 40 בלבד. מספר אוהדים בולטים, ביניהם העיתונאי אראל סג"ל ואיש העסקים אודי מולאייב, ניסו להציל בעצמם את הקבוצה.

 

דורשים חלק מהבעלות על המועדון. אוהדי בית"ר (צילום: מור שאולי) (צילום: מור שאולי)
דורשים חלק מהבעלות על המועדון. אוהדי בית"ר(צילום: מור שאולי)

 

השניים פתחו חשבון בנק וביקשו מכל מי שהקבוצה חשובה לו לתרום כסף. למרות שג'ובאני רוסו ואפילו הסמל האדום משה סיני הכניסו כסף, הסתיים

הקמפיין ההוא בלא יותר מכמה עשרות אלפי שקלים בחשבון.

 

גם בימים אלה מוביל סגל קבוצת אוהדים שמנסה להחיות את מיזם עמותת האוהדים מהעונה שעברה. בשנה שעברה הצליחו האוהדים שארגנו את המיזם לאסוף כ-700,000 שקל והמטרה כעת היא להשיג הרבה יותר.

 

ההבדל הגדול הוא שכיום דורשים האוהדים לקבל אחוזים מהבעלות על המועדון בתמורה לכסף שייאסף. "מהלך כזה חייב להיות מתוכנן שנה קדימה", אומר שמוליק לוי, שמייעץ בימים אלה למובילי המיזם. "אי אפשר לעשות את זה מעכשיו לעכשיו, האוהדים חייבים לעבוד על זה במהלך העונה הבאה כדי שזה יצא אל הפועל עונה לאחר מכן".

 

צריך להרכיב קבוצה במצב הקשה. אלי כהן (צילום: חיים צח) (צילום: חיים צח)
צריך להרכיב קבוצה במצב הקשה. אלי כהן(צילום: חיים צח)
 

"כמובן שצריך לעשות את כל המהלכים כדי למנוע פירוק" מסכם לוי, "אבל אני לא חושב שאם הקבוצה תלך לפירוק זה יהיה אסון כל כך גדול. אנשים שומעים על פירוק וחושבים שהקבוצה מתפרקת ולא תהיה קיימת יותר. תהליך של פירוק הוא לא טוב, אבל חשוב לזכור שהמועדון יהיה בריא יותר לאחר מכן".

 

אני מעריך שהקבוצה לא תגיע לפירוק" מסכם פניג'ל, "אני מקווה שיבוא מישהו שישים 5-6 מיליון וייקח את הקבוצה או שתוקם קבוצת רכישה. אני חושב שהמצב העונה שונה מזה שהיה בתקופתנו ושהפעם אפשר לגמור את העניין בלי ללכת לפירוק".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח
איציק קורנפיין
צילום: חיים צח
מומלצים